Witam, mam nadzieję, że ktoś będzie w stanie mi pomóc ogarnąć do końca podłączenie RNS-E w moim B5. Rocznik 2000, czyli pełny polift. Mianowicie zacznę od początku. Kupiłem auto z 1/2FIS i radio concert. Z czasem dołożyłem navi RNS-D i pełny FIS z a6c5 allroad. Teraz RNS-E, które zakupiłem też pochodzi z allroada A6C5. Próbowałem podłączyć CANy tak jak zalecane tutaj:
http://www.audimalbork.sm....atid=15&id=466
czyli na 5 i 6 pin w szarej kostce licznika, jednak nic to nie dało. Znajomy który "opiekuje się" moim autem znalazł w swoich schematach, że w A6C5 CANy w liczniku są odpowiednio na pinach 19 CAN H i 20 CAN L. W RNS-E CANy mam na 9 i 10 pinie wtyczki bodajże D, ale jeśli ktoś ma jakiekolwiek info na ten temat, to mógłby opisać co i jak od początku robić, czy najpierw kodowanie zegarów i potem podłączenie CANów, bądź jakakolwiek inna czynność pierwsza? Jakie prawidłowe kodowanie zegarów i navi oraz poszczególnych kanałów licznika bądź navi? Będę bardzo, ale to bardzo wdzięczny za wszelką pomoc i materiały w postaci schematów, czy opisów.
PS. RNS-D działało poprawnie, RNS-E czyta pliki z kart, widzi mapę, jednak stoi w miejscu, nawet gdy ja auto się porusza, brak włączenia/wyłączenia po kluczyku, brak podświetlenia. Wiem, że za dwie ostatnie czynności odpowiedzialny jest właśnie CAN, co wyczytałem w kilku/kilkunastu wątkach o montażu RNS-E na różnych forach, jednak nie spotkałem przypadku, żeby było montowane w A4B5 z licznikiem od A6C5. Czekam na jakiekolwiek info.
Pozdrawiam, Karol.
Odpowiedz do tematu
Odpowiedz do tematu
Podłączenie RNS-E w A4B5
Nie stanowi jaki model A6 czy A4. To te same zegary. W starszych zegarach do 1999r zmienia się wartość kodowania zegarów, a nowszych "poliftowych" po 2000r zmienia się wartość w adaptacji.
Bez potrzeby. Połączenia CAN w zielonej wtyczce to CAN napędu (18 i 19) i CAN komfortu (22 i 23) Na tym CANie Navi nie zadziała.
CAN Info jest na pinach 5 i 6 w szarym gnieździe. Warunek działania , to wersja Highline zegarów oraz wartość na kanale 62 00005.
Ważne są 3 ostatnie cyfry i litera. One oznaczają budowę. 4B0, to przeznaczenie dla A6 C5. 920 w numerze oznacza generację immobilizera.
nie napisałeś aktualnych wartości w kanałach adaptacji.
P.S.
Nie mam czasu na czytanie wszystkich tematów. Dlatego czytam tylko nowe jak i te stare w których pojawia się nowy post. Następnym razem nie dodawaj treści tylko skasuj swoją starą i napisz jeszcze raz to samo dodając nowe informacje. W ten sposób zostanę powiadomiony o nowej treści.
Jeżeli navi nie jest połączona z CANem, to jest to normalne że nie widzi ruchu - warunek widzi GPS. Navi do pracy potrzebuje też sygnału z ABS który przekazywany jest również CANem. Na początek podaj dokładne dane tego licznika z dużym FISem. Kodowanie, nr ETKA itd itd.
A nie idzie po gali? Po weekendzie podam numer licznika, kodowanie jest na pewno na 00060.
Od tego jest multiplex. Kodowanie jest OK. Sprawdź dodatkowo wartości w adaptacji na kanale 62. Oczywiście przewody CAN są ze sobą skręcone?
Tak, CANy w skrętce. Po weekendzie będę wiedział jaka wartość tam siedzi. Czyli w kodowaniu nie muszę dodawać wartości +16 navigation tak, jak to jest w przypadku, jakbym miał licznik z A4B5? Bo auto właśnie takie jest, ale licznik z A6C5, wolę to napisać dwa razy, by się upewnić
| kaju182 napisał/a: |
Tak, CANy w skrętce. Po weekendzie będę wiedział jaka wartość tam siedzi. Czyli w kodowaniu nie muszę dodawać wartości +16 navigation tak, jak to jest w przypadku, jakbym miał licznik z A4B5? Bo auto właśnie takie jest, ale licznik z A6C5, wolę to napisać dwa razy, by się upewnić |
Nie stanowi jaki model A6 czy A4. To te same zegary. W starszych zegarach do 1999r zmienia się wartość kodowania zegarów, a nowszych "poliftowych" po 2000r zmienia się wartość w adaptacji.
O proszę, tego nie wiedziałem. A znasz prawidłowe wartości dla danych kanałów? I z których kanałów chcesz wartości? Tylko 62?
62 kanał jest kanałem wyposażenia urządzeń magistrali CAN Info czyli takich jak radio, Navi, kiera multifunkcyjna, telefon itd. Przy samym RNS powinieneś mieć w tym miejscu 0005.
Aaaha, czyli, żeby radio wyłączało i włączało się po kluczyku, działało podświetlenie i chodziła ogółem navi, a także wyświetlanie info z navi i RDSu na FISie, to w tym kanale ta wartość ma być, tak? Kiera jest multi, ale nie podłączona, bo nie mam przekaźnika jeszcze, czyli tak, jakby była zwykła zamontowana... Reasumując - samo RNS-E bez kiery multi, bez telefonu, tylko system BOSE, no ale to już uaktywniłem w kodowaniu samej navi. Będzie jeszcze próba tych CANów od pinów 19 i 20 licznika, numer licznika tylko pamiętam, że zaczyna się od numerów 4B0 dalszych sześciu cyfr nie pamiętam... Pomaga Ci to coś, czy potrzebujesz pełny numer?
| Aaaha, czyli, żeby radio wyłączało i włączało się po kluczyku, działało podświetlenie i chodziła ogółem navi, a także wyświetlanie info z navi i RDSu na FISie, to w tym kanale ta wartość ma być, tak? Kiera jest multi, ale nie podłączona, bo nie mam przekaźnika jeszcze, czyli tak, jakby była zwykła zamontowana... Reasumując - samo RNS-E bez kiery multi, bez telefonu, tylko system BOSE, no ale to już uaktywniłem w kodowaniu samej navi. Będzie jeszcze próba tych CANów od pinów 19 i 20 licznika, numer licznika tylko pamiętam, że zaczyna się od numerów 4B0 dalszych sześciu cyfr nie pamiętam... Pomaga Ci to coś, czy potrzebujesz pełny numer? |
Bez potrzeby. Połączenia CAN w zielonej wtyczce to CAN napędu (18 i 19) i CAN komfortu (22 i 23) Na tym CANie Navi nie zadziała.
CAN Info jest na pinach 5 i 6 w szarym gnieździe. Warunek działania , to wersja Highline zegarów oraz wartość na kanale 62 00005.
Ważne są 3 ostatnie cyfry i litera. One oznaczają budowę. 4B0, to przeznaczenie dla A6 C5. 920 w numerze oznacza generację immobilizera.
Aha. Czyli od wtyczki FIS pin 5 i 6 do CANów w RNS-E i na kanale 62 w adaptacji licznika wartość 5, żeby było wszystko tak, jak powinno być. Jakiś reset zegarów, albo coś trzeba robić, czy z miejsca powinno się pokazać info z navi i RDS w górnej części FISa? Oczywiście pod warunkiem, że licznik jest po do przystosowany...
Wyłącz i załącz zapłon. Navi powinna normalnie zadziałać.
OK, spróbuję i dam znać w tym tygodniu czy poszło. Dzięki z góry za pomoc, w razie czego jeszcze podpytam
[ Dodano: Sro 15 Sie, 2012 12:05 ]
Końcowe symbole to 933 G.
