Elektryka i elektronika » po odłaczeniu aku,przy wymianie sprzegla hydro, problemy
Odpowiedz do tematu

Jarecki001 napisał/a:
Witam

Drogi Adi202

Wczoraj po odczytaniu bledow, skasowałem je i niestety wrócił głownie bład dotyczacy zestawu wskazników, czyli tego nieszczesnego interfaceBox-a.

O 13tej, jestem umówiony na odebranie auta i przewiezenie lawetą do ASO celem diagnostyki i mam nadzieje tylko wgrania softu, bo tu godzinka w serwisie kosztuje 85 euro netto :(
Mam nadzije ze wgranie softu, to gora 1-2 godziny.

Pozdrawiam
InterfaceBox a zestaw wskaźników to dwa odrębne sterowniki. Zestaw wskaźników masz przed oczami czyli zegary, interfacebox jest za schowkiem.

Postaw piwo autorowi tego posta

Mimo sporej wiedzy IT, to jednak komputery PC, sieci,programowanie to co innego niz te ustrojstwa w samochodzie, i od dzisiaj twierdze ze sie nie znam wogóle, wiem gdzie stacyjka i jak przekrecic kluczyk, a i wiem jak skasowac kilometry guzikiem, wiecej sie nie bede zagłebiał, inni maja od tego głowy.
A i nauczka, wiecej poza ASO nie jezdze do warsztatów, bo tam to niech maluchy i syrenki naprawiaja a nie tak skomplikowane samochody.

Kwestia jeszcze zwrotów kosztów ASO ktore poniose, napewno nie bedzie łatwo odzyskac, ale ekspertyza ASO powinna wystarczyc dla sądu, a sprawa zajmie sie DAS, bo wlascicel warsztatu napewno nie bedzie skory to zapłacenia.

pozdrawiam

[ Dodano: Pią 31 Sty, 2014 17:55 ]
Witam
Głupki z niemieckiego ASO stwierdzily ze skrzynia jest uszkodzona i zaproponowali mi kupno nowej za bagatela 7500 euro.
Co Panowie Myslicie ??

pozdrawiam

brać okazję :D

Juz tutaj jednemu niemieckie ASO wyleczylo AUDI C6 2.4 bezyne tez chcieli nowy motor za pare tysi euro wstawi przywiozl chlopak do polski rozebrany silnik we workach i polacy poskdali cos tam wymienili osd rozrzadu i audi smiga taka cena za ta skrzynie w sumie to nowa i ASO ale to prawie wartos auta ;-)

Jarecki001 napisał/a:

Witam
Głupki z niemieckiego ASO stwierdzily ze skrzynia jest uszkodzona i zaproponowali mi kupno nowej za bagatela 7500 euro.
Co Panowie Myslicie ??

pozdrawiam

ASO nie naprawia skrzyń, tylko wymieniają ją w całości dlatego wychodzą takie koszta.
Szukaj kogoś kompetentnego od skrzyń. Zrobi remont i po problemie.

Witam
Rozmawialemz gosciem od ktorego zakupiłem VAG CAN PRO, powiedzial ze prawdopodobnie plik sie wgral blednie i skrzynia ma blokade elektroniczna.
Ze jest w stanie to wszystko naprawic poprzez wsgranie prawidlowo softu.
Wiec organizuje transport lawetowy do kraju, i naprawiam wszystko u fachowców od elektroniki.
A po przyjezdzie spowrotem, odwiedze to ASO, i pokaze jak jezdzi auto z uszkodzona skrzynia . niech sie barany doucza, nic dziwnego ze przegrywali wojny, a w drugiej wojnie pewno im skrzynie biegów siadały w czołgach ;)

Brak słów na takie serwisy.

pozdrawiam

I podjąłeś dobra decyzję w polsce zerobisz to w duzo mieiszych pieniadzach zycze szybkiej i udanej naprawy niech władna czterech pierscieni wraca na droge ;audi;

Witam
Nie dziekuje zeby nie zapeszyc, ale milo jest czytac wypowiedzi o fanów królowej dróg :) pozdrawiam i zycze Wam/Nam wielu tysiecy przejechanych kilometrów bezawaryjnie.

pozdrowionka dla wszystkich

Optymista jesteś. :-D Tylko aby nie polepszyli, bo sterownik jest hybrydowy i ma ochronę komponentu. Konstrukcja skrzyni na której jeździsz kupiona jest z USA - nie jest to niemiecki twór i sądzę, że jest to udana konstrukcja pod warunkiem, że nikt niepowołany nie pcha do środka swoich łapek. Zanim pojedziesz na lawecie upewnij się, że mechanicznie jest sprawna. Uruchom silnik i odkręć korek przelewowy w misce skrzyni. Jeżeli na uruchomionym silniku zacznie wyciekać olej, to przez OBD tego nie naprawisz. Istnieje również jeszcze jedna możliwość. Sprzęgło hydrokinetyczne które Ci wymienili ma wadę - efekt identyczny nie pojedzie.
Życzę rychłego powrotu do zdrowia i czekamy na info.
pzdr

Witam
Dzieki Adi202 za wszelkie sugestie i rady, oceny.
Tutaj w DE, nie mam gdzie sporawdzic czy skrzynia dziala czy nie przy odkreconym korku oleju.Tu sa tylko autoryzowane warsztaty, i nie ma gdzie podniesc auta.Pozatym jedno transportowanie samochodu to koszt 75 euro, wiec juz za samo lawetowanie zaplacilem ponad stówkę euro, co i tak niczego nie zmieniło :(

Poczekam do 20go, i wtedy zatragam auto do kraju, tam dam na warsztat do tych co go uszkodzili. Ale tym razem bede caly czas patrzyl im na rece.

