|
Zamknięty przez: jimv8 Wto 15 Maj, 2012 07:31 |
V8 - wyciek oleju z dyfra skrzyni biegow - automat |
| Autor |
Wiadomość |
jimv8

Model: V8
Silnik: 3,6
Zasilanie: benz+lpg
Nadwozie: sedan
Pomógł: 10 razy Wiek: 28 Dołączył: 26 Mar 2010 Wszystkie posty: 1276

Piwa: 35/47 Skąd: Konin

|
Wysłany: Nie 17 Paź, 2010 22:14 V8 - wyciek oleju z dyfra skrzyni biegow - automat
|
|
|
witam wszystkich,
w mojej v'ce (automat) kapie olej z czesci dyfra od skrzyni biegow.
wyjscie z dyfra na polos lewą i prawą jest sucho ale polos wychodzaca do tylu ma wyciek przy simeringu.
jezeli sie nie myle dyfer ma na gorze odpowietrzenie,,musze sprawdzic czy nie jest zapchane.
ale czy ma ktos doswiadczenie jak taki simering wymienic??
pozdrawiam |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Nie 17 Paź, 2010 23:54 Re: V8 - wyciek oleju z dyfra skrzyni biegow - automat
|
|
|
| jimv8 napisał/a: | witam wszystkich,
w mojej v'ce (automat) kapie olej z czesci dyfra od skrzyni biegow.
wyjscie z dyfra na polos lewą i prawą jest sucho ale polos wychodzaca do tylu ma wyciek przy simeringu.
jezeli sie nie myle dyfer ma na gorze odpowietrzenie,,musze sprawdzic czy nie jest zapchane.
ale czy ma ktos doswiadczenie jak taki simering wymienic??
pozdrawiam |
Osobistego doświadczenia jak na razie jeszcze nie posiadam, ale bez demontażu skrzyni raczej się nie obędzie. Tego typu naprawy robi się po zdemontowaniu skrzyni.
pzdr |
_________________ Gość Witamy serdecznie na forum ATT
Moja Stajnia
Audi S6 4,2 Avant
Audi V8 4,2
Audi V8 4,2
Audi A2 1,4 MPI
Autoelektronika Adi naprawa i kodowanie elektroniki samochodowej specjalizacja grupa VAG tel 791541808
Piszę poprawnie po polsku.
 |
|
|
|
|
|
 |
jimv8

|
Wysłany: Pon 18 Paź, 2010 08:43
|
|
|
dopiero co włożyłem skrzynie (3000km) |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Pon 18 Paź, 2010 09:06
|
|
|
Ja zanim włożę swoją skrzynię, to zrobię jej kapitalkę. |
Moja Stajnia
Audi S6 4,2 Avant
Audi V8 4,2
Audi V8 4,2
Audi A2 1,4 MPI
Autoelektronika Adi naprawa i kodowanie elektroniki samochodowej specjalizacja grupa VAG tel 791541808
 |
|
|
|
|
|
 |
jimv8

|
Wysłany: Czw 28 Paź, 2010 18:42
|
|
|
jaki olej do dyfra Panowie?? 80w90 mineral?? |
_________________ Niech będzie pochwalony napęd Quattro !! |
|
|
|
|
|
 |
|
|
|
|
|
 |
jimv8

|
Wysłany: Pią 29 Paź, 2010 16:46
|
|
|
rafał,
a koszt wymiany w serwisie?? orientowales/orientujesz sie moze?? |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Pią 29 Paź, 2010 21:26
|
|
|
W serwisie? Nie wiem. U mnie kilka lat temu w ASB spaliły się tarczki. Kupiłem używaną skrzynię. Dla 4HP24A wyciek z tego simeringu jest typowy i tak jak Adi202 napisał taką naprawę najlepiej zrobić na wyjętej skrzyni. Ja tak zrobiłem. Kupiłem części, wymiana nie jest aż tak bardzo trudna. Skręciłem skrzynię i wmontowałem ją do auta. Wymiana tego simeringu na zamontowanej skrzyni jest możliwa tylko trzeba zrobić sobie dostęp do tylnej części skrzyni. Trzeba zdemontować wydech, wał, poduszki skrzyni no i spuścić olej z ASB. Instrukcje krok po kroku ze zdjęciami znajdziesz na forum: www.a8team.pl w opcje szukaj wpisz: [D2 4.2] co to kapie? Opis co prawda dotyczy A8 ale takiej samej skrzyni jak u Ciebie 4HP24A. W A8 4.2 na początku montowano taką skrzynie jak w V8. |
|
|
|
|
|
 |
jimv8

