[C4 ABC] brak wolnych obrotów |
Autor |
Wiadomość |
GSF

Model: B4
Silnik: ABK
Zasilanie: benzyna
Nadwozie: sedan

Otrzymał 5 piw(a) Skąd: Bogatynia
|
Wysłany: Wto 08 Lut, 2011 08:05 [C4 ABC] brak wolnych obrotów
|
|
|
Dzisiaj rano skończyły się wolne obroty.....szwagier jadąc do pracy zaobserwował cos takiego: odpala auto wskakuje na 2,5tyś obrotów i tak stoi ssanie sie nie wyłącza. Podczas jazdy jak wciska sprzęgło to obroty skaczą do góry.
Ja przed chwilą zaobserwowałem to troche inaczej:
Odpalam auto wkskuje na 2tyś obrotów i tak stoi, po chwili spada na 1,5.Pracuje równo nie skacze. Po chwili w momencie w którym powinno zejść ssanie obroty zaczynają falować.
Nie wiem czy to ma coś wspólnego ale w zeszłym tygodniu była wymieniana nagrzewnica w aucie.Tydzień jeździło dobrze a teraz odpał.Dodatkowo na AC wyświetla się (!) który po chwili gaśnie.
Jakieś pomysły?? |
_________________ "Sprzedaż Maszyn Budowlanych"
660-745-878 |
|
|
|
|
 |
elmek13
Wariat jakich mało

Model: Q7
Silnik: BUG
Zasilanie: Diesel
Nadwozie: SUV
Pomógł: 3 razy Wiek: 45 Dołączył: 03 Lis 2009 Wszystkie posty: 1014

Piwa: 45/14 Skąd: z Elemelkowa
|
Wysłany: Wto 08 Lut, 2011 09:39
|
|
|
Jeśli się nie mylę to silnik krokowy zdechł. Albo gdzieś ciągnie lewe powietrze. Wykrzyknik ma związek ze silnikiem. |
_________________ Logistyk, oraz główny maruda w Burbo Team
 |
|
|
|
|
 |
GSF

|
Wysłany: Wto 08 Lut, 2011 11:00
|
|
|
Pytanie czy ma to związek z wymianą nagrzewnicy (chodź minął tydzień od jej wymiany i było wszystko wpożądku) Ciekaw jestem co pokaże VAG |
660-745-878 |
|
|
|
|
 |
|
Wysłany: Wto 08 Lut, 2011 11:42 Re: [C4 ABC] brak wolnych obrotów
|
|
|
GSF napisał/a: | Dzisiaj rano skończyły się wolne obroty.....szwagier jadąc do pracy zaobserwował cos takiego: odpala auto wskakuje na 2,5tyś obrotów i tak stoi ssanie sie nie wyłącza. Podczas jazdy jak wciska sprzęgło to obroty skaczą do góry.
Ja przed chwilą zaobserwowałem to troche inaczej:
Odpalam auto wkskuje na 2tyś obrotów i tak stoi, po chwili spada na 1,5.Pracuje równo nie skacze. Po chwili w momencie w którym powinno zejść ssanie obroty zaczynają falować.
Nie wiem czy to ma coś wspólnego ale w zeszłym tygodniu była wymieniana nagrzewnica w aucie.Tydzień jeździło dobrze a teraz odpał.Dodatkowo na AC wyświetla się (!) który po chwili gaśnie.
Jakieś pomysły?? |
Lewego powietrza nie łapie? |
_________________ Gość Witamy serdecznie na forum ATT
Piszę poprawnie po polsku. 🇲🇨 💯
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
lekceważenie mojej prośby skutkowac będzie lekceważeniem użytkownika |
|
|
|
|
 |
GSF

|
Wysłany: Wto 08 Lut, 2011 12:37
|
|
|
Od filtra przez rure dolotwą wszystko wygląda na szczelne ale niepokoi mnie dzwięk dochodzący z pod "obudowy przepustnicy??" tam gdzie wchodzi rura dolotowa od filtra przy samej grodzi.Tam słychac taki dzwięk jakby powietrze ciągło tylko którędy może sie tam dostawać?? Auto teraz po odpaleniu wskakuje na 1500 obr chodziło normalnie a przy naduszeniu węża dolotowego wariuje podwyższa obroty do ponad 2 tyś. |
660-745-878 |
|
|
|
|
 |
|
Wysłany: Wto 08 Lut, 2011 12:42
|
|
|
GSF napisał/a: | Od filtra przez rure dolotwą wszystko wygląda na szczelne ale niepokoi mnie dzwięk dochodzący z pod "obudowy przepustnicy??" tam gdzie wchodzi rura dolotowa od filtra przy samej grodzi.Tam słychac taki dzwięk jakby powietrze ciągło tylko którędy może sie tam dostawać?? Auto teraz po odpaleniu wskakuje na 1500 obr chodziło normalnie a przy naduszeniu węża dolotowego wariuje podwyższa obroty do ponad 2 tyś. |
Czyli zachowanie ma właściwe na lewuchę. Sprawdź dobrze szczelność układu i jeżeli bedzie wszystko OK, to pomyślimy nad innymi powodami.
pzdr |
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
|
|
|
|
 |
elmek13
Wariat jakich mało

|
Wysłany: Wto 08 Lut, 2011 13:50
|
|
|
Czyli dobrze pisałem, że może chapać lewe powietrze. |
 |
|
|
|
|
 |
|
Wysłany: Wto 08 Lut, 2011 15:12
|
|
|
elmek13 napisał/a: | Czyli dobrze pisałem, że może chapać lewe powietrze. |
Albo silnik krokowy zdechł |
|
|
|
|
 |
elmek13
Wariat jakich mało

