|
[A4 1,6 1997r] Czujnik położenia pedału sprzęgła |
Autor |
Wiadomość |
Daro1003

Model: A4 B6 i A4 B5
Silnik: 1.8T i 1.6
Zasilanie: benzyna+LPG
Nadwozie: sedam i kombi

|
Wysłany: Sob 30 Cze, 2012 10:52 [A4 1,6 1997r] Czujnik położenia pedału sprzęgła
|
|
|
Witam
Zwracam się z pytaniem do fachowców które brzmi: jak sprawdzić czujnik położenia pedału sprzęgła ??
Problem jest taki iż autko przy dodaniu gazu jak i przy szybkim puszczeniu szarpie. Zawieszenie zostało sprawdzone kilkakrotnie na stacji diagnostycznej i u mechanika niema sie czego doczepić poduszki silnika też są ok ponieważ były wyciągnięte z zamiarem wymiany ale nie było potrzeby zakładać nowych. Wyczytałem gdzieś na elektrodzie że to właśnie wina tego czujnika. Dlatego pytam jak go sprawdzić. Chodzi o A4 B5 1.6 1997 |
|
|
|
|
 |
|
Wysłany: Sob 30 Cze, 2012 11:09 Re: Czujnik położenia pedału sprzęgła
|
|
|
Daro1003 napisał/a: | Witam
Zwracam się z pytaniem do fachowców które brzmi: jak sprawdzić czujnik położenia pedału sprzęgła ??
Problem jest taki iż autko przy dodaniu gazu jak i przy szybkim puszczeniu szarpie. Zawieszenie zostało sprawdzone kilkakrotnie na stacji diagnostycznej i u mechanika niema sie czego doczepić poduszki silnika też są ok ponieważ były wyciągnięte z zamiarem wymiany ale nie było potrzeby zakładać nowych. Wyczytałem gdzieś na elektrodzie że to właśnie wina tego czujnika. Dlatego pytam jak go sprawdzić. Chodzi o A4 B5 1.6 1997 |
zmierz miernikiem lub jeżeli nie masz to zwykłą zarówką czy działa - to jest zwykły włącz/wyłącz mechanizm.
wyjmujesz go kręcąc nim 45 stopni w lewo. |
_________________ https://www.facebook.com/groups/616140151788166/
Niech będzie pochwalony napęd Quattro !!
Jest
-A6 C6 4,2 Quattro
-Hyundai elantra combi
Było-
-80 b3 1.8 (+- 135km)
-V8 4,2 AEC 280km
-V8 3,6 PT 250km
-A6 c4 2.8 AAH Avant quattro
-A6 c4 2,6 avant automat
-Coupe GT 1981 - 2,1 |
|
|
|
|
 |
Daro1003

|
|
|
|
 |
|
Wysłany: Sob 30 Cze, 2012 11:29
|
|
|
Daro1003 napisał/a: | Ale jestem zaskoczony odkręciłem osłonę tą od spodu i czujnik od hamulca mam a od sprzęgła nie czyżby nie było w tym modelu ?? Jest tylko miejsce czyli taka dziura. Chyba że jest on w innym miejscu bo przy pedale tak jak jest przy hamulcu to go niema.
Od hamulca sprawdzałem miernikiem ciągłości przewodu i nic |
czy w tym modelu jest to tego ja nie wiem, napewno jeżeli jest to właśnie w tej''dziurze''.
zobacz czy gdzieś nie zwisa kostka.
mierzysz czujnik a nie wiązke, światło stopu pewnie Ci działa (??) więc czujnik od hamulca jest sprawny. |
_________________ https://www.facebook.com/groups/616140151788166/
Niech będzie pochwalony napęd Quattro !!
Jest
-A6 C6 4,2 Quattro
-Hyundai elantra combi
Było-
-80 b3 1.8 (+- 135km)
-V8 4,2 AEC 280km
-V8 3,6 PT 250km
-A6 c4 2.8 AAH Avant quattro
-A6 c4 2,6 avant automat
-Coupe GT 1981 - 2,1 |
|
|
|
|
 |
Daro1003

|
Wysłany: Sob 30 Cze, 2012 11:46
|
|
|
Może właśnie jego brak powoduje to szarpanie. Gdzieś czytałem że ktoś właśnie dokładał ten czujnik ale nic więcej nie wiem na ten temat.
Na elektrodzie przeczytałem też taki tekst:
No więc ja w moim ADR zwalczylem to szarpanie Smile
Odetkalem wszystkie zatkane rurki przy kolektorze dolotowym i wymieniłem te nieszczelne. Szarpanie znikło - moc przybyła Smile
Sporo zabawy bylo z pompa podcisnieniową poszlo najwiecej wd-40 Smile ( te dumną nazwę nosi gruba rurka podlaczona przez trojnik do servo hamulcow.
Jej cienka ukośna dolna odnóżka była zapchana usmażonym olejem z odmy Smile pól godziny psikania wd40 ze strzykawki z igła załatwiło sprawę.
P.S.
zajrzyjcie też do dwoch one-way zaworkow : jeden jest przy wspomnianym trojniku, jeden z tyłu kolektora ssącego. Przez nie też latają spaliny oleju
Dokładnie nie wiem gdzie są opisywane podzespołu WD-40 posiadam i czas również to spróbowałbym tego co pisze ten kolega na elektrodzie. |
|
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Losowe tematy » Elektryka i elektronika |
|
[ Twoje IP to: 18.97.9.173, używasz: CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/) ] Pamiętaj, że w internecie nikt nie jest anonimowy. |  |