[100 C4]Wymiana wału kardana
Witam.
Czy "dam rade sam" wymienić wał,czy potrzeba do tego "fachowca"...???
Dodam,że jestem laikiem z mechaniki,ale "na oko"wygląda na prostą robote...
Proszę o podpowiedź i dzięki
Powinieneś dać radę
Wystawiono 1 piw(a):
GORYL
Ale szwagier w 80tce musiał chyba demontować tłumik...
Jeśli w setce też to wole niech to mechanior robi...
Dzięki
| GORYL napisał/a: |
Ale szwagier w 80tce musiał chyba demontować tłumik...
Jeśli w setce też to wole niech to mechanior robi...
Dzięki |
waldiego jakiś czas temu musiał wyciągac wał u siebie i nie jaest to takie proste jak się wydaje, podstawa to dobrze oświetlony kanał, jesli nie jestes zbyt mocny w mechanice to lepiej zaprowadź auto do warsztatu
Wystawiono 1 piw(a):
GORYL
| Pasiak napisał/a: |
| jesli nie jestes zbyt mocny w mechanice |
Ma okazję się wzmocnić.
| Pasiak napisał/a: |
| nie jaest to takie proste jak się wydaje |
Czyli co mnie czeka...
???
Dużo brudu, piasek w oczach i pozbijane palce, z miejscem nie jest najlepiej. Dłonie pianisty z uściskiem imadełka co najmniej zalecane.
| justyna5551 napisał/a: |
| Dużo brudu, piasek w oczach i pozbijane palce, z miejscem nie jest najlepiej. Dłonie pianisty z uściskiem imadełka co najmniej zalecane. |
Ale tłumika "nie ruszam" ... ???
Ale tłumika "nie ruszam" ... ??? |
Chyba ruszasz ..., bo już rozchodzi się na dwa kolektory i nie wiem czy podejdziesz.
Wystawiono 1 piw(a):
GORYL
Nie wiem bo nie widziałem spodu auta, ale ponieważ masz silnik V bez tego się chyba nie obejdzie, ale to nie jest najłatwiejsze. Podejrzyj spód i sprawdź jakie masz łączniki na wydechu. Stare zazwyczaj trzeba wyrzucić a śruby do nich na pewno trzeba dać nowe.
| justyna5551 napisał/a: |
| Nie wiem bo nie widziałem spodu auta, ale ponieważ masz silnik V bez tego się chyba nie obejdzie, ale to nie jest najłatwiejsze. Podejrzyj spód i sprawdź jakie masz łączniki na wydechu. Stare zazwyczaj trzeba wyrzucić a śruby do nich na pewno trzeba dać nowe. |
Ostatnio wymieniałem"objeme"na końcowym i na moje oko też "do wymiany przy okazji" i dlatego pytam o ten tłumik,bo niby miejsca "troche jest"na ręke i klucz,ale czy się wał "da wysunąć",bo akurat "idzie"rura od wydechu pod nim...
Dzięki
Ostatnio zmieniony przez GORYL Czw 14 Maj, 2009 23:31, w całości zmieniany 1 raz
Musisz wypiąć rury za katami i przy tłumiku , powinno wystarczyć , ale jak Zdzisiu pisał nowe zaciski koniecznie, chyba ,że świeżo robiłeś wydech , to może odkręcisz i będą się nadawały ....ale wątpię.
Wystawiono 1 piw(a):
GORYL
Rurę musisz zdjąć w całości aż do katów. Z odkręceniem kardana nie powinieneś mieć problemów jezeli będziesz miał dobre narzędzia. Gorzej z wydechem. Demontaż może zakończyć się szlifierką kątową.
pzdr
Wystawiono 1 piw(a):
GORYL
| Adi202 napisał/a: |
| Demontaż może zakończyć się szlifierką kątową. |
Czyli "brudna i głośna robota"dla mechanika...
| Adi202 napisał/a: | | Demontaż może zakończyć się szlifierką kątową. |
Czyli "brudna i głośna robota"dla mechanika... |
Raczej tak, ale po oglądnięciu Twojego filmu z youtube przypuszczam, że dałbyś radę.
pzdr
Wystawiono 1 piw(a):
GORYL