Forum AUDI TECH TEAM  strona głównaForum AUDI TECH TEAM  RSSForum AUDI TECH TEAM  na Facebooku
 Polish English Belarusian Bulgarian Czech French German Russian Romanian Slovak Ukrainian Hungarian
   

forum audiforum audiforum audi
forum audi
Poprzedni temat «» Następny temat
[Audi s6 plus] nie działa obrotomierz i mruga kontrolka olej
Autor Wiadomość
loku1985 


Model: S6 plus
Silnik: AKH
Zasilanie: beznzyna + gaz
Nadwozie: avant
Dołączył: 19 Paź 2011
Wszystkie posty: 19



Skąd: Jelenia Góra
Wysłany: Pon 26 Gru, 2016 18:33   [Audi s6 plus] nie działa obrotomierz i mruga kontrolka olej
     



Dziś nagle pojawił się problem nie działającym obrotomierzem. Ani drgnie nawet przy gazowaniu. Co ciekawe po podpięciu pod kompa brak błędów i auto chodzi normalnie. Na blokach silnika na vagu pokazuje zmiany obrotów silnika normalnie. Do tego świeci się kontrolka oleju ale to raczej pokłosie nie działającego obrotomierza. Szukam przyczyny z zegarami i już je rozbralem i wtyki włożone na nowo ale może trzeba je czymś wyczyścić?

Edit
Przełożone zegary od a6 c4 2,6 lub 2,8. Po odpaleniu silnika włącza się na 5-10 sek obrotomierz i pada całkiem i tak za każdym razem. Błąd jaki vag teraz mi wychwytuje to:
01183 lampka ostrzegawcza od czujnika katalizatora k72
Open or short to ground intermittent
Niby sporadyczne ale za każdym razem się zapala po skasowaniu.

Walki ciąg dalszy.
Przekodowalem vagiem na nr jak audi s6 plusie i teraz działa ale.... gdy tylko zaczynam jechać to obrotomierz zaczyna wariowac i skacze góra dół. Obroty na silniku w normie. Czego to może być efekt? Tego błędu w kacie?
Druga sprawa czy jest na forum jakiś magik co chciałby zregenerować mi ten stary plusowy licznik?
Postaw piwo autorowi tego posta
 
    
jimv8 



Model: A6 C6 Quattro ABT
Silnik: 4,2
Zasilanie: benz+tlenek lpg
Nadwozie: sedan
Pomógł: 22 razy
Wiek: 35
Dołączył: 26 Mar 2010
Pochwał: 3
Wszystkie posty: 2159



Piwa: 63/69
Skąd: Konin
Wysłany: Pon 26 Gru, 2016 21:41   
  Stajnia Klubowa ATT:  Audi A6 C6 (Typ 4F)  Audi  A6 C6 (Typ 4F) Quattro   2004  



błąd kata raczej nie ma powiązania.
do regeneracji licznika uderz do Adi202...w miarę możliwości (czas) pomoże w naprawie.
_________________
https://www.facebook.com/groups/616140151788166/

Niech będzie pochwalony napęd Quattro !!

Jest
-A6 C6 4,2 Quattro
-Hyundai elantra combi
Było-
-80 b3 1.8 (+- 135km)
-V8 4,2 AEC 280km
-V8 3,6 PT 250km
-A6 c4 2.8 AAH Avant quattro
-A6 c4 2,6 avant automat
-Coupe GT 1981 - 2,1
Postaw piwo autorowi tego posta
 
    
loku1985 


Model: S6 plus
Silnik: AKH
Zasilanie: beznzyna + gaz
Nadwozie: avant
Dołączył: 19 Paź 2011
Wszystkie posty: 19



Skąd: Jelenia Góra
Wysłany: Pon 26 Gru, 2016 23:09   
     



Tak myślałem że Adi202 będzie najlepszym rozwiązaniem, ale jak do niego się dostać. Ktoś ma jakiś namiar aby choć spróbować się umówić?
Postaw piwo autorowi tego posta
 
    
Adi202 



Model: S6
Silnik: 4,2 AEC
Zasilanie: Benzyna
Nadwozie: Avant
Zaproszone osoby: 22
Pomógł: 575 razy
Wiek: 46
Dołączył: 11 Maj 2009
Pochwał: 15
Wszystkie posty: 13264



Piwa: 657/65
Skąd: MWD
Wysłany: Wto 27 Gru, 2016 12:39   Re: [Audi s6 plus] nie działa obrotomierz i mruga kontrolka
  Stajnia Klubowa ATT:  Audi S6 A6/C4 Avant  Audi  S6 A6/C4 Quattro  Avant  1995  



loku1985 napisał/a:

Przekodowalem vagiem na nr jak audi s6 plusie i teraz działa ale.... gdy tylko zaczynam jechać to obrotomierz zaczyna wariowac i skacze góra dół. Obroty na silniku w normie. Czego to może być efekt? Tego błędu w kacie?

