|
Ssanie a obroty silnika |
Autor |
Wiadomość |
weider

Model: A6 C5
Silnik: 1.8T AUM
Zasilanie: benzyna
Nadwozie: Avant

Piwa: 1/3 Skąd: Łódzkie/Mazowieckie
|
Wysłany: Pią 04 Gru, 2015 08:38 Ssanie a obroty silnika
|
|
|
Witajcie, czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć czy można obniżyć obroty silnika na ssaniu ? U mnie wynoszą 1250 obr i wolałbym aby były mniejsze, bo auto garażuje w garażu podziemnym, gdzie zawsze jest temp dodatnia, a auto wyje jak by był trzaskający mróz.
Średnio to wygląda z boku i chyba nie ma takiej potrzeby aby były tak wysokie...
Pozdrawiam. |
|
|
|
|
 |
eleszet
..................

Model: A8 D3
Silnik: 4.2 BFM
Zasilanie: PB & LPG
Nadwozie: Limousine
Pomógł: 31 razy Dołączył: 31 Paź 2012 Wszystkie posty: 1655

Piwa: 79/18 Skąd: Dolny Śląśk
|
Wysłany: Pią 04 Gru, 2015 08:53
|
|
|
Nie wiem czy to nie ma związku z mapą paliwową. W mapie jest zawarte wszystko odnoścnie dawkowania paliwa, zapotrzebowania na powietrze, obrotów, uturbienia etc.
Tunner może Ci pogrzebać i to zrobić. Z miejsca VCDSem chyba takiej opcji nie ma. A jeśli jest to z chęcią się douczę. |
|
|
|
|
 |
weider

|
|
|
|
 |
eleszet
..................

|
Wysłany: Pią 04 Gru, 2015 10:11
|
|
|
Cytat: | pewnie Adi wie więcej na ten temat |
Dlatego czekam z niecierpliwością aby kolejną dawkę wiedzy zakodować do makówki |
|
|
|
|
 |
|
Wysłany: Pią 04 Gru, 2015 16:43
|
|
|
Wolne obroty silnika zapisane są w pamięci sterownika i można je zmienić za pomocą zwykłego VAGCOMa z tym, że nie wszystkie sterowniki są podatne na tego typu manipulacje. |
_________________ Gość Witamy serdecznie na forum ATT
Piszę poprawnie po polsku. 🇲🇨 💯
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
lekceważenie mojej prośby skutkowac będzie lekceważeniem użytkownika |
|
|
|
|
 |
eleszet
..................

|
Wysłany: Pią 04 Gru, 2015 17:17
|
|
|
Podłączę się pod temat: nawet te wolne podczas rozruchu zimnego motoru czyli wolne na ssaniu? A gdzie się to modyfikuje? Kuknę może u mnie się da Miał bym +1 do doświadczenia |
|
|
|
|
 |
weider

|
Wysłany: Pią 04 Gru, 2015 21:07
|
|
|
A gdzie ewentualnie mógłbym spróbować to zmienić? I czy nie wpłynie to na obniżenie wolnych obrotów na cieplym silniku? Bo ja chciałbym obniżyć obroty na ssaniu. |
|
|
|
|
 |
grze-mar
audi-maniak

Model: A4 B6
Silnik: 2.0 ALT
Nadwozie: sedan
Pomógł: 4 razy Wiek: 45 Dołączył: 25 Maj 2011 Wszystkie posty: 158

Piwa: 3/2 Skąd: Holandia, Ter Aar
|
Wysłany: Pią 04 Gru, 2015 22:40
|
|
|
1250 rpm na zimnym silniku to jest normalka. Jeśli auto stoi w garażu to praktycznie w b. krótkim czasie powinny obroty spaść. Jeżeli tak się nie dzieje to nie dobrze. Nie kombinował bym w sofcie na twoim miejscu tylko przyjrzał się ewentualnie czujnikom temperatury bo to one dają sygnał do kompa co i jak z temperaturą i paliwem. |
_________________ "...nie ma takiego gó***a, z którego nie dało by się wyjść..." |
|
|
|
|
 |
weider

