Pozostałe tematy » V8 problem z licznikiem/ prędkościomierzem
Odpowiedz do tematu
 V8 problem z licznikiem/ prędkościomierzem
Witam panowie. Szukam pomocy już wszedzie gdzie tylko się da i nadal nie moge nic zrobic. Chodzi o to ze prędkościomierz szwankuje to znaczy ze podczas jazdy podskakuje troche. Im szybciej jadę tym wiecej pokazuje (logiczne) ale np przy pedkości +- 200/h pokazuje 60/h. Liczniki podmieniałem juz trzy razy i nadal jest tak samo. Czujnik w skrzyni zmieniony bo stary jest troche wytarty. Komputer nic nie wykazuje. Prosze o jaką kolwiek wskazówkę czego i gdzie szukać. Pzdr

Postaw piwo autorowi tego posta
 Re: V8 problem z licznikiem/ prędkościomierzem
kopkoi napisał/a:
Witam panowie. Szukam pomocy już wszedzie gdzie tylko się da i nadal nie moge nic zrobic. Chodzi o to ze prędkościomierz szwankuje to znaczy ze podczas jazdy podskakuje troche. Im szybciej jadę tym wiecej pokazuje (logiczne) ale np przy pedkości +- 200/h pokazuje 60/h. Liczniki podmieniałem juz trzy razy i nadal jest tak samo. Czujnik w skrzyni zmieniony bo stary jest troche wytarty. Komputer nic nie wykazuje. Prosze o jaką kolwiek wskazówkę czego i gdzie szukać. Pzdr

Sprawdź wiązkę między licznikiem a czujnikiem prędkości.

Wystawiono 1 piw(a):
kopkoi
 Re: V8 problem z licznikiem/ prędkościomierzem
Sprawdź wiązkę między licznikiem a czujnikiem prędkości.[/quote]

No właśnie sie zastanawiałem czy wiązka z czujnika idzie bezpośrednio pod zegary czy wchodzi gdzies do sterownika jakiegoś no ale teraz juz wiem :) dzieki

Na lewym słupku A masz łączenia wiązek. Zlokalizuj kostki 12 i 14 które dokładnie sprawdzisz. Tymi kostkami przechodzi 12V i sygnał prędkościomierza do "szafy"/ Sprawdź równiez masę na skrzyni biegów.

Ok jutro zaglądne i dam znac czy cos sie udało.

kopkoi napisał/a:
Ok jutro zaglądne i dam znac czy cos sie udało.

łokiej

Lewy słupek czyli lewa głowica ? dobrze rozumiem tak? A dokładniej mozesz opisac w ktorym miejscu szukac bo po zaglądnieciu z góry nic nie znalazłem.

kopkoi napisał/a:
Lewy słupek czyli lewa głowica ? dobrze rozumiem tak? A dokładniej mozesz opisac w ktorym miejscu szukac bo po zaglądnieciu z góry nic nie znalazłem.

Lewy słupek A, czyli pomiędzy przednią szybą a drzwiami z lewej strony, nie szukaj w komorze silnika, tylko we środku po lewej stronie, pewnie będziesz musiał odkręcić elementy pod kierownicą, by się tam dostać... :)

bym dwa dni szukał hehe :P . Dobra jutro bede rozbierał i szukał.

kopkoi napisał/a:
bym dwa dni szukał hehe :P . Dobra jutro bede rozbierał i szukał.

skrzynie masz automata czy manuala??

niestety nie jestem szczesliwym posiadaczem manuala :P automat ktory troche szwankuje ...

kopkoi napisał/a:
niestety nie jestem szczesliwym posiadaczem manuala :P automat ktory troche szwankuje ...

Adi popraw mnie ale czy czujnik prędkości nie jest jednym z głównych sygnałów dla skrzyni która przes to może wariować??
podłączałeś kompa i robiłeś odczyt błędów? u mnie pamiętam właśnie diagnostyka wykazała walnięty czujnik.

kopkoi napisał/a:
niestety nie jestem szczesliwym posiadaczem manuala
czy ja wiem czy szczęsliwym :roll: jeździłem V-ka w manualu, i jesli lubisz sie scigac to spoko, bo na drugim biegu 120 jest w moment, ale na dłuzsza mete jest to niewygodne wierz mi. Co do Twojej skrzyni to jesli tylko włozysz w nia serce to bedziesz z niej zadowolony tak jak ja ze swojej. pozdr

Wiem ze nie wygodne bo mam jeszcze 100 C3 2.0 z niewiarygodnie twardym sprzęgłem. Czasami trzeba lewej nodze pomóc :P no własnie serce wkładam tylko portfel nie chce tego zrobic :( . Ale wszystko po woli i sie zrobi. Konkretnie potrzebuje kasety bo dwa zawory sie rozsypały... podczas wymiany oleju w ASB znalazłem sprężynkę w misce :-/ no i szarpie bestia i wpada w tryb awaryjny jak skręcam w prawo z duza szybkoscią nie pytajcie czemu bo nie mam pojęcia. Pozycjoner zmieniony, sterownik skrzyni też.

kopkoi napisał/a:
własnie serce wkładam tylko portfel nie chce tego zrobic
wiem o co chodzi, sam w swoja V-ke włozyłem móstwo pracy i pieniedzy a została zniszczona przez pseudo-fachowca bandyte.... teraz jeźdze 6-tką i też wymaga pracy a ile jest młodsza ;) wiesz wychodzę z załozenia,że największą wadą uzywanego auta jest poprzedni właściciel :mrgreen:

Odpowiedz do tematu