Elektryka i elektronika » Gaśnie MMI 2
Odpowiedz do tematu
 Gaśnie MMI 2
Witam serdecznie wszystkich użytkowników forum, bardzo mnie cieszy, żę w końcu udało mi się znaleźć techniczne forum Audi.

Mam problem z MMI 2 w Audi q7 2008. Po kilku sekundach od uruchomienia auta gaśnie cały system MMI tzn. gaśnie ekran i konsola, nie można jej później uruchomić, jedynym rozwiązaniem jest ponowne przekręcenie stacyjki lecz błąd się ponawia i po kilku sekundach wszystko znowu gaśnie, przed wyłączeniem się systemu cała konsola sterująca czyli przyciski przy skrzyni biegów delikatnie mruga a następnie zapala się mocno czerwonym kolorem następnie wszystko gaśnie. Proszę o pomoc i ewentualne sugestie czego to jest wina.

Czytałem na forum podobny post. sprawdziłem światłowód i światło dochodzi, po odpięciu wtyczki mruga na czerwono, świeci ciągłym światłem i po chwili gaśnie, Wszystkie bezpieczniki sprawdzałem, żadna z wtyczek też nie widzę aby była jakaś wilgotna bądź zaśniedziała.

Proszę o pomoc, pozdrawiam. :(

Postaw piwo autorowi tego posta

Wygląda to na przerwę w światłowodzie. Na początek posprawdzaj wszystkie bezpieczniki.

No właśnie problem w tym że sprawdziłem chyba wszystkie bezpieczniki jakie znalazłem
czyli lewa strona deski
prawa strona
bagażnik
pod maską z lewej strony
pod fotelem kierowcy
pod kolumną kierownicy

Nie wiem gdzie jeszcze mogę ich szukać.
zobaczę jeszcze raz światłowód, z objawów które zauważyłem to nawet gdy uruchomię silnik i mmi na chwilę zaczyna działać to przyciski przy drążku zmiany biegów nie działają, MMI nie reaguje na nic

Wystarczy, że któryś ze sterowników w obwodzie światłowodu będzie mieć awarię lub brak zasilania i taki będzie efekt. Musisz sprawdzić przy którym sterowniku nie widać światła na światłowodzie.

mozesz tez wpinać pętle na każdym gdzie dochodzi swiatłowód i bedziesz wiedział , napewno cos ze swiatłowodem tzn. przerwany obieg

Witam ponownie, temat uważam za zamknięty udało mi się rozwiązać problem, Jak się okazało zablokowany był jeden z przycisków na konsoli i z tąd cały problem. Moja żona zapomniała mnie poinformować, że coś jej się wylało na konsolę. 3 minuty suszenia i wszystko działa. Masakra. Może komuś przyda się ta odpowiedz. Okazuje się że gdy jeden z przycisków jest zablokowany zapalają się wszystkie przyciski na mocno czerwony kolor i jest to jedna z oznak problemu. Dziękuję wszystkim za pomoc. POZDRAWIAM

Proponowałbym rozebrać klawiaturę i ją wewnątrz przemyć i osuszyć.

Odpowiedz do tematu