Jeżeli te zamontowane zegary są odpowiednio zakodowane i na 123% sprawne, to problem nie jest w zegarach tylko przed (instalacja lub sterownik silnika).
_________________
Gość Witamy serdecznie na forum ATT

Piszę poprawnie po polsku
. 🇲🇨 💯
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
lekceważenie mojej prośby skutkowac będzie lekceważeniem użytkownika
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
    
loku1985 


Model: S6 plus
Silnik: AKH
Zasilanie: beznzyna + gaz
Nadwozie: avant
Dołączył: 19 Paź 2011
Wszystkie posty: 19



Skąd: Jelenia Góra
Wysłany: Wto 27 Gru, 2016 13:15   
     



Podłączyłem inne zegary i zaczęły normalnie chodzić. Zresztą te wcześniejsze po rozgrzanie silnika też chodziły już dobrze. Problem pojawia się po zgaszeniu silnika i ponownym odpaleniu gdy chwilę stoi zimny to obrotek zaczyna chodzić dopiero po chwili. Plusowe zegary nie chodzą wcale choć spróbuję jeszcze raz je założyć i przejechać kilka km zobaczymy czy ruszą.
Powiedz mi Adi202 czy jest jakaś szansa z nimi do ciebie przyjechać i kiedy ewentualnie? Mam też jeszcze cały czas zalanego kompa od plusa może na niego też spojrzysz przy okazji?

EDIT
Ponowna próba odpalenia i znów wcześniej działający obrotek nie działa. Co ciekawe po rozgrzaniu silnika i wnętrza auta tak około 10min nagle ożywa. Na początku wariuje i mocno skacze a po chwili się uspokaja i działa normalnie. Nie próbowałem jeszcze aż tak długo rozgrzewać swojego starego licznika, zrobię to jutro, ale na chwilę obecną świadczy to raczej o wiązce między kompem a licznikiem? Tylko która to wiązka i jak się do niej dobrać?
Postaw piwo autorowi tego posta
 
    
Adi202 



Model: S6
Silnik: 4,2 AEC
Zasilanie: Benzyna
Nadwozie: Avant
Zaproszone osoby: 22
Pomógł: 575 razy
Wiek: 46
Dołączył: 11 Maj 2009
Pochwał: 15
Wszystkie posty: 13264



Piwa: 657/65
Skąd: MWD
Wysłany: Sro 28 Gru, 2016 09:43   
  Stajnia Klubowa ATT:  Audi S6 A6/C4 Avant  Audi  S6 A6/C4 Quattro  Avant  1995  



Sprawdź połączenie sygnału obrotów silnika. Przewód zielony pin 12 zielona wtyczka zegarów łączy się wtyczką sprzęgającą wiązki kolor zielony pin 1. Przewód w tym miejscu zmienia kolor na żółty i idzie bezpośrednio do sterownika silnika pin 10 gniazdo C. Zwróć szczególnie uwagę na wtyk sprzęgający wiązki.
_________________
Gość Witamy serdecznie na forum ATT

Piszę poprawnie po polsku
. 🇲🇨 💯
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
lekceważenie mojej prośby skutkowac będzie lekceważeniem użytkownika
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
    
loku1985 


Model: S6 plus
Silnik: AKH
Zasilanie: beznzyna + gaz
Nadwozie: avant
Dołączył: 19 Paź 2011
Wszystkie posty: 19



Skąd: Jelenia Góra
Wysłany: Sro 28 Gru, 2016 10:11   
     



Adi202 napisał/a:
Sprawdź połączenie sygnału obrotów silnika. Przewód zielony pin 12 zielona wtyczka zegarów łączy się wtyczką sprzęgającą wiązki kolor zielony pin 1. Przewód w tym miejscu zmienia kolor na żółty i idzie bezpośrednio do sterownika silnika pin 10 gniazdo C. Zwróć szczególnie uwagę na wtyk sprzęgający wiązki.


A powiesz mi to tak bardziej dla laika? Niestety wszystko co robię to tak na czuja bo elektromechanik ze mnie żaden ;) czym mam to zmierzyć i czy na odpalonym silniku czy wystarczy na przekreconym kluczyku? Piny przy dojściu do kompa też zmierzyć?

