Pozostałe tematy » A6 C5 1,9 TDI AWX NIERÓWNA PRACA SILNIKA PO ODPALENIU
Odpowiedz do tematu
 A6 C5 1,9 TDI AWX NIERÓWNA PRACA SILNIKA PO ODPALENIU
Witam wszystkich i z góry przepraszam, że po raz kolejny zostanie poruszony ten sam temat. Z wypowiedzi kolegów na innych postach nie udało mi się nic wywnioskować dlatego zakładam nowy temat. To jest mój pierwszy post na forum więc proszę o wyrozumiałość.

A więc tak. Od jakiegoś czasu posiadam Audi A6 C5 z silnikiem 1,9 TDI AWX 131km, przebieg około 170 tyś. km. Tak jak napisałem w temacie, problem jest z paleniem. Na wstępie powiem że rzeczy typu ustawienia rozrządu, podciśnienia, rury od turbo, przewody paliwowe, filtry, smok w zbiorniku są jak najbardziej ok, błędów w vag-u nie wyświetla żadnych. Dopóki było ciepło wszystko było jak należy, gdy zaczęło się robić chłodniej zaczęły się problemy. Auto np. teraz przy + 10 stopniach Celcjusza odpala od pierwszego strzała ale silnik przez chwilę nierówno pracuje, pojawia się jakiś dymek i czuć paliwem. Przy niższej temperaturze i jak postoi przez noc nie odpala już od pierwszego strzała tylko od drugiego lub trzeciego, silnik nierówno pracuje, podymia, i po chwili jak odczekam lub potrzymam na wyższych obrotach zaczyna pracować normalnie. Ja osobiście uważam że coś się dzieje z układem paliwowym, a mianowicie z pompowtryskiwaczami. Mam wrażenie że jest coś takiego jakby po dłuższym postoju z któregoś lub kilku wtryskiwaczy schodziło paliwo i leciało do cylindra. Po odpaleniu dymi, a przez to że paliwo ściekło nie równo pracuje silnik. Poniżej załączam 2 linki z blokami pomiarowymi 13, 18, 23 z vaga od razu po odpaleni zimnego auta. Pierwszy pomiar jest od razu po odpaleniu, natomiast drugi około minutę później jak już silnik pracuje jak należy. Proszę o analizę tych wyników i jakieś podpowiedzi. Będę naprawdę wdzięczny i chciałbym usłyszeć odpowiedzi kilku osób które maję większe pojęcie ode mnie.

Od razu po odpaleniu przy temperaturze około 10 stopni C.
http://www42.zippyshare.com/v/18231274/file.html

Okło minutę później jak już wszystko pracuje jak należy.
http://www42.zippyshare.com/v/35292252/file.html

Czy to któryś z pompowtryskiwaczy jest uszkodzony?

Postaw piwo autorowi tego posta

czy sprawdzałeś kompresję?

Nie pisałem o kompresji ponieważ nie chciałem aby ktoś się tym od razu sugerował. A więc 2, 3 i 4 cylinder mają bardzo dobrą kompresję ponad 30, dokładnie nie napiszę bo miałem słaby ciśnieniomierz, ale bardzo szybko biło, natomiast na 1 cylindrze było ponad 25 i powoli pompowało. Dopowiem tylko że jak było ciepło nie było z tym problemów.

[ Dodano: Sro 31 Paź, 2012 18:21 ]
Czy według danych które dodałem w załącznikach praca pompowtryskiwaczy jest prawidłowa?

Odpowiedz do tematu