|
[C3] Miękki pedał hamulca i hamowanie z opóźnieniem |
Autor |
Wiadomość |
|
Wysłany: Czw 24 Mar, 2016 15:32 [C3] Miękki pedał hamulca i hamowanie z opóźnieniem
|
|
|
Hej!
Niedawno kupiłem setkę i napotkałem na problem z hamulcami. Wspomaganie hamulców jest tutaj hydrauliczne. Stała 2 tygodnie i po uruchomieniu jest miękki pedał hamulca na pracującym silniku. Hamulce działają z opóźnieniem i mam wrażenie, że nie tak mocno jakby mogły. Na postoju, kiedy silnik jest wyłączony pedał jest twardy i wydaje się być wszystko w normie. Jednak na zapalonym silniku miękko idzie do pewnego momentu, twardnieje, ale kiedy się przytrzyma na takim "twardym" powoli idzie w podłogę. Niedawno poprzedni właściciel wymieniał pompę na żeliwną z 200, odpowietrzył i jeździł tak jakiś czas (mówił, że hamulce są ok i w dniu sprzedaży coś się stało). Twierdził, że pompa była w świetnym stanie. Podejrzewałem zapowietrzenie, ale odpowietrzyłem tył i nic nie wskazuje na to, by to była przyczyna. Z innych rzeczy jakie mi się rzuciły w oczy to to, że pedał nie wraca od razu tylko z pewnym opóźnieniem. Przekopałem to forum (możliwe, że niedokładnie) i moje podejrzenie padło na serwo. Czy ktoś się zetknął już z podobnym problemem?
Pozdrowienia |
|
|
|
|
|
|
Wysłany: Pią 25 Mar, 2016 09:17
|
|
|
Ja skupiłbym się w pierwszej kolejności na drobniejszych sprawach takich jak np zapowietrzony układ - powinieneś sprawdzić również przód.
Sprawdź też czy jest podłączony do zegarów czujnik ciśnienia we wzmacniaczu hydraulicznym.
Problem miękkiego pedału może mieć związek z niższym ciśnieniem wytworzonym przez pompę wspomagania. |
_________________ Gość Witamy serdecznie na forum ATT
Piszę poprawnie po polsku. 🇲🇨 💯
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
lekceważenie mojej prośby skutkowac będzie lekceważeniem użytkownika |
|
|
|
|
|
grze-mar
audi-maniak
Model: A4 B6
Silnik: 2.0 ALT
Zasilanie: benzyna
Nadwozie: sedan
Pomógł: 4 razy Wiek: 45 Dołączył: 25 Maj 2011 Wszystkie posty: 158
Piwa: 3/2 Skąd: Holandia, Ter Aar
|
Wysłany: Nie 27 Mar, 2016 19:38
|
|
|
Jeśli pedał idzie powoli w podłogę do samego końca to może to oznaczać również zużytą pompę hamulcową. Po prostu nie trzyma i dlatego ją wciskasz nogą. Piszesz że poprzednik wymieniał pompę z 200tki. Nie wierzę że była nowa więc może tam leży problem - w tłoczyskach dokładniej.
pzdr |
_________________ "...nie ma takiego gó***a, z którego nie dało by się wyjść..." |
|
|
|
|
|
|
Wysłany: Czw 31 Mar, 2016 11:37
|
|
|
Czy jest sens regenerować pompę, czy od razu wymienić na nową/inną? Jutro jestem umówiony na odpowietrzanie jeszcze raz całego układu. Generalnie jak już zacznie hamować to jakoś sensownie hamuje, ale nie staje dęba w żadnym wypadku. Nie ściąga też na żadną stronę.
Pozdrowienia |
|
|
|
|
|
|
Wysłany: Sro 06 Kwi, 2016 16:42
|
|
|
airnox napisał/a: | ale nie staje dęba w żadnym wypadku. |
A powinien przy sporawnych heblach. Zmierz najpierw jakie jest ciśnienie na wzmacniaczu. Powinno być około 120Bar. Jeżeli będzie niższe, pompa do regeneracji. |
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
|
|
|
|
|
|
Wysłany: Czw 05 Maj, 2016 13:08
|
|
|
Hej!
Pompa jednak wydaje się być sprawna - pojeździłem, przetestowałem i poza drganiami na kierownicy przy hamowaniu z większej prędkości (do wymiany tarcze+klocki?) samochód hamuje bardzo porządnie jak już złapie. Zauważyłem, że delikatnie poci się/przecieka płyn od zbiorniczka wspomagania (od dołu) i przy gruszce wszystko jest mokre. Dodatkowo po wyłączeniu silnika od razu mam twardy pedał. Z tego co czytałem tak nie powinno być. Czy uszkodzona gruszka może być powodem takiego zachowania jak opóźnione hamulce?
Pozdrowienia |
|
|
|
|
|
|
Wysłany: Pią 06 Maj, 2016 14:17
|
|
|
Owa gruszka to akumulator ciśnienia. Głównym jego zadaniem jest wyrównanie ciśnienia na chodzącym jak i wyłączonym silniku i jest możliwe, że powodem jest gruszka. |
|
|
|
|
|
Juzio 1986
Ciągle mało mocy
Model: C4 S4
Silnik: 4.2
Zasilanie: benzyna+gaz
Nadwozie: Sedan
Postawił 1 piw(a) Skąd: Powiat Tomaszów Lub.
|
Wysłany: Sob 07 Maj, 2016 15:57
|
|
|
Problem z hydraulicznym wspomaganiem hamulców jest taki że muszą mieć ciśnienie rzędu 120 bar spadnie o 5 barów i już zaświeci się kontrolka sprawdź czy jest podłączony czujnik poniżej pompy hamulcowej. Dodatkowo zapychają się kanały w całym układzie odkładają się osady ze starego płynu hamulcowego niestety kiedyś nie wiele osób o to dbało. Pompa na pewno do regeneracji nowej nie dostaniesz już niestety. Jeżeli nie zależy Ci bardzo na oryginalności całego egzemplarza zmień układ wspomagania na podciśnieniowy zwykłe serwo z innego modelu 100-ki. Odrazu zobaczysz różnicę. |
_________________ było:
Opel Omega 2.0 92r
Omega 2.6 93r
Opel SENATOR 3.0 93r
Citroën XM 3.0 V6 94r
C4;2.6 V6 93r
C4;2.8 V6 94r
citroen xsantia 3.0 V6 98r
trzeba ciagle sie uczyc by byc naprawde dobrym |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Losowe tematy » Układ hamulcowy |
|
[ Twoje IP to: 18.97.14.89, używasz: CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/) ] Pamiętaj, że w internecie nikt nie jest anonimowy. | |