|
Wysłany: Sob 30 Paź, 2010 11:02
|
|
|
u mnie leci z tego simeringu jak zaznaczone na zdjeciu
|
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Nie 31 Paź, 2010 00:22
|
|
|
Wycieka ci nie ATF tylko olej przekładniowy. Wymiana tego simeringa niestety wymaga takich czynności jak opisałem wcześniej. Dekiel z tym simeringiem jest zintegrowany z wałkiem na którym osadzone jest koło zębate które napędza mechanizm różnicowy. Żeby zdjąć ten dekiel musisz wałek wyjąć z wieloklinu. Cofnąć go do tyłu skrzyni. Tylną część skrzyni w której jest centralny dyfer trzeba rozebrać żeby wyjąć wałek i dostać się do dekla z simeringiem. Dekiel nie ma uszczelki tylko gumowy oring i trzeba popukać gumowym młotkiem. Obudowa mechanizmu różnicowego ma odpowietrznik. W prawej wnęce koła dostaniesz się do niego. Wystaje króciec fi 6-8mm który fabrycznie powinien być połączony z gumowym wężykiem wyprowadzonym do komory silnika. Może go nie masz i odpowietrznik jest zapchany syfem. Jeśli chodzi o olej to półsyntetyk przekładniowy. Nadaje się (na dolewkę) Hipol GL-5 75W/90 lub Castrol TAF-X 75W/90 mają te same parametry. Sprawdz sobie ten odpowietrznik i wymień olej wchodzi mniej niż litr może coś to da. Jeśli nie to trzeba tylną część skrzyni rozebrać. Powodzenia! |
|
|
|
|
|
 |
jimv8

|
Wysłany: Nie 31 Paź, 2010 19:57
|
|
|
rafał,
wielkie dzieki za potwierdzenie
mam nadzieje ze to odpowietrznik powoduje wyciek.
dziekuje za specyfikacje oleju, to wazna rzecz |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Nie 31 Paź, 2010 20:08
|
|
|
Jeśli będziesz miał jakiś problem z V8 postaram się pomóc.
Pozdr. |
|
|
|
|
|
 |
jimv8

|
Wysłany: Wto 09 Lis, 2010 09:10
|
|
|
dzien doberek
no i lipa,,sam juz nie wiem.
oczyscilem caly spód od oleju przy dyfrze i skrzyni biegow.
dzisiaj rano jak dojechalem do pracy, tylko jak sie zatrzymalem poczulem zapach oleju przekladniowego. wjechalem na kanal i nie moglismy znalesc wycieku. wsio suche
koncentrowalem sie na okolice dyfra gdzie szczegolnie nie zauwazono zadnego wycieku.
wczoraj rowniez chcialem dolac olej do dyfra skrzyni biegow a tu sie okazalo ze weszlo moze 10cl ....:(
juz sam nie wiem |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Wto 09 Lis, 2010 10:06
|
|
|
| jimv8 napisał/a: | dzien doberek
no i lipa,,sam juz nie wiem.
oczyscilem caly spód od oleju przy dyfrze i skrzyni biegow.
dzisiaj rano jak dojechalem do pracy, tylko jak sie zatrzymalem poczulem zapach oleju przekladniowego. wjechalem na kanal i nie moglismy znalesc wycieku. wsio suche
koncentrowalem sie na okolice dyfra gdzie szczegolnie nie zauwazono zadnego wycieku.
wczoraj rowniez chcialem dolac olej do dyfra skrzyni biegow a tu sie okazalo ze weszlo moze 10cl ....:(
juz sam nie wiem |
Jeżeli poczułeś zapach oleju, to powinieneś mieć gdzieś ślady na wydechu. Miałem wyciek oleju, ale nie ze skrzyni, a z silnika. Zawsze po głębszym przybutowaniu śmierdziało palonym olejem. Powodem był uszkodzony czujnik ciśnienia oleju.
pzdr |
Moja Stajnia
Audi S6 4,2 Avant
Audi V8 4,2
Audi V8 4,2
Audi A2 1,4 MPI
 |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Wto 09 Lis, 2010 11:57
|
|
|
Sprawdz też czy nie puszcza oleju oring przy aparacie zapłonowym. Mnie ciekło na tym z czujnikiem halla i leciało na wydech. |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
[ Twoje IP to: 38.107.179.206, używasz: CCBot/1.0 (+http://www.commoncrawl.org/bot.html) ] Pamiętaj, że w internecie nikt nie jest anonimowy. |  |