posiadam Audi a3 19 Tdi 110 km i mam problem
Ucieka mi płyn chłodniczy na zewnątrz u układzie panuje strasznie wysokie cisnienie wymieniłem korek na nowy ale nic nie pomogło. Równiez zauwazyłem ze podczas jazdy na 4 biegu gdy osiagne 100 km/h jest jakby odciecie i nie chce dalej isc i z nawiewów zaczyna leciec zimne powietrze gdzie przed momentem leciało gorące. Co to może byc bo jestem całkiem zielony
dzieki za pomoc
Odpowiedz do tematu
Odpowiedz do tematu
[A3 1,9 tdi] problem z układem chłodzenia
odpal auto, włacz nadmuch goracego powietrza i poczekaj az auto sie zagrzeje, czyli jak włączy sie wentylator.
Robiłeś coś przy układzie chłodzenia? Wymieniałeś płyn lub któryś z elementów układu? Sądzę, że powinieneś spróbować odpowietrzyć układ i sprawdzić termostat.
kupiłem go 2 tyg temu. dolewałem tylko koncentratu i nic innego. każdy sugeruje mi ze to uszczelka pod głowicą. a możesz mi powiedzieć jak odpowietrzyć układ ?
Tak kolego jest to wada uszczelki pod głowicą musisz to szybko naprawić poniewarz możesz calkiem uszkodzić silnik a to nie będzie miłe dla Ciebie i Twojego portfela
jeżeli kupilś go nie dawno spradź książkę serwisową jeżeli posiadasz i chistorię napraw wtedy możesz się dowiedzieć czy było coś majsterkowane przy układzie chłodzenia i możesz wykluczyć inne wady. Jednak proponuję sprawdzenie usczelki odkręć korek zbiorniczka wyrównawczego jeżeli przy odpalonym silniku będziesz słyszał dziwny odgłos przedmuchu wzrostu ciśnienia w tym zbiorniczku będziesz mial pewność że to uszczelka.
jeżeli kupilś go nie dawno spradź książkę serwisową jeżeli posiadasz i chistorię napraw wtedy możesz się dowiedzieć czy było coś majsterkowane przy układzie chłodzenia i możesz wykluczyć inne wady. Jednak proponuję sprawdzenie usczelki odkręć korek zbiorniczka wyrównawczego jeżeli przy odpalonym silniku będziesz słyszał dziwny odgłos przedmuchu wzrostu ciśnienia w tym zbiorniczku będziesz mial pewność że to uszczelka. na sam początek sprawdź ciśnienie w cylindrach jeżeli jest za niskie to może być uszczelka aczkolwiek nie wykluczone że to coś innego powoduje wzrost ciśnienia w układzie chłodzenia
| jacek_pel napisał/a: |
| a możesz mi powiedzieć jak odpowietrzyć układ ? |
Odpowiedz do tematu