Edit
sprawdzony mój licznik z plusa i też po kilku km się załącza. Im cieplejszy samochód/silnik tym szybciej to następuje. Czyli co wiązka? Tylko dlaczego działa normalnie jak się zagrzeje?
Postaw piwo autorowi tego posta
 
    
Adi202 



Model: S6
Silnik: 4,2 AEC
Zasilanie: Benzyna
Nadwozie: Avant
Zaproszone osoby: 22
Pomógł: 575 razy
Wiek: 46
Dołączył: 11 Maj 2009
Pochwał: 15
Wszystkie posty: 13264



Piwa: 657/65
Skąd: MWD
Wysłany: Czw 29 Gru, 2016 10:16   
  Stajnia Klubowa ATT:  Audi S6 A6/C4 Avant  Audi  S6 A6/C4 Quattro  Avant  1995  



Zdemontuj osłonę pod kolumną kierowniczą i poszukaj wtyczek sprzęgających wiązki. Jak znajdziesz kolor zielony to rozepnij ją i przyglądnij się jak wygladają styki.
_________________
Gość Witamy serdecznie na forum ATT

Piszę poprawnie po polsku
. 🇲🇨 💯
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
lekceważenie mojej prośby skutkowac będzie lekceważeniem użytkownika
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
    
loku1985 


Model: S6 plus
Silnik: AKH
Zasilanie: beznzyna + gaz
Nadwozie: avant
Dołączył: 19 Paź 2011
Wszystkie posty: 19



Skąd: Jelenia Góra
Wysłany: Czw 29 Gru, 2016 14:50   
     



Adi202 napisał/a:
Zdemontuj osłonę pod kolumną kierowniczą i poszukaj wtyczek sprzęgających wiązki. Jak znajdziesz kolor zielony to rozepnij ją i przyglądnij się jak wygladają styki.


Kurcze nie umiem się do tego dostać? Muszę odkręcić te 3 srobki nad półką która jest pod kierownicą i wtedy ten górny plastik zejdzie? To jest tam?
Przypomniało mi się jeszcze ale raczej to nie powinno mieć znaczenia że 2 tygodnie temu miałem wymieniana maglownice bo ciekła. Było to robione od góry przez maskę po odpięciu przeszkadzajacych przewodów, ale tam raczej nic nie idzie. A i mechanik czyścił mi przepustnicę ale to dalej chyba nie powinno mieć znaczenia na wskazania obrotów a właściwie ich brak na zimnym silniku.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
    
Adi202 



Model: S6
Silnik: 4,2 AEC
Zasilanie: Benzyna
Nadwozie: Avant
Zaproszone osoby: 22
Pomógł: 575 razy
Wiek: 46
Dołączył: 11 Maj 2009
Pochwał: 15
Wszystkie posty: 13264



Piwa: 657/65
Skąd: MWD
Wysłany: Czw 29 Gru, 2016 15:35   
  Stajnia Klubowa ATT:  Audi S6 A6/C4 Avant  Audi  S6 A6/C4 Quattro  Avant  1995  



Przewód obrotomierza jest wewnątrz kabiny. Łacznik zielona wtyczka) jest nad kolanami kierowcy.
_________________
Gość Witamy serdecznie na forum ATT

Piszę poprawnie po polsku
. 🇲🇨 💯
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
lekceważenie mojej prośby skutkowac będzie lekceważeniem użytkownika
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
    
loku1985 


Model: S6 plus
Silnik: AKH
Zasilanie: beznzyna + gaz
Nadwozie: avant
Dołączył: 19 Paź 2011
Wszystkie posty: 19



Skąd: Jelenia Góra
Wysłany: Czw 29 Gru, 2016 16:19   
     



Adi202 napisał/a:
Przewód obrotomierza jest wewnątrz kabiny. Łacznik zielona wtyczka) jest nad kolanami kierowcy.




Czyli to jest ta wtyczka zielona u góry zdjęcia? Jak nia ruszam zaraz po odpaleniu silnika to nic się nie dzieje a po chwili obrotomierz startuje jak wcześniej. Może powinienem to jakoś pomierzyć tylko nie mam sprzętu. W sumie to zainwestuje aby sam mieć. Coś możesz polecić do takich domowych pomiarów?
Postaw piwo autorowi tego posta
 
    
Adi202 



Model: S6
Silnik: 4,2 AEC
Zasilanie: Benzyna
Nadwozie: Avant
Zaproszone osoby: 22
Pomógł: 575 razy
Wiek: 46
Dołączył: 11 Maj 2009
Pochwał: 15
Wszystkie posty: 13264



Piwa: 657/65
Skąd: MWD
Wysłany: Pią 30 Gru, 2016 09:30   
  Stajnia Klubowa ATT:  Audi S6 A6/C4 Avant  Audi  S6 A6/C4 Quattro  Avant  1995  



Wypnij te złącze i zobacz czy nie ma w środku korozji.
_________________
Gość Witamy serdecznie na forum ATT

Piszę poprawnie po polsku
. 🇲🇨 💯
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
lekceważenie mojej prośby skutkowac będzie lekceważeniem użytkownika
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
    
loku1985 


Model: S6 plus
Silnik: AKH
Zasilanie: beznzyna + gaz
Nadwozie: avant
Dołączył: 19 Paź 2011
Wszystkie posty: 19



Skąd: Jelenia Góra
Wysłany: Pią 30 Gru, 2016 10:10   
     



Ciężki mam do niego dostęp i powiedz mi czy ono ma jakieś blokady do odhaczenia?
Dziś kolejny mroźny dzień i obrotomierz włączył się od razu normalnie ;) może gdzieś jest woda lub wilgoć i jak mrozi to przewodzi normalnie? A i wczoraj wieczorem doszedł mały objaw bo jak uspokoił się obrotomierz to na 1 min włączyła się kontrolka od przepalonej żarówki wyszedłem z samochodu ale wszystkie działały. Jak wróciłem kontrolka zgasła ;)
Postaw piwo autorowi tego posta
 
    
Adi202 



Model: S6
Silnik: 4,2 AEC
Zasilanie: Benzyna
Nadwozie: Avant
Zaproszone osoby: 22
Pomógł: 575 razy
Wiek: 46
Dołączył: 11 Maj 2009
Pochwał: 15
Wszystkie posty: 13264



Piwa: 657/65
Skąd: MWD
Wysłany: Pią 30 Gru, 2016 10:52   
  Stajnia Klubowa ATT:  Audi S6 A6/C4 Avant  Audi  S6 A6/C4 Quattro  Avant  1995  



Żadnych blokad. Musisz mocno pociągnąć za wtyk i wyjdzie bez problemu.
_________________
Gość Witamy serdecznie na forum ATT

Piszę poprawnie po polsku
. 🇲🇨 💯
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
lekceważenie mojej prośby skutkowac będzie lekceważeniem użytkownika
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
    
loku1985 


Model: S6 plus
Silnik: AKH
Zasilanie: beznzyna + gaz
Nadwozie: avant
Dołączył: 19 Paź 2011
Wszystkie posty: 19



Skąd: Jelenia Góra
Wysłany: Sob 31 Gru, 2016 10:23   
     






Wygląda na to że wtyczki są czyste prawie jak nówki.
Sprawdzę jeszcze główna wtyczkę która do kompa dochodzi może tam jest lekka korozja skoro komp był cały zalany. Tylko jak dołączę kompa oczywiście przy sciagnietych klemach to potem muszę coś ustawiać?
Problem z nie działającym obrotomierzem zniknął całkiem. Może przez mróz może coś innego?
Postaw piwo autorowi tego posta
 
    
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu

Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
Dodaj temat do:  Temat dla Wykop  Temat dla Facebook  Temat dla Wyczaj.to Temat dla Gwar  Temat dla Delicious  Temat dla Digg  Temat dla Furl  Temat dla Google  Temat dla Magnolia  Temat dla Reddit  Temat dla Simpy  Temat dla Slashdot  Temat dla Technorati  Temat dla YahooMyWeb  Temat dla Nasza Klasa Temat dla Blip  Temat dla MySpace  Temat dla Twitter  Temat dla Flaker  Temat dla Grono.net  Temat dla Gadu-Gadu Live  Temat dla Status GG  Temat dla Poleć  Temat dla Forumowisko 
Losowe tematy » Pytajnik, czyli zielono mi ;)

Podobne Tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Ostatni post
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi Bannery i buttony AUDI TECH TEAM
kody banerów i buttonów do pobrania
Astaroth Ogłoszenia i regulaminy 0 Pią 15 Maj, 2009 13:09
Astaroth
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi Regulamin główny forum AUDI TECH TEAM
Uwaga!!! Poszczególne działy i katego...
Astaroth Ogłoszenia i regulaminy 0 Wto 12 Maj, 2009 01:29
Astaroth
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi Strona AUDI TECH TEAM - OOOO na Faceb...
Zostań naszym Fanem ;)
Astaroth Ogłoszenia i regulaminy 0 Wto 09 Lis, 2010 16:12
Astaroth
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi Ogłoszenie: Portal AUDI TECH TEAM
strona naszego Klubu AUDI TECH TEAM K...
Astaroth Ogłoszenia i regulaminy 0 Pią 19 Cze, 2009 21:56
Astaroth
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi Ogłoszenie: Wszystkie modele Audi, informacje, or...
Astaroth Tylko prawdziwe samochody.. 0 Czw 22 Paź, 2009 17:38
Astaroth



[ Twoje IP to: 35.153.73.72, używasz: CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/) ]
Pamiętaj, że w internecie nikt nie jest anonimowy.
forum audi
forum audiforum audiforum audi
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group - Mapa Forum
AUDI TECH TEAM Individual Template | Designed by PCserwis ® | Mapa forum AUDI TECH TEAM | Polityka Prywatności