|
|
A4 B5 AJM, sterownik ABS |
| Autor |
Wiadomość |
|
|
Wysłany: Wto 30 Wrz, 2014 19:39
|
|
|
Mówisz o wpięciu rezystancji na zasilaniu pompy,czy na wyjsciu czujnika z pompy |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Wto 30 Wrz, 2014 19:50
|
|
|
| ynos napisał/a: | | Mówisz o wpięciu rezystancji na zasilaniu pompy,czy na wyjsciu czujnika z pompy |
Na zasilaniu pompy. Przy hamowaniu może wyskoczyć błąd ciśnienia, ale ważny jest ten pierwszy moment czy przyhamuje ostro czy łagodnie. |
_________________ Gość Witamy serdecznie na forum ATT
Piszę poprawnie po polsku. 🇲🇨 💯
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
lekceważenie mojej prośby skutkowac będzie lekceważeniem użytkownika |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Wto 30 Wrz, 2014 20:27
|
|
|
Adi202-dzięki za zaangażowanie w sprawę i próbę pomocy.
1. Tylko co to da, że wypnę zasilanie tej pompy? Dziś wypiąłem i mój problem ciągle był.
Gdyby nie było to można by stwierdzić, że to pompa robi to ciśnienie i powoduje blokadę kół i zadziałanie ABS. Tylko kolejne pytanie dlaczego pompa to robi?
2. Możesz wyjaśnić w jaki sposób działa pompa - tzn. chodzi mi o kable elektryczne - co nimi przychodzi/odchodzi ewentualnie co steruje zasilaniem? Czy zasilanie jest cały czas, a sterownik tylko je odłącza, gdy robi się za duże ciśnienie w obiegu i czujniki w kołach widzą, że koła się blokują?
Chciałbym wiedzieć, bo kombinuję jak oszukać sterownik ewentualnie pompę i może w końcu stwierdzić co powoduje mój problem.
Bo może pompa nie jest niczemu winna, tylko coś co nią steruje?
A problem mój nie pojawia się od razu przy pierwszym naciśnięciu hamulca, tylko po paru sekundach jednostajnego hamowania. Najczęściej gdy prędkość spada do 70 i dalej do 30. Warunek że hamowanie trwało już od wyższych prędkości i dostatecznie długo.
Najczęściej też chwilę po tym szarpnięciu następuje akurat redukcja biegu (ale to chyba wywołane jest obrotami silnika, które to już osiągają zadany próg) |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Wto 30 Wrz, 2014 21:55
|
|
|
Co to da? Pisałeś, że po wypięciu pompy zapaliły się kontrolki i ABSu nie było - problem znikł.
Przy podpięciu innego odbiornika jakim jest żarówka sterownik będzie oszukany i powinien działać. Jak długo? Tego nie wiem, ale na pewno do pierwszego hamowania. W układzie jest czujnik ciśnienia który będzie kontrolował ciśnienie w układzie w końcu może zapisać błąd za niskiego ciśnienia. Co do pracy pompy sądzę, że powinna być dołączana i tworzyć ciśnienie tylko przy hamowaniu, a nie pracować ciągle. |
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Wto 30 Wrz, 2014 22:06
|
|
|
| Adi202 napisał/a: | Co to da? Pisałeś, że po wypięciu pompy zapaliły się kontrolki i ABSu nie było - problem znikł.
.....................Co do pracy pompy sądzę, że powinna być dołączana i tworzyć ciśnienie tylko przy hamowaniu, a nie pracować ciągle. |
1. po odłączeniu wtyczki z 3 żyłami od pompy - wyskoczyły kontrolki i abs/esp zostało wyłączone.
Gdy odłączyłem tylko zasilanie to abs/esp ciągle działał błędnie.
2. Jeśli trzy żyły to kabel od czujnika ciśnienia w pompie, to dwoma kablami (pin 22 i 24) powinno być podawane zasilanie tylko gdy pompa ma zacząć tworzyć ciśnienie podczas hamowania? |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Wto 30 Wrz, 2014 22:24
|
|
|
| ynos napisał/a: | | to dwoma kablami (pin 22 i 24) powinno być podawane zasilanie tylko gdy pompa ma zacząć tworzyć ciśnienie podczas hamowania? |
Dokładnie tak. Jaki sens ma ciągła praca pompy? Chyba tylko po to aby szybciej się zużyła.
System z pompą pneumatyczną działa identycznie z tym, że pompa podciśnieniowa sterowana jest przez sterownik silnika, ale sens pracy powinien być identyczny. Naciskasz na pedał hamulca, sterownik oblicza sobie wszystkie potrzebne wartości tj prędkość, tor jazdy i dobiera ciśnienie pracy. |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Wto 30 Wrz, 2014 23:16
|
|
|
wpiąłem żarówkę na kablu zasilającym pompę i moje spostrzeżenia:
1. gdy jeżdżę normalnie - standardowe przyspieszanie w mieście, to przy każdym starcie na światłach, żarówka zabłyśnie i od razu zapalają się kontrolki od abs i esp i dalej moja usterka nie występuję.
