|
[B4 2,0] Metaliczny dźwięk z zawieszenia. |
Autor |
Wiadomość |
Sergio
Model: B4
Silnik: 2,0 ABK
Zasilanie: benzyna+LPG
Nadwozie: Sedan
Zaproszone osoby: 9
Pomógł: 6 razy Wiek: 50 Dołączył: 12 Maj 2009 Wszystkie posty: 2789
Piwa: 105/75 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: Wto 18 Wrz, 2012 14:15 [B4 2,0] Metaliczny dźwięk z zawieszenia.
|
|
|
W niedługim czasie mam zamiar wymienić parę rzeczy w przednim zawieszeniu, które powoli poddaje się polskim drogom. Przy okazji chciałem w końcu pozbyć pewnego metalicznego dźwięku, który dochodzi z przednich kół. Słychać tak jakby ktoś uderzał lekko metalowym prętem w metalową miskę. Dźwięk ten słychać podczas ruszania, zwłaszcza na wzniesieniu. Myslę, że ma to związek ze sprężynami. Auto podczas ruszania podnosi się i wtedy następuje ten wku...jący dźwięk. Na postoju wiele razy próbowałem sprawdzać dociskając przód ale nic nie słychać, sprężyny chodzą elegancko. Nawet na podnośniku ruszając kołem nic nie słychać.
Najdziwniejsze jest jednak to, że ten odgłos nie występuje cały czas. Gdy jest ciepło i sucho jest cicho, lecz gdy tylko spadnie trochę deszcz i zrobi się mokro (nawet tylko jeżdżąc po mokrej drodze) od razu do uszu dochodzi ten dźwięk. Nie jest on bardzo głośny ale cholernie wkurzający.
Co to może być i jak to usunąć? |
|
|
|
karlos2
Model: A6 C5
Silnik: 2.4 AGA
Zasilanie: Benzyna
Pomógł: 4 razy Wiek: 56 Dołączył: 01 Sie 2011 Wszystkie posty: 481
Piwa: 20/30 Skąd: katowice
|
|
|
|
|
Sergio
|
Wysłany: Wto 18 Wrz, 2012 18:30
|
|
|
karlos2 napisał/a: | a czy ten dzwięk powtórzy się po zatrzymaniu i ruszeniu do tyłu? |
Nie, tylko jak ruszam do przodu, ale też podczas jazdy np po nierównych drogach gdy przód auta co chwile opada i podnosi sie. Nie jest to taki dxwiek jak stukanie przegubów raczej jakby łyżeczką stuknąć w szklankę. Jest dźwięczny nie głuchy. Trudno opisać |
|
|
|
kamila666
Kamila666
Model: b4
Silnik: abk
Zasilanie: benzyna+lpg
Nadwozie: avant
Pomogła: 2 razy Wiek: 39 Dołączyła: 30 Gru 2010 Wszystkie posty: 425
Piwa: 15/22 Skąd: Racibórz, Rybnik
|
Wysłany: Wto 18 Wrz, 2012 19:06
|
|
|
Mam to samo z lewej strony Tylko u mnie dźwięk pojawia się głównie podczas ruszania i cofania przy skręconych kołach i też nie zawsze się to powtarza, gdy jade prosto rzadziej słychać to charakterystyczne "bumm". Wydaje się jakby sprężyna, ale nie tak dawno sprężyny z przodu wymieniałam |
|
|
|
karlos2
|
Wysłany: Wto 18 Wrz, 2012 20:51
|
|
|
Sergio napisał/a: | karlos2 napisał/a: | a czy ten dzwięk powtórzy się po zatrzymaniu i ruszeniu do tyłu? |
Nie, tylko jak ruszam do przodu, ale też podczas jazdy np po nierównych drogach gdy przód auta co chwile opada i podnosi sie. Nie jest to taki dxwiek jak stukanie przegubów raczej jakby łyżeczką stuknąć w szklankę. Jest dźwięczny nie głuchy. Trudno opisać |
Na 100% łączniki stabilizatora, one wydają takie dzwięki, czasami nawet inne,ale za każdym razem po wymianie jest cisza, w praktyce spotkałem się z objawem że zawieszenie się tłukło tak jakby go nie było, a po wymianie łączników było cicho.
