Elementy silnika » Smród spalin z wywietrzników
Odpowiedz do tematu

Kolego a tak zapytam: widzę że masz LPG... Jak dawno temu zajmowałeś się reduktorem?

Postaw piwo autorowi tego posta

Mam wymieniony 12tys. km temu reduktor na ACR01 dokładnie w lipcu zeszłego roku, ale mam pęknięty kolektor wydechowy i to może być wina od tego? Już zakupiłem i będę po nowym roku wymieniać.

Wymien kolektor i problem zniknie ;)

OK spotkałem się kiedyś z przypadkiem że w reduktorze gaz przedostawał się do układu chłodzenia. Zapytałem bo mi się to przypomniało a zobaczyłem że masz LPG. No nic jak masz świeży reduktor to kieruj się dotychczasowym tokiem rozumowania.

Ponawiam niestety problem..
Kolektor wymieniony, układ przepłukany i płyn wymieniony jednak problem dalej się pojawia i jest smród spalin.. Mam pytanie skoro włączam klimatyzacje i smród znika to czy i tak wina może być po stronie uszczelki pod głowicą?

Nie :)

No to ulga:) ale co w takim razie jest przyczyną? Nieszczelny układ wydechowy?

Na ukladzie zamknietym tez masz smród wsrodku

Miałem coś takiego ostatnio u kolegi w grande punto, i winą były wtryski które lały paliwo. Po wymianie już nie śmierdzi

Ale wtryski od gazu czy od benzyny?

po screenach co mi podesłałeś wtryski nie leją. Pod autem układ wydechowy szczelny? tylna końcówka rury wystaje poza obrys zderzaka?

Może mi ktoś podać nr uszczelki pod kapę zaworów? Zauważyłem że delikatnie leje się tam olej więc to on może być winą smrodu w samochodzie.. Tylko problem że już wymieniłem ją dwa razy na nową ale zamiennik i teraz chcę w ASO..
Czy oprócz tej uszczelki warto wymienić jeszcze szpilki albo coś innego?

bonczek87 napisał/a:
Może mi ktoś podać nr uszczelki pod kapę zaworów? Zauważyłem że delikatnie leje się tam olej więc to on może być winą smrodu w samochodzie.. Tylko problem że już wymieniłem ją dwa razy na nową ale zamiennik i teraz chcę w ASO..
Czy oprócz tej uszczelki warto wymienić jeszcze szpilki albo coś innego?
podobnie miałem w a6-tce dopiero jak kupiłem w serwisie w Germanii to było ok, możesz ewentualnie te obecna dokładnie wyczyścić i dodatkowo posmarować silikonem, musi trzymać. pozdr

Ok a czy jest jakaś kolejność przykręcania tych śrub? I czy warto wymieniać od razu uszczelkę napinacza? Rozumiem że klucz dynamometryczny to podstawa czy można na "oko"?

bonczek87 napisał/a:
Ok a czy jest jakaś kolejność przykręcania tych śrub? I czy warto wymieniać od razu uszczelkę napinacza? Rozumiem że klucz dynamometryczny to podstawa czy można na "oko"?
z dokręcaniem śrub zawsze zaczynam od środka i powoli dociągam każda po kolei, klucz dynamometryczny jest jak najbardziej wskazany,ale mając praktykę wcale nie jest niezbędny ;-)

Odpowiedz do tematu