Wysłany: Nie 08 Lis, 2015 14:28 Luźna dzwignia zmiany biegow.
Mam pytanie czy ktoś może ma jakiś patent na dość luźna pracę drążka zmiany biegów ?
Na biegu jałowym do przodu 1cm i tyłu też 1 cm, na boki trochę mniej. Zajrzalem pod mieszek i widać nasmsrowana kulke pod spodem ciegna itd. Wiem ze powinno to być dość ciasno spasowane i drażek powinien ciasno i precyzyjnie się przemieszczać, a jest rozdygotany - jak nie w Audi
Ktos cos doradzi ?
Pozdrawiam.
wymien mechanizm na mniej zużyty lub zamontuj short shifter
_________________ Niech bedzie pochwalony naped QUATTRO
Szóstego dnia Bóg stworzył silnik diesla tak się uradował tą doskonałością że siódmego dnia stworzył do niego Audi .
Co to znaczy na mniej zurzyty ? Gdzie leży problem, w kulce czy gdzieś dalej na cieglach czy w skrzyni ? Bo jak patrzyłem na kulke to siedzi na swoim miejscu i nie lata jak żyd po pustym sklepie.
Mam tak samo u siebie. Są za duże luzy na mocowaniach linek do kulki. Przez to mechanizmy w skrzyni działają niezbyt precyzyjnie. Rozbierz i zobacz sam. Pozostaje tylko wymiana. Możesz jeszcze sprawdzić czy długości linek są dobrze naregulowane. Po stronie skrzyni są regulacje na linkach. Jak nie to, to już tylko skrzynia. U mnie biegi wchodzą z oporem. Najgorzej jedynka i wsteczny. Czasami ciężej wchodzą a innym razem jak w masło.
[ Dodano: Pon 07 Gru, 2015 09:11 ]
Po stronie skrzyni przy regulatorach długości linek mogą być sparciałe gumy, które są wymienialne. Numery znajdziesz na forum w moim innym wątku.
Co prawda nie ma to związku z luźnym drążkiem ale co jakiś czas warto pamiętać o zmianie oliwy. Jak jest związek między wchodzeniem/nie wchodzeniem na ciepłym/zimnym to może oznaczać że olej już dawno zapomniał jakie miał właściwości. W automatach jest to bardziej istotne niż w manualach ale o manualach też nie musimy zapominać jak wielu
Co prawda nie ma to związku z luźnym drążkiem ale co jakiś czas warto pamiętać o zmianie oliwy. Jak jest związek między wchodzeniem/nie wchodzeniem na ciepłym/zimnym to może oznaczać że olej już dawno zapomniał jakie miał właściwości. W automatach jest to bardziej istotne niż w manualach ale o manualach też nie musimy zapominać jak wielu
Olej jest świeżutki
Problemy z stukami przy wkładaniu biegu, bardziej stawiam na słabe sprzęgło, jak pojeżdżę po mieście i sprzęgło mocno się dogrzeje to stuki sa więkasze, na zminym ich nie ma.
Zastanawia mnie skad się bieże taki luz na dźwigni, bo na kulce nie ma luzu ( jakiegoś ogromnego) poźniej są już tylko cięgna, na których tez nie ma luzu. i Dalej to juz jest skrzynia. Skąd luz na drążku na biegu jałowym do przodu 1.5cm do tyłu 1.5 cm ??
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum