Elektryka i elektronika » Tempomat
Odpowiedz do tematu
 Tempomat
Przestał działać :(
Elektryk sprawdził, sterownik itd jest okej, twierdzi ze manetka nie działa :(
Czy to sie da naprawić czy muszę kupić pół pająka i wymienić?
Jak sie ściąga kierownice jak mam poduszkę? Nie wiem jak sie za to zabrać i boje sie żebym jej nie odpalił ;)

Thx

Postaw piwo autorowi tego posta

Możesz zrobić to:
http://www.audi-tech-team...topu-vt5107.htm
I daj wyniki.
Manetkę kiedyś rozbierałem w V8 więc myślę że u Ciebie też się da. Ale spróbuj to co napisałem.

Wystawiono 1 piw(a):
Krzyhoo

Audi202 napisał/a:
Możesz zrobić to:
http://www.audi-tech-team...topu-vt5107.htm
I daj wyniki.
Manetkę kiedyś rozbierałem w V8 więc myślę że u Ciebie też się da. Ale spróbuj to co napisałem.

SUPER, z pewnością przeprowadzę test i dam zanć, ;)
Dziękuję!!!

Czekam ;)

Właśnie siedzę i niestety, we wszystkich oknach mam N/A, jak sie domyślam jest to skrót non avaible :(

Widocznie u Ciebie tak jest. Wiesz ja nie mam wiedzy w jakich modelach może to działać a w jakich nie ;(
Wiem że u mnie działa. Może to zależy od sterownika albo czegoś innego - ciężko mi powiedzieć. Chyba zostanie Ci rozebranie manetki :-|

Może nie ma zasilania albo cus i stad taki komunikat bo sadze ze jakby wszystko było ok to bym widział te zera i jedynki, niemniej baaardzo dziękuje, teraz muszę rozkminic jak ściągnąć kierownice bo inaczej nie dostanę sie do manetki, żeby nie odpalić poduszki w kierze ;)

Poduszki nie odpalisz niby gdyż element wyzwalający jest gdzie indziej ale ja zawsze i tak jeśli coś chcę odpiąć to wypinam akumulator. Lepiej to zrobić niż się bać później :D

Tempomat jak i kontrola włączników jest dostępna tylko w sterownikach z elektrycznym pedałem gazu EPC. Jeżeli na zegarach nie wyświetla się taka ikona EPC oznacza, że przepustnica sterowana jest mechanicznie za pomocą linki gazu i tempomat ma swój osobny sterownik który w zasadzie się bardzo rzadko psuje. Zresztą już to kiedyś pisałem.
Zdemontuj manetkę i zmierz przejście na pinach.W pozycji ON (lub EIN) ma być przejście między pinami 5 i 4 oraz 7 i 6. Klawisz zapamiętujący prędkość (SET, FIX "-") piny 7 i 3, przesunięcie włącznika w lewo czyli przyspieszanie 7 i 2.
Numerację pinów masz na wtyczce.

Adi202 napisał/a:
Tempomat jak i kontrola włączników jest dostępna tylko w sterownikach z elektrycznym pedałem gazu EPC. Jeżeli na zegarach nie wyświetla się taka ikona EPC oznacza, że przepustnica sterowana jest mechanicznie za pomocą linki gazu i tempomat ma swój osobny sterownik który w zasadzie się bardzo rzadko psuje. Zresztą już to kiedyś pisałem.
Zdemontuj manetkę i zmierz przejście na pinach.W pozycji ON (lub EIN) ma być przejście między pinami 5 i 4 oraz 7 i 6. Klawisz zapamiętujący prędkość (SET, FIX "-") piny 7 i 3, przesunięcie włącznika w lewo czyli przyspieszanie 7 i 2.
Numerację pinów masz na wtyczce.

No to mam instrukcje działania, super, zabrzmi pewnie to śmiesznie ale powiedz mi proszę jeszcze co to znaczy "sprawdź przejście"? Hehe,

A masz miernik uniwersalny? :mrgreen:
Jeśli tak to może wyglądać podobnie:
(kliknij aby powiększyć)

Ustawiasz pokrętło na pozycji którą zaznaczyłem (może być w innym miejscu). Ten symbol będzie albo taki sam albo sam symbol diody lub sam symbol brzęczka. W każdym razie będzie to taka pozycja w której kiedy zewrzesz ze sobą sondy jeśli masz brzęczek to miernik wyda pisk a jeśli nie masz brzęczka to zobaczysz zmieniające się cyferki na cyferblacie ;)
W każdym razie to dla Ciebie cenna wiedza bo teraz zgodnie z instrukcją Adiego wsadzasz sondy w piny które Ci opisał i ma być przejście (czyli albo pisk albo cyferki zmieniające się ;) )

Panimajet?

Audi202 napisał/a:
A masz miernik uniwersalny? :mrgreen:
Jeśli tak to może wyglądać podobnie:
(kliknij aby powiększyć)

Ustawiasz pokrętło na pozycji którą zaznaczyłem (może być w innym miejscu). Ten symbol będzie albo taki sam albo sam symbol diody lub sam symbol brzęczka. W każdym razie będzie to taka pozycja w której kiedy zewrzesz ze sobą sondy jeśli masz brzęczek to miernik wyda pisk a jeśli nie masz brzęczka to zobaczysz zmieniające się cyferki na cyferblacie ;)
W każdym razie to dla Ciebie cenna wiedza bo teraz zgodnie z instrukcją Adiego wsadzasz sondy w piny które Ci opisał i ma być przejście (czyli albo pisk albo cyferki zmieniające się ;) )

Panimajet?

Panimajet i w pas się kłaniajet !
;)

Odpowiedz do tematu