2. gdy jednak wyłączę stacyjkę i na nowo dam zapłon, kontrolki znikają i gdy startuję jak emeryt i emerytalnym tempem przyspieszam (bardzo, bardzo delikatnie) to żarówka nie błyśnie ale pedał opada delikatnie i usterka się pojawia przy ~70km/h przy jednostajnym hamowaniu.
Dziwne ale przy próbach nie było usterki przy ~30km/h.
Wystarczy, że przyspieszę normalnie od razu kontrolki wyskakują i usterki nie ma.
Wyłączenie systemu ESP z przycisku na desce rozdzielczej, nic nie daje - usterka ciągle istnieje.
Domyślam się, że zasilanie na pompę jest podawane w przypadku odpowiedniego przyspieszania. |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Sro 01 Paź, 2014 09:22
|
|
|
Widzę, że jestem bardzo zdesperowany tym problemem lub cierpisz na bezsenność.
Sprawdzałeś jakie błędy pojawiły się po tej jeździe testowej? |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Sro 01 Paź, 2014 10:47
|
|
|
| Adi202 napisał/a: | Widzę, że jestem bardzo zdesperowany tym problemem lub cierpisz na bezsenność.
Temat mnie denerwuje, bo mechanicy najlepiej by kupili nowe pompy, serwa, sterowniki i pewnie wtedy byłoby dobrze (albo i nie )dlatego każde nowe podejrzenie od razu sprawdzam licząc, że w końcu będzie trafione i wtedy wymienię dany element.
Niestety błędów nie sprawdziłem - zrobię to dziś wieczorem.
Nie mogę nigdzie znaleźć, na jakiej podstawie jest sterowana pompa wspomagania przez sterownik. I czy sterownik steruje nią na podstawie sygnałów z czujnika ciśnienia w tej pompie?
Jak myślisz, jeśli by kupić pompę używkę i podpiąć jej zasilanie do wiązki może wtedy by się coś zmieniło tzn. :
sterownik otrzymuje sygnał z mojej pompy, steruje drugą, która wisi w powietrzy (więc nie zwiększa ciśnienia w moim obiegu) i może wtedy okaże się, że ABS nie będzie się zbędnie uruchamiał? |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Sro 01 Paź, 2014 11:37
|
|
|
Niestety to nie pójdzie w ten sposób. System zdeaktywuje się przy braku ciśnienia zadanego przez sterownik. Pompa sterowana jest na podstawie sygnału z czujnika ciśnienia płynu hamulcowego, ale również istotne są sygnały ze sterownika silnika np moment obrotowy.
Jedyne co mógłbyś zrobić na chwilę obecną, to nastawy podstawowe pompy. |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Sro 01 Paź, 2014 20:30
|
|
|
| Adi202 napisał/a: | Widzę, że jestem bardzo zdesperowany tym problemem lub cierpisz na bezsenność.
błąd jest ciągle jeden:
01435-Brake Pressure Sensor 1 (G201)
27-00 - Iplausible Signal
z tą różnicą, że wczoraj było 27-10, a dzisiaj 27-00. |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Czw 02 Paź, 2014 08:53
|
|
|
W jakiej kolejności odpowietrzałeś układ hamulcowy? |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Czw 02 Paź, 2014 10:52
|
|
|
Prawy tył, lewy tył, prawy przód, lewy przód.
Na załączonym zapłonie , przy zgaszonym silniku.
Regenerowałem wszystkie zaciski w przeciągu ostatniego roku i przed montażem zalewałem je płynem. Tylne zaciski obstukane/wytrzęsione, by całe powietrze z nich wyszło przed przykręceniem.
Następnie przez każdy przepompowana dobra szklanka DOT4 mimo, że bomble juz nie leciały.
Również odpowietrzony ABS przez VAG - 2 razy, wszystkie koła w powietrzu. |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Czw 02 Paź, 2014 11:41
|
|
|
Czyli standardowa kolejność. Według moich danych system z pompą hydrauliczną powinno odpowietrzać się na krzyż w kolejności tył lewy, przód prawy, tył prawy, przód lewy. Przy ostatnim etapie robi się nastawy podstawowe pompy wzmacniacza. |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Czw 02 Paź, 2014 14:15
|
|
|
mogę spróbować na krzyż - może to pomoże.
Zastanawiam się, czy pompa hamulcowa, ewentualnie abs, wspomagania hamowania nie jest zapowietrzone, a ja nie jestem w stanie tego odpowietrzyć, ww. metodami.
Poprzedni właściciel wymieniał -jak twierdzi - pompę hamulcową, gdy przy zadziałaniu ESP blokowało mu na stałę koła. Może złą pompę hamulcową mam, albo coś tam źle zrobili - tylko czy to miałoby wpływ na działanie ABS?
Możesz rozwinąć trochę temat nastaw pompy? |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| Losowe tematy » Układ hamulcowy |
|
[ Twoje IP to: 216.73.217.85, używasz: Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com) ] Pamiętaj, że w internecie nikt nie jest anonimowy. |  |