P.S.Łączniki można łatwo sprawdzić, należy stojący samochód rozbujać na boki, i gdy w zawieszeniu zacznie stukać,to są to właśnie łączniki, dosyć mocno należy rozbujać.
pzdr. |
_________________ Przewaga Dzięki Technice.
Audi 80 B4 2.0 jest
http://www.audi-tech-team...iona-vt2222.htm
Audi A6 C5 2.4 V6 jest
http://www.audi-tech-team...olka-vt5988.htm |
|
|
|
|
|
Sergio
|
Wysłany: Wto 18 Wrz, 2012 21:21
|
|
|
karlos2 napisał/a: | Sergio napisał/a: | karlos2 napisał/a: | a czy ten dzwięk powtórzy się po zatrzymaniu i ruszeniu do tyłu? |
Na 100% łączniki stabilizatora, one wydają takie dzwięki, czasami nawet inne,ale za każdym razem po wymianie jest cisza, w praktyce spotkałem się z objawem że zawieszenie się tłukło tak jakby go nie było, a po wymianie łączników było cicho.
P.S.Łączniki można łatwo sprawdzić, należy stojący samochód rozbujać na boki, i gdy w zawieszeniu zacznie stukać,to są to właśnie łączniki, dosyć mocno należy rozbujać.
pzdr. |
W takim razie trzeba będzie wymienić . Po wszystkim dam znać co i jak. Wielkie dzięki. |
|
|
|
kamila666
Kamila666
|
Wysłany: Wto 18 Wrz, 2012 21:46
|
|
|
Całkiem możliwe że Sergio ma do wymiany łączniki. Ja chyba nie, łaczniki (trw) jakies dwa miesiace temu mam wymienione. Co jeszcze może tak hałasowac? Przegub wydaje inny terkoczacy dzwiek.
Sory że tak weszłam w temat |
|
|
|
karlos2
|
Wysłany: Wto 18 Wrz, 2012 21:56
|
|
|
kamila666 napisał/a: | Całkiem możliwe że Sergio ma do wymiany łączniki. Ja chyba nie, łaczniki (trw) jakies dwa miesiace temu mam wymienione. Co jeszcze może tak hałasowac? Przegub wydaje inny terkoczacy dzwiek.
Sory że tak weszłam w temat |
Jakiej firmy masz te łączniki ostatnio założone? |
Audi 80 B4 2.0 jest
Audi A6 C5 2.4 V6 jest
|
|
|
|
|
kamila666
Kamila666
|
Wysłany: Wto 18 Wrz, 2012 22:09
|
|
|
Trw a były topran. Jednak dzwięk który opisał Sergio troche nie pasuje, ja mam konkretne "bum" nie przypomina to jednak uderzenia łyżki w szkło. |
Ostatnio zmieniony przez kamila666 Wto 18 Wrz, 2012 22:20, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|
karlos2
|
|
|
|
|
Sergio
|
Wysłany: Sro 19 Wrz, 2012 11:51
|
|
|
Karlos, mam jeszcze takie pytanie, czy zużyte łączniki a właściwie ich dźwięk zależny jest od wilgoci? Jak napisałem wcześniej ten dźwięk występuje tylko podczas dużej wilgotności powietrza. Gdy jest sucho nic nie "dzwoni". |
|
|
|
karlos2
|
Wysłany: Sro 19 Wrz, 2012 17:20
|
|
|
Sergio napisał/a: | Karlos, mam jeszcze takie pytanie, czy zużyte łączniki a właściwie ich dźwięk zależny jest od wilgoci? Jak napisałem wcześniej ten dźwięk występuje tylko podczas dużej wilgotności powietrza. Gdy jest sucho nic nie "dzwoni". |
Już wczoraj o tym myślałem, jest to możliwe, ponieważ woda podczas jazdy wchodzi w przegub łącznika i go luzuje i wtedy mocniej go słychać.
Już parę razy spotkałem sie z takim przypadkiem w warsztacie w różnych samochodach.
Zawsze jednak mogę się mylić, w końcu diagnozuję na odległość, ale raczej mam rację.
P.S.W swojej niuni miesiąc temu coś mi trzeszczało w przednim kole podczas kręcenia kierownicą,ewidentny objaw pękniętej sprężyny, myślę że trzeba wymienic obie, a okazało się że to nie sprężyna lecz łącznik się zacierał i takie odgłosy wydawał, tak że łącznki wydawają różne dzwięki.
pzdr. |
Audi 80 B4 2.0 jest
Audi A6 C5 2.4 V6 jest
|
|
|
|
|
Sergio
|
Wysłany: Sro 19 Wrz, 2012 18:31
|
|
|
karlos2 napisał/a: | Sergio napisał/a: | Karlos, mam jeszcze takie pytanie, czy zużyte łączniki a właściwie ich dźwięk zależny jest od wilgoci? Jak napisałem wcześniej ten dźwięk występuje tylko podczas dużej wilgotności powietrza. Gdy jest sucho nic nie "dzwoni". |
Już wczoraj o tym myślałem, jest to możliwe, ponieważ woda podczas jazdy wchodzi w przegub łącznika i go luzuje i wtedy mocniej go słychać.
Już parę razy spotkałem sie z takim przypadkiem w warsztacie w różnych samochodach.
Zawsze jednak mogę się mylić, w końcu diagnozuję na odległość, ale raczej mam rację.
P.S.W swojej niuni miesiąc temu coś mi trzeszczało w przednim kole podczas kręcenia kierownicą,ewidentny objaw pękniętej sprężyny, myślę że trzeba wymienic obie, a okazało się że to nie sprężyna lecz łącznik się zacierał i takie odgłosy wydawał, tak że łącznki wydawają różne dzwięki.
pzdr. |
No jutro odstawiam niunię do zaufanego mechaniora więc mu wszystko naswietle i niech działa. Dzięki. |
|
|
|
grze-mar
audi-maniak
Model: A4 B6
Silnik: 2.0 ALT
Zasilanie: benzyna
Nadwozie: sedan
Pomógł: 4 razy Wiek: 45 Dołączył: 25 Maj 2011 Wszystkie posty: 158
Piwa: 3/2 Skąd: Holandia, Ter Aar
|
Wysłany: Sro 19 Wrz, 2012 21:29
|
|
|
Takie objawy trudno opisać, żeby każdy zrozumiał właściciela ale ja bym jeszcze zobaczył zawieszenie silnika i skrzyni b. Przy ruszaniu lub zmiany prędkości po prostu moment obrotowy powoduje przekręcanie sie silnika i może być słychać stuki. Pozdrawiam GM |
_________________ "...nie ma takiego gó***a, z którego nie dało by się wyjść..." |
|
|
|
|
|
karlos2
|
Wysłany: Czw 20 Wrz, 2012 08:03
|
|
|
grze-mar napisał/a: | Takie objawy trudno opisać, żeby każdy zrozumiał właściciela ale ja bym jeszcze zobaczył zawieszenie silnika i skrzyni b. Przy ruszaniu lub zmiany prędkości po prostu moment obrotowy powoduje przekręcanie sie silnika i może być słychać stuki. Pozdrawiam GM |
Wybite poduszki silnika lub skrzyni stukają głucho, a nie metalicznie.
pzdr. |
Audi 80 B4 2.0 jest
Audi A6 C5 2.4 V6 jest
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Losowe tematy » Zawieszenie |
|
[ Twoje IP to: 35.173.48.18, używasz: CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/) ] Pamiętaj, że w internecie nikt nie jest anonimowy. | |