Elektryka i elektronika » [C4 2.5 tdi] wymiana zegarów
Odpowiedz do tematu
 [C4 2.5 tdi] wymiana zegarów
Witam !
Jestem nowym użytkownikiem tego forum i proszę o wyrozumiałość , jeżeli źle założyłem temat.
Nabyłem zegary od anglika 2.6 benzyna z AC/BC pełnym fisem , postanowiłem zaadoptować je do swojej c4 2.5tdi silnik AAT gdzie wcześniej już fabrycznie były i instalacja jest przygotowana pod takowe. Obrotomierz , prędkościomierz , paliwo i temp płynu przełożyłem ze swoich , płytę przekodowałem VAG-iem na 00050 pod swój silnik i wszystko śmiga poprawnie oprócz obrotomierza , który zaniża mi obroty. Zwracam się z prośbą do fachowców tu obecnych o pomoc. Wolne obroty pokazuje mi około 450-500 gdzie powinien pokazywać około 850 i obrotomierz kręci się na maxa do 3000 obr./min. Proszę o pomoc z góry Dziękuję.

Postaw piwo autorowi tego posta
 Re: Audi c4 2.5 tdi wymiana zegarów
scalak1 napisał/a:
Witam !
Jestem nowym użytkownikiem tego forum i proszę o wyrozumiałość , jeżeli źle założyłem temat.
Nabyłem zegary od anglika 2.6 benzyna z AC/BC pełnym fisem , postanowiłem zaadoptować je do swojej c4 2.5tdi silnik AAT gdzie wcześniej już fabrycznie były i instalacja jest przygotowana pod takowe. Obrotomierz , prędkościomierz , paliwo i temp płynu przełożyłem ze swoich , płytę przekodowałem VAG-iem na 00050 pod swój silnik i wszystko śmiga poprawnie oprócz obrotomierza , który zaniża mi obroty. Zwracam się z prośbą do fachowców tu obecnych o pomoc. Wolne obroty pokazuje mi około 450-500 gdzie powinien pokazywać około 850 i obrotomierz kręci się na maxa do 3000 obr./min. Proszę o pomoc z góry Dziękuję.
dziwne jest to co pisesz , bo pełny FIS to raczej C5.... a czy tarcza obrotomierza pozostała z Twoich oryginalnych zegarów? zmień kodowanie na 00053, i zobacz jakie bedą efekty

Tak źle to nazwałem , chodzi mi o to że to zegary te szerokie z 3 dodatkowymi , natomiast obrotomierz jest cały wsadzony od zegarów które były wcześniej czyli ori 2.5 tdi

Przydałoby się jeszcze dokładnie opisać o jakie zegary chodzi Audi 100 czy A6.

Adi202 napisał/a:

Płyta jest od Audi 2.6 benzyna 94rok wersja angielska i kilometry były w milach. Przekodowałem vag-iem z benzyny na 5 cylindrowego TDI kodowanie "00050"
Teraz kilometry wskazuje w kilometrach płyta zakodowana jak wyżej , wszystko działa poprawnie , tylko z tym obrotomierzem problem "ZANIŻA OBROTY" obrotomierz jak i prędkościomierz przełożony z płyty TDI 2.5 z roku 96.

scalak1 napisał/a:
Adi202 napisał/a:

Płyta jest od Audi 2.6 benzyna 94rok wersja angielska i kilometry były w milach. Przekodowałem vag-iem z benzyny na 5 cylindrowego TDI kodowanie "00050"
Teraz kilometry wskazuje w kilometrach płyta zakodowana jak wyżej , wszystko działa poprawnie , tylko z tym obrotomierzem problem "ZANIŻA OBROTY" obrotomierz jak i prędkościomierz przełożony z płyty TDI 2.5 z roku 96.

Sądzę, że powinieneś również wgrać zawartość eeprom.

Adi202 napisał/a:
scalak1 napisał/a:
Adi202 napisał/a:

Sądzę, że powinieneś również wgrać zawartość eeprom.

Problem w tym że nie mam programatora , rozumiem ,że chodzi o eeprom który siedzi pod wyświetlaczem kilometrów ? , a czy mogę go przelutować z tamej płyty do tej obecnej ?

scalak1 napisał/a:

Problem w tym że nie mam programatora , rozumiem ,że chodzi o eeprom który siedzi pod wyświetlaczem kilometrów ? , a czy mogę go przelutować z tamej płyty do tej obecnej ?

Wsady zegarów z BC i bez niego różnią się trochę od siebie, ale spróbować możesz niczego nie zepsujesz.

Adi202 napisał/a:
scalak1 napisał/a:

Wsady zegarów z BC i bez niego różnią się trochę od siebie, ale spróbować możesz niczego nie zepsujesz.

Rozumiem :) Jeżeli by była możliwość to proszę o wsad do licznika do 2.5TDI silnik AAT lub AEL z AC/BC

Witam

Mam mały problem, gdyż istnieje możliwość że przy kodowaniu licznika VAG-em, a chodzi o obroty silnika, źle wpisałem wartości. Sprawa wygląda tak. Zakupiłem zegary 7 budzikowe z auta benzynowego. Jako że ja mam AAT 2.5 TDI wymieniłem cyferblat obrotomierza na diesla, ale wskaźniki pokazywał obroty dla benzyny. Wg tego schematu (opisu)

http://audi-c4.pl/viewtop...light=kodowanie

Jak wszedłem w 17 - instrumenty potem w Login on gdzie wyskoczyła i w polu soft coding było 00062 przestawiliśmy ten kod na 00050 zegary nie chciały sie juz połączyć. Niestety w opisie napisane jest jak byk żeby zrobić to w zakładce Recode ale na 90 % u mnie nie było tej zakładki.. Czy jeżeli teraz zegary nie chcą się połączyć z VAG-em to znaczy że idą na śmietnik ? A może ten proces da się odwrócić ? Niby wszystk dział wszelkie wskaźniki, predkościomierz wskazuje dobrze, obrotomierz działa ale pokazuje obroty z benzyny..
Dzięki za wszelką pomoc.

Najpewniejszym sposobem jest skopiowanie zawartości eepromu z zegarów diesla i wgranie do twoich.

Adi202 napisał/a:
Najpewniejszym sposobem jest skopiowanie zawartości eepromu z zegarów diesla i wgranie do twoich.

A może ktoś się orientuje ile taki zabieg może kosztować ? Bo nie wiem czy gra jest warta świeczki gdyż zegary można już znaleźć za 200 zł..

Odpowiedz do tematu