Witam,
niedawno zapalił mi się błąd pod tytułem:
17748 - Camshaft Position Sensor (G40)
Sprawdziłem przewody od czujnika do ECU - sprawne
Wymieniłem G40 na nowy (jakieś 3tygodnie temu), bez zmian.
Dzisiaj skanuję i wyskakuje mi błąd:
17748 - Camshaft Position Sensor (G40) / Engine Speed Sensor (G28): Incor. Correlation
Dodam, że obroty są równe, auto pali normalnie i przyspiesza tak jak powinno, czyli 0 objawów.
Nie mam pomysłów już... Sprawdzę jutro połączenie do G28...
Każdy pomysł mile widziany:)
Odpowiedz do tematu
Odpowiedz do tematu
17748 - błąd bez objawów...
na Twoim miejscu przygladnol bym sie dobrze rozrzadowi,bo ostatnio mialem podobny przypadek w Accordzie gdzie wlasciciel twierdzil,ze rozrzad jest na tip top i nie chcial mnie sluchac niestety po miesiacu silnik szlak trafil....
chcac miec pewnosc, nie masz wyjscia....
szczerze mowiac to pierwszy raz slysze cos takiego.jesli bedziesz pewien na 123% ,ze rozrzad jest ok, to pozostaja 2 opcje usterka elektryczna ktora przeoczyles ,lub czujnik ,ktory wymieniles rownierz jest wadliwy. Zanim jednak zaczniesz rozbierac caly rozrzad wymien/sprawdz G28
wymapuj ile dokladnie masz do mnie i jak masz ochote to wpadnij to podmienisz sobie czujniki,bo mam AVANTA 1,8t do sprzedania
Re: 17748 - błąd bez objawów...
Re: 17748 - błąd bez objawów...
To akurat malo pocieszajace..
[ Dodano: Sro 03 Paź, 2012 22:51 ]
Ok, G28 wyglada jak nowy. polaczenie rowniez w nienaruszonym stanie.
Blad wyskakuje teraz od razu.
Jutro - pojutrze podmienie go od kolegi to bede mogl gowykluczyc albo wymienic.
Poki co to tyle...
wymieniales rozrzad?
Rozrzad byl robiony przez poprzednika jakies 2 lata temu. musze sprawdzic naciag paska bo to moze tez byc przycznyna...
Dodam ze lancuszek nie jest rozciagniety bo sprawdzalem - ma 16 ogniw na znakach w pionie.
Mam problem;/
Dodam ze lancuszek nie jest rozciagniety bo sprawdzalem - ma 16 ogniw na znakach w pionie.
Mam problem;/
| Oofol napisał/a: |
| Rozrzad byl robiony przez poprzednika jakies 2 lata temu. musze sprawdzic naciag paska bo to moze tez byc przycznyna...
Dodam ze lancuszek nie jest rozciagniety bo sprawdzalem - ma 16 ogniw na znakach w pionie. Mam problem;/ |
sprawdzalem przy zakupie i pasek wyglada ok - ale pytanie czy rolki i napinacz byly zmieniane - choc sprzedajacy twierdzil ze komplet z pompa..
nic bedetak czy siak musial dzisiaj porozbierac troche chyba...
nic bedetak czy siak musial dzisiaj porozbierac troche chyba...
| sprawdzalem przy zakupie i pasek wyglada ok - ale pytanie czy rolki i napinacz byly zmieniane - choc sprzedajacy twierdzil ze komplet z pompa..
nic bedetak czy siak musial dzisiaj porozbierac troche chyba... |
Dokladnie...
Dobra teraz hipteza:
- rozrzad byl faktycznie zmieniany i ma odpowiedni naciag.
Sprawdze polaczenie G28 (bo oscyloskou nie mam) i co dalej?
Nic mi nie przychodzi do glowy... Ponoc ten blad sie pojawia w 1.8T przy pompie oleju na wykonczeniu - ale to pogloski jakie slyszalem..
Dobra teraz hipteza:
- rozrzad byl faktycznie zmieniany i ma odpowiedni naciag.
Sprawdze polaczenie G28 (bo oscyloskou nie mam) i co dalej?
Nic mi nie przychodzi do glowy... Ponoc ten blad sie pojawia w 1.8T przy pompie oleju na wykonczeniu - ale to pogloski jakie slyszalem..
| Ponoc ten blad sie pojawia w 1.8T przy pompie oleju na wykonczeniu - ale to pogloski jakie slyszalem..
|
Na forach US czesto pisza o tym bledzie jako zapowiedzi klekniecia pompy oleju - ile w tym prawdy;/
Podmienil bym G28 od kolegi ale problem w tym ze ten blad wyskakuje ze znacznym opoznieniem... nie wiem czy sie zgodzi na to;)
Podmienil bym G28 od kolegi ale problem w tym ze ten blad wyskakuje ze znacznym opoznieniem... nie wiem czy sie zgodzi na to;)
| Na forach US czesto pisza o tym bledzie jako zapowiedzi klekniecia pompy oleju - ile w tym prawdy;/
Podmienil bym G28 od kolegi ale problem w tym ze ten blad wyskakuje ze znacznym opoznieniem... nie wiem czy sie zgodzi na to;) |
Hhh dzieki wielkie za propozycje ale bardziej misie oplaca kupic nowy i wyrzucic - okolo 600km + moze;)
spruboje zmolestowac kumpla;)
spruboje zmolestowac kumpla;)
Miałem podobny problem u siebie i też wymieniałem czujniki a przyczyną był brak zęba na wieńcu... Tak było u mnie. Pozdrawiam
| kopkoi napisał/a: |
| Miałem podobny problem u siebie i też wymieniałem czujniki a przyczyną był brak zęba na wieńcu... Tak było u mnie. Pozdrawiam |
[ Dodano: Sro 03 Paź, 2012 22:51 ]
Ok, G28 wyglada jak nowy. polaczenie rowniez w nienaruszonym stanie.
Blad wyskakuje teraz od razu.
Jutro - pojutrze podmienie go od kolegi to bede mogl gowykluczyc albo wymienic.
Poki co to tyle...
Odpowiedz do tematu