[Audi A4 B5] 1.9 TDI 115KM. Problem z CAN (Magistrala danych
Witam!
Od pół roku posiadam właśnie tą A4 i nie działa mi w niej ASR. Wczoraj Udało mi się sprawdzić ją komputerem VAG V-Scan.
I okazało się że w silniku jak i ABS są błędy dotyczące właśnie magistrali danych.
Samochód to Audi A4 B5 2000r. 1.9tdi 115km.
W załącznikach przedstawię zdjęcia z tym co pokazał mi VAG. Zamieszczam tam też informacje(kody silnika i ABS'u) i błędy(Silnik, abs).
Pozdrawiam.

na początek proponuje sprawdzic bezpieczniki, potem analogicznie wiazkę i sam sterownik
Hej! Sterownik ECU i ABS się nie widzą. Błąd miałeś jak już kupiłeś czy Tobie wyskoczył ???
Czy po wykasowaniu błędy powracają ??? Czy w innych sterownikach nie ma błędów ??? (np. zegary)
Jeżeli ma ASR a nie działa najpierw sprawdź połączenia (zaśniedziałe lub uszkodzenie mechaniczne). Sprawdź sterowniki, może ktoś coś wymieniał. Nie pamiętam dokładnie ale być może masz sterownik ABS bez ASR więc nic dziwnego z tymi błędami.
jak ją kupiłem to już to było, tylko dałem za nią bardzo niską cenę. Ponieważ kupiłem to od znajomego i z tego co on mówił to wcześniej był to Anglik. Bezpieczniki sprawdzałem, wszystkie są dobre. Nie wiem czy pomba ABS jest pod ASR, ale postaram się to sprawdzić z pompą od B6, ponieważ posiadam też ten model w domu.
Pozdrawiam.
Podaj nr ETKa sterownika ABS. Jeżeli możesz połączyć się z ABS, to powodem może być uszkodzona instalacja. Zrób odczyt zegarów i zobacz czy nie ma tego typu błędów.
gdzie znajdę ten numer ETKa. Na zegarach czysto.
Chodziło mi o nr sterownika ABS, ale już nie musisz - otworzyły się pozostałe fotki gdzie jest odczytany nr 3B0614111. Z tego numeru można wywnioskować, że masz ABS, ASR i EDS.
Zrób odczyt zegarów, zegary prawdę ci powiedzą.
dziś sprawdziłem jeszcze raz bezpieczniki i wszystko jest ok. A na liczniku czyściutko 0 błędów.
Czy błędy w silniku i ABS-ie powracają ???
Jeżeli tak to pozostaje sprawdzenie połączeń pomiędzy sterownikami. Bo błąd ewidentnie (choć nie w 100%) tkwi po stronie komunikacji między sterownikami. Jeżeli to wykluczysz sprawdź sterowniki.
po odpaleniu samochody błędy ukazują się od nowa.
na lewym słupku A masz łączone wiązki. Poszukaj pomarańczową wtyczkę a w niej skręcone ze sobą pomarańczowe przewody to jest magistrala CAN - zmierz ciągłość tej skrętki do wtyczki sterownika ABS.
Ok.
dziś pozbyłem się problemu, był przerwany kabelek gdzieś pod maglem. Ale poprowadziłem nowy i już jest wszystko ok.
Bardzo dziękuje za pomoc. Bez waszej pomocy ni dał bym sobie z tym rady.
Pozdrawiam.
| Neemzi napisał/a: |
Ok.
dziś pozbyłem się problemu, był przerwany kabelek gdzieś pod maglem. Ale poprowadziłem nowy i już jest wszystko ok.
Bardzo dziękuje za pomoc. Bez waszej pomocy ni dał bym sobie z tym rady.
Pozdrawiam. |
tak na wszelki w. jak być powinno