[ Dodano: Czw 16 Sie, 2012 11:07 ]
A więc tak. Podświetlenie chodzi, wyłączanie i włączanie po kluczyku też, jednak nie chodzi FIS, nie wyświetla komunikatów z navi i info RDS. Co dalej? Jakieś wskazówki? Znajomy jak się bawił z RNS-D w B5, to mówił cośo kanałach 60 i 61 jeszcze, że jakieś wartości tam powinny być, ale nie ma nigdzie zapisanych, a auto już sprzedał, więc nie mamy wglądu... Co z kodowaniem navi? Coś trzeba zmieniać?
[ Dodano: Sro 15 Sie, 2012 12:05 ]
Końcowe symbole to 933 G.
[ Dodano: Czw 16 Sie, 2012 11:07 ]
A więc tak. Podświetlenie chodzi, wyłączanie i włączanie po kluczyku też, jednak nie chodzi FIS, nie wyświetla komunikatów z navi i info RDS. Co dalej? Jakieś wskazówki? Znajomy jak się bawił z RNS-D w B5, to mówił cośo kanałach 60 i 61 jeszcze, że jakieś wartości tam powinny być, ale nie ma nigdzie zapisanych, a auto już sprzedał, więc nie mamy wglądu... Co z kodowaniem navi? Coś trzeba zmieniać?
|
A więc tak. Podświetlenie chodzi, wyłączanie i włączanie po kluczyku też, jednak nie chodzi FIS, nie wyświetla komunikatów z navi i info RDS. Co dalej? Jakieś wskazówki? Znajomy jak się bawił z RNS-D w B5, to mówił cośo kanałach 60 i 61 jeszcze, że jakieś wartości tam powinny być, ale nie ma nigdzie zapisanych, a auto już sprzedał, więc nie mamy wglądu... Co z kodowaniem navi? Coś trzeba zmieniać? |
nie napisałeś aktualnych wartości w kanałach adaptacji.
P.S.
Nie mam czasu na czytanie wszystkich tematów. Dlatego czytam tylko nowe jak i te stare w których pojawia się nowy post. Następnym razem nie dodawaj treści tylko skasuj swoją starą i napisz jeszcze raz to samo dodając nowe informacje. W ten sposób zostanę powiadomiony o nowej treści.
Siedzę w tej Anglii i tak cały czas kminię nad tym moim RNS-E... Bo nie uruchomiłem do tej pory tego FISa, ale pomyślałem sobie, że sprawdzę, co mój magik nawyczyniał z kablami... Co się okazuje CANy z radia są połączone z CANami w... Zielonej wtyczce
czyli co, wywalać je, podłączać się w 5 i 6 pin szarej wtyczki, kodowanie główne 00060, kanał 62 wartość 5 już jest ustawiona i będzie chodziło wszystko jak należy, tak? Bo teraz chodzi podświetlenie i włączanie/wyłączanie po kluczyku. Kodowanie jest ustawione 22060. Nie rozbierałem wtyczki, ale w przyszłym tygodniu będę w Polsce, to zajrzę który CAN gdzie on tam podłączył i tutaj napiszę. Że też tak w nocy mi się to musiało teraz przypomnieć i narzucić temat, ehhh...
wybacz, że tak Ci głowę tym zatruwam, jak tylko zadziała jak należy, podziękuję ukłonem po same kolana
czyli co, wywalać je, podłączać się w 5 i 6 pin szarej wtyczki, kodowanie główne 00060, kanał 62 wartość 5 już jest ustawiona i będzie chodziło wszystko jak należy, tak? Bo teraz chodzi podświetlenie i włączanie/wyłączanie po kluczyku. Kodowanie jest ustawione 22060. Nie rozbierałem wtyczki, ale w przyszłym tygodniu będę w Polsce, to zajrzę który CAN gdzie on tam podłączył i tutaj napiszę. Że też tak w nocy mi się to musiało teraz przypomnieć i narzucić temat, ehhh... Odpowiedz do tematu