|
Przesunięty przez: Astaroth Czw 12 Wrz, 2013 00:55 |
hamulce |
| Autor |
Wiadomość |
bstok7
bstok7

Model: a4
Silnik: 1.9 tdi
Zasilanie: olej napedowy
Nadwozie: sedan

|
|
|
|
 |
rtoip_2004

Model: 100 C4 Quattro
Silnik: AAH
Zasilanie: BP + LPG
Nadwozie: Avant
Pomógł: 5 razy Wiek: 45 Dołączył: 06 Cze 2010 Wszystkie posty: 137

|
Wysłany: Sro 17 Lis, 2010 20:30
|
|
|
Które koła się grzeją ???
Czy przed wymianą też się grzały???
Jeżeli tak i po wymianie części dalej się grzeją to trzeba sprawdzić: tłoczek w zacisku, czy zacisk przesuwa się płynnie w jarzemku, łożyska kół, linka hamulca (jeżeli grzeją się z tyłu). Co do wymiany cylinderków to można najpierw spróbować zregenerować (zestawy naprawcze), ale i tak trzeba rozebrać cylinderki i sprawdzić w jakim stanie są elementy zacisku (wnętrze cylinderka i tłoczek). Jeżeli nie ma nic niepokojącego (rys, wżerów) smarujemy, dajemy nowe uszczelniacze, odpowietrznik (jeżeli jest taka potrzeba) i ma śmigać.
Jeżeli wcześniej się nie grzały trzeba prześledzić czy wszystko zostało zrobione jak należy. Czy części są odpowiednie (wymiary), fachowo wymienione i nie posiadały defektów (mimo, że są nowe).
Czy trzymają hamulce łatwo sprawdzić. Wystarczy podnieść samochód na podnośniku (dźwignia biegów na luz - jeżeli manual) i pokręcić ręką kołami, mają się lekko obracać i o nic nie ocierać. Najlepiej kiedy druga osoba jest w samochodzie i stopniowo wciska i zwalnia pedał hamulca, wtedy można coś zaobserwować. Ale takie czynności powinny być przeprowadzone przy wymianie ww części. |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Sro 17 Lis, 2010 22:08 Re: hamulce
|
|
|
| bstok7 napisał/a: | mam problem z hamulcami .... jedno za drugim grzeje mi sie kolo ... mocno .... wymienione sa wszystkie tarcze ... klocki ... plyn ... i lipa... czy sprawdzenie zaciskow i wymiana recepturek i przesmarowanie tloczkow pomoze ... czy moze od razu wymienic te tloczki ... wiem ze cos jeszcze moze byc na zaciskach cos jeszcze moze tzrymac ... podpowiedcie ogolnie co zrobic ....
|
Za mało napisałeś konkretów, ale na początek proponuję zakręcić się koło pompy hamulcowej. Miałem podobną historię z moją 100ką i pompa niestety została wymieniona na samym końcu, ale za to mam cały nowy układ hamulcowy.
Felgi miałem gorące i miałem lekkie bicie na kierownicy. Powodem było uszkodzone tłoczysko w pompie. |
_________________ Gość Witamy serdecznie na forum ATT
Piszę poprawnie po polsku. 🇲🇨 💯
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
lekceważenie mojej prośby skutkowac będzie lekceważeniem użytkownika |
|
|
|
|
|
 |
bstok7
bstok7

Model: a4
Silnik: 1.9 tdi
Zasilanie: olej napedowy
Nadwozie: sedan

|
Wysłany: Wto 23 Lis, 2010 13:41
|
|
|
i dalej nie wiem co z tym zrobic.... koniec pomyslow i mojej wiedzy |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Wto 23 Lis, 2010 21:36
|
|
|
Bstok7. Tył auta na lewarek, odkręć koło i szukaj, podziel się z nami opiniami co zauważyłeś, gdzie co blokuje, może masz taki problem jak ja miałem
http://www.audi-tech-team...iczy-vt1722.htm |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| Losowe tematy » Układ hamulcowy |
|
[ Twoje IP to: 216.73.217.85, używasz: Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com) ] Pamiętaj, że w internecie nikt nie jest anonimowy. |  |