|
Wysłany: Wto 08 Lut, 2011 15:26
|
|
|
W każdym razie i tak to pierwsze 2 rzeczy które mi przyszły do głowy. |
 |
|
|
|
|
 |
|
Wysłany: Wto 08 Lut, 2011 15:30
|
|
|
Na razie na pewno wiemy, że jest zepsuty. |
|
|
|
|
 |
GSF

|
Wysłany: Sro 09 Lut, 2011 10:27
|
|
|
Pojawił się nowy wątek w sprawie...
Po rozmowie z Danielem który oświadczył że gdy miał słaby akumulator to objawy były podobne zaczełem myśleć co może dolegać szwagrowej audi.
Dzisiaj auta nie odpalił wogule,akuma wywalona (nowa zakupiona w listopadzie) Wczoraj ładowanie podczas odpalonego silnika było prawidłowe alternator jest dobry pasek na miejscu. Tak się składa że problemy z autem zaczeły się od montazu radia przez fachowca ze wsi. Coś mu tam grzebał przy wzmacniaczu głośnikowym który jest ponoć w tych audi. Coś mi się zdaje że w tym leży problem.Najpierw zapalała się kontrolka wczoraj było falowanie obrotów a dzisiaj akuma padła całkowicie. Właśnie pojechał do gościa który mu grzebał przy radiu i zobaczymy jaki będzie z tego finał. Odpaliliśmy na kable i auto dalej wariuje z obrotami.
PS. jest mozliwe żeby podłączył jakies kableki od wzmacniacza do stałego +?? i ten wywalił baterie?? |
660-745-878 |
|
|
|
|
 |
|
Wysłany: Sro 09 Lut, 2011 10:30
|
|
|
GSF napisał/a: | Pojawił się nowy wątek w sprawie...
Po rozmowie z Danielem który oświadczył że gdy miał słaby akumulator to objawy były podobne zaczełem myśleć co może dolegać szwagrowej audi.
Dzisiaj auta nie odpalił wogule,akuma wywalona (nowa zakupiona w listopadzie) Wczoraj ładowanie podczas odpalonego silnika było prawidłowe alternator jest dobry pasek na miejscu. Tak się składa że problemy z autem zaczeły się od montazu radia przez fachowca ze wsi. Coś mu tam grzebał przy wzmacniaczu głośnikowym który jest ponoć w tych audi. Coś mi się zdaje że w tym leży problem.Najpierw zapalała się kontrolka wczoraj było falowanie obrotów a dzisiaj akuma padła całkowicie. Właśnie pojechał do gościa który mu grzebał przy radiu i zobaczymy jaki będzie z tego finał. Odpaliliśmy na kable i auto dalej wariuje z obrotami.
PS. jest mozliwe żeby podłączył jakies kableki od wzmacniacza do stałego +?? i ten wywalił baterie?? | a czy sprawdzaliście pobór prądu na zgaszonym silniku i zapłonie? A tak przy okazji masz tak blisko PRAWDZIWEGO fachowca |
_________________ Gość Witamy na forum ATT
http://pl.youtube.com/watch?v=350tD8E7htM
POMAGAM TYLKO NA FORUM
Piszę poprawnie po polsku.
niegdyś:
Audi 100 C3 2.0 D
Audi 80 1,8
Audi 80 Coupe 2,0
Audi 90 2.3
Audi V8 4,2
Audi A6 2.8 Quattro
Audi A6 1.8T Avant
Audi A6 1.8T Avant TIPTRONIC
Audi A6 2,4 AVANT TIPTRONIC
Audi A2 1,4 MPI
Audi A6 2.7 BI TURBO TIPTRONIC
Audi A2 1.4 TDI
Audi A6 1.9 TDI AVANT MULTITRONIC
Audi A4 B5 1.8
Audi A6 Allroad 2.5 TDI Tiptronic
Audi A6 3.0 quattro AVANT TIPTRONIC
obecnie:
Audi A3 Cabrio Stronic
 |
|
|
|
|
 |
|
Wysłany: Sro 09 Lut, 2011 10:47
|
|
|
GSF napisał/a: | Pojawił się nowy wątek w sprawie...
PS. jest mozliwe żeby podłączył jakies kableki od wzmacniacza do stałego +?? i ten wywalił baterie?? |
Złe podłączenie radia może być powodem rozładowania się akumulatora, ale nie może mieć wpływu na brak wolnych obrotów. Zakładam, iż w tej A6 jest nieoryginalne radio i wzmacniacze podpięte są na krótko. |
|
|
|
|
 |
GSF

|
Wysłany: Sro 09 Lut, 2011 11:06
|
|
|
No radio wymieniał z orginalnego na inne.Gość który mu to robił mówił że przy ori głosnikach są jakies wzmacniacze czy cos takiego. |
660-745-878 |
|
|
|
|
 |
|
Wysłany: Sro 09 Lut, 2011 11:10
|
|
|
GSF napisał/a: | No radio wymieniał z orginalnego na inne.Gość który mu to robił mówił że przy ori głosnikach są jakies wzmacniacze czy cos takiego. |
Wszystko sie zgadza. Prawdopodobnie podłaczył sie bezpośrednio z wyjść głośnikowych radia pod wejścia wzmacniacza i połączył do stałego zasilania sterowanie wzmacniacza. |
|
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|