|
Wysłany: Pią 04 Gru, 2015 23:42
|
|
|
Dokładnie 1250 obr to normalne i podejrzewam ze wszystko w aucie jest ok. niemniej jednak chciałbym spróbować o ile się da i jest to bezinwazyjne, obniżyć obroty |
|
|
|
|
 |
|
Wysłany: Sob 05 Gru, 2015 09:04
|
|
|
Mój diesel w gararzu jak go odp do ma 1 tys obr i zaraz opadaja na te 700 zza to jak by stal na dworze to nawet 1800 ma zalezy jak niska tem jest |
_________________ Niech bedzie pochwalony naped QUATTRO
Szóstego dnia Bóg stworzył silnik diesla tak się uradował tą doskonałością że siódmego dnia stworzył do niego Audi . |
|
|
|
|
 |
|
Wysłany: Sob 05 Gru, 2015 11:56
|
|
|
obrotami można się pobawić zmieniając wartości adaptacji kanału 6 w sterowniku silnika |
_________________ Gość Witamy na forum ATT
http://pl.youtube.com/watch?v=350tD8E7htM
POMAGAM TYLKO NA FORUM
Piszę poprawnie po polsku.
niegdyś:
Audi 100 C3 2.0 D
Audi 80 1,8
Audi 80 Coupe 2,0
Audi 90 2.3
Audi V8 4,2
Audi A6 2.8 Quattro
Audi A6 1.8T Avant
Audi A6 1.8T Avant TIPTRONIC
Audi A6 2,4 AVANT TIPTRONIC
Audi A2 1,4 MPI
Audi A6 2.7 BI TURBO TIPTRONIC
Audi A2 1.4 TDI
Audi A6 1.9 TDI AVANT MULTITRONIC
Audi A4 B5 1.8
Audi A6 Allroad 2.5 TDI Tiptronic
Audi A6 3.0 quattro AVANT TIPTRONIC
obecnie:
Audi A3 Cabrio Stronic
 |
|
|
|
|
 |
weider

|
Wysłany: Sob 05 Gru, 2015 12:24
|
|
|
Pasiak napisał/a: | obrotami można się pobawić zmieniając wartości adaptacji kanału 6 w sterowniku silnika |
Ok. Dzięki za info, spróbuję zobaczyć co tam siedzi. |
|
|
|
|
 |
grze-mar
audi-maniak

Model: A4 B6
Silnik: 2.0 ALT
Nadwozie: sedan
Pomógł: 4 razy Wiek: 45 Dołączył: 25 Maj 2011 Wszystkie posty: 158

Piwa: 3/2 Skąd: Holandia, Ter Aar
|
Wysłany: Sob 05 Gru, 2015 22:54
|
|
|
Uważam, że trochę szukasz problemów na siłę. Jest dobrze, a chcesz lepiej. Ale jestem ciekaw jak ci pójdzie, bo jeśli dasz radę skorygować te obroty, to opisz to. Być może pomożesz komuś kto ma naprawdę problem do rozwiązania. Powodzenia i daj znać jak ci poszło. |
_________________ "...nie ma takiego gó***a, z którego nie dało by się wyjść..." |
|
|
|
|
 |
eleszet
..................

|
Wysłany: Nie 06 Gru, 2015 06:12
|
|
|
Kolego tak w razie czego przeczytaj sobie jeszcze to (chciałem to ująć po swojemu ale poszukałem w sieci i ktoś ujął to ładnie to po co mam się męczyć ):
Między innymi z tego względu że "ssanie" to nie tylko zwiększenie obrotów silnika, ale także wzbogacenie mieszanki ponad stechiometryczną dla prawidłowej pracy silnika do czasu osiągnięcia temperatury pozwalającej na prawidłowe odparowanie i zapłon paliwa. Reasumując - zimny silnik bez ssania nawet po dodaniu gazu, pomimo że nie zgaśnie, będzie "utykał", tzn. będzie dochodziło min. do wypadania zapłonów z racji zbyt ubogiej mieszanki.
źródło: elektroda.pl |
|
|
|
|
 |
weider

|
Wysłany: Nie 06 Gru, 2015 12:30
|
|
|
grze-mar napisał/a: | Uważam, że trochę szukasz problemów na siłę. Jest dobrze, a chcesz lepiej. Ale jestem ciekaw jak ci pójdzie, bo jeśli dasz radę skorygować te obroty, to opisz to. Być może pomożesz komuś kto ma naprawdę problem do rozwiązania. Powodzenia i daj znać jak ci poszło. |
Trochę masz racji, ale zaciekawilo mnie to czy nie można by obniżyć obrotów że względów czysto "estetycznych" bo przy 1250rpm silnik jest głosnawy Jeśli miałoby dość do większych ingerencji to sobie odpuszczę temat bo to nie zapalenie pluc tylko czysta ciekawość.
[ Dodano: Nie 06 Gru, 2015 12:37 ]
eleszet napisał/a: | Kolego tak w razie czego przeczytaj sobie jeszcze to (chciałem to ująć po swojemu ale poszukałem w sieci i ktoś ujął to ładnie to po co mam się męczyć )
źródło: elektroda.pl |
No właśnie, widać, że nie chodzi o same obroty tylko szereg parametrów składających się w całość.
Dzięki za zainteresowanie tematem, będę go musiał trochę zgłębić żeby niczego nie sknocic. Gdyby komuś wpadł podobny temat w oko to proszę podeslijcie linki itp.
Pozdrawiam. |
|
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Losowe tematy » Pytajnik, czyli zielono mi ;) |
|
[ Twoje IP to: 18.97.9.173, używasz: CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/) ] Pamiętaj, że w internecie nikt nie jest anonimowy. |  |