Skrzynia pojdzie do serwisu skrzyn po diagnoze, i jezeli sie okaze ze awaria nastapila z winy warsztatu tu beda placic za wszystko.

pozdrawiam

[ Dodano: Sob 01 Lut, 2014 13:22 ]
Wiem jedno, zadnych problemow ze skrzynia nie mialem, nie szarpała, zmiaiala biegi plynnie, takze przy uzyciu łopatek F1.
Podczas feralnej jazdy, nie slyszalem zadnego dzwieku ktory by sugerowal ze cos sie urwało, złamało etc.
Wiec nie wierze ze to mechaniczne uszkodzenie, napewno to zabawa z mojej strony spowodowala takie problemy, co prawda probowalem i wgralem dane do sterownika, ale byl to sterownik od zegarów, a nie od skrzyni.
No ale moze to tak ze soba polaczone ze jedno jak ma bledy to drugie nie zagada.

Nie wiem, niech to zobacza ci ktory wiedza co i jak.

Oczywiscie, gdyby nie ta feralna naprawa i wywalenie sterownika zegarów, i gdyby to wszystko działało jak przez wizyta w warsztacie, to bym niczego nie ruszał bo i po co.
Ale wgrywajac plik sgo, do sterownika wskazników, nie spodziewalem sie ze skrzynia przestanie dzialac.

Tak wiec reasumujac, wina moja tez jest, ale moje dzialnie spowodowane bylo tym ze mechanik spier....ił, i tyle.

pozdrawiam

Ja swoje, a Ty swoje. Napiszę kolejny i ostatni raz. Gdybyś miał uszkodzenie po stronie elektroniki, to skrzynia jechałby w trybie awaryjnym, ale by jechała i obojętnie czy sterownik byłby uszkodzony programowo czy posiekałbyś go siekierą. Miałbyś tylko jeden bieg do przodu i wsteczny. Jeżeli wbijasz bieg D i nie rusza, to ewidentnie brakuje ciśnienia płynu ATF wewnątrz skrzyni które wytwarzane jest przez pompę. W sterowniku hydraulicznym tzw kasecie jest extra kanalik dla trybu awaryjnego. W momencie braku sterowania elektrycznego wszystkie elektrozawory szt 7 są w pozycji OFF i skrzynia sterowana jest tylko hydraulicznie.
Odnośnie błędu 0003 w sterowniku MMI chodzi tylko i wyłącznie o adaptację wyposażenia. Nic nie jest uszkodzone prócz może zegarów których na pewno nie flashowałeś, a na 123% tym plikiem o którym pisałeś wcześniej.

Drogo Adi202

Nie chodzi mi o to zeby sie z Toba spierac, i udowadniac ze mam racje.

Wiec czytajac Twoj osotni wpis, mam sie raczej szykowac do wymiany skrzyni ?
Bo niemcy mieli racjke twierdzac ze zdechla mechanicznie ?

i przy okazji, pytanie, jezeli wlaczm na "P" slychac bardzo delikatne chrobotanie, jak by
zeby o zeby chaczyly, tak jak to juz opisywalem, kiedy nie dokonca wcisniesz sprzeglo w manualu i zmienisz/wrzucisz bieg, tez takie cos slyszysz, tylko ze o wiele glosniej,
U mnie nawet lekko czuc to na drazku zmiany biegów, lekkie drganie, takie wlasnie jak by zebatki o siebie ocieraly.

Czy gdyby nie bylo cisnienia w skrzyni to takie cos by mialo miejsce ??

I jeszcze jedno, dlaczego kiedy wrzuce na "D" lub "S" , i dodaje gazu, to zmieniaja sie biegi na wyswietlaczu, a dodatkowo po podlączeniu VAG, i sprawdzaniu na tescie VAG, tez widac ze skrzynia kiedy dodaje gazu na "D" lub "S" lub "R" to wzrastaja jej obroty.

Tak czy siak, i tak auto narazie stoi i nie zanosi sie zeby ruszyło.
Wiec i tak dopiero w warsztacie powiedza co i jak.

Mam przy okazji pytanie, czy na to ze umarala skrzynia mial wpły fakt ze jakis "mądry" zwiekszył moc silnika do 300 kucyków ?

J.

Na wymianę skrzyni może nie, ale na jej naprawę i właściwy montaż. Jasnowidzem jeszcze nie jestem - pracuje nadal nad tym, ale sądzę, że uszkodzenie będzie między sprzęgłem hydrokinetycznym a pompą oleju.

A czy VAG moze mi sprawdzic czy pompa wytwarza cisnienie ??

[ Dodano: Sob 01 Lut, 2014 18:05 ]
Co do naprawy, to chyba nie bede jej robil, bo dzisiaj kupi sie bez problemu skrzynie na alledrogo za 2000-3000 pln, a naprawa moze wyniesc tyle samo

I wkurza mnie to ze teraz, jezeli skrzynia do robienia, to znowu 1000 pln na olej, a nie dalej jak tydzien temu wlałem nowy do skrzyni przy wymianie sprzegla.

Jarecki001 napisał/a:
A czy VAG moze mi sprawdzic czy pompa wytwarza cisnienie ??

Nie ma takiej możliwości. Jedynie jak możesz sprawdzić, to pisałem - na załączonym silniku odkręcić korek spustowy. Jeżeli silnik nie pracuje lub ewentualnie uszkodzona jest pompa, to poziom oleju jest nad korkiem. Jeżeli wszystko jest sprawne, to nadmiar oleju trafia do hydrauliki.

Odpowiedz do tematu