Audi A6 C6 - klimatyzacja
Kolejny kłopot z doprowadzeniem autka po kupnie do porządku.
Mama problem z klimą który wygląda następująco.
W lipcu wymieniłem czujnik ciśnienia klimatyzacji, nabiłem klimę i wszystko było ok. Po nabiciu włączyłem i klima śmigała aż miło. Z uwagi na pogodę jaką mamy tego lata po zrobieniu klimy nie korzystałem z niej może przez miesiąc. Cały czas była na ECON - E, aż któregoś dnia postanowiłem załączyć ją żeby ochłodzić siępodczas drogi.
I tu rozpoczęły się problemy

klima nie załączyła się. Podłączyłem Vag- a i pokazało mi ponownie czujnik ciśnienia klimatyzacji. Czujnik kupowałem oryginalny w ASO chociaż tam nie zakładałem.
Po tym jak okazało się że pojawił się ten błąd sprawdziłem ciśnienie w klimie i okazało się że jest nabita na full.
Znajojomy mechanik wziął moją niuńkę na warsztat i jego wstępne przypuszczenia padły na sprężarkę o ile dobrze zrozumiałem na elektromagnez czy cewkę

.
kolejną przyczyną z tego co zrozumiałem to może być zawór ciśnieniowy który ma się znajdować przy grodzi silnika- podobno trzeba go przeczyścić.
Z tego co zauważyłem to klima całkowicie nie reaguje, nawet na chwilę nie załącza się sprzęgło.
Jeżeli możecie to pomóżcie w diagnozie niedyspozycji klimy. Może walnął wymieniony czujnik ciśnienia, ale po jednym użyciu??? Nie mam już pomysłu.
W poniedziałek pierwszą diagnozę ma sprawdzić jakiś elektryk.
Liczę, że coś mi podpowiecie.
To, że wymieniłeś nowy czujnik nie oznacza zaraz, że ma być nieśmiertelny. Sprawdź nr błędu i porównaj go z poprzednim. Jeżeli wyświetla się błąd czujnika ciśnienia, to albo brakuje czynnika chłodzącego, albo jest uszkodzony ten właśnie czujnik lub jego wiązka.
W kompresorze lepiej niech nie grzebią bo rozgrzebią i tyle z tego będzie. Sprzęgło nie ma prawa się załączyć dopóki nie zniknie błąd ciśnienia.
Adi nieśmiertelny czujnik to wielkie słowa ponieważ miałem go niecały miesiąc. Jeżeli chodzi o błąd czujnika to z tego co pamiętam za pierwszym razem w opisei było przerwa lub zwarcie do plusa - czy coś w tym stylu

a teraz:
00256 - A/C Pressure/Temperature Sensor (G395)
004 - No Signal/Communication
Freeze Frame:
Fault Status: 01100100
Fault Priority: 3
Fault Frequency: 1
Reset counter: 200
Mileage: 212820 km
Time Indication: 0
Date: 2011.07.18
Time: 18:13:45
Z opisu wynika, że sterownik nie widzi tego czujnika. Sprawdź Czarną wtyczkę 10cio pinową przy lewym reflektorze. Przez nią przechodzą przewody do tego czujnika. Kolory przewodów brązowy, szaro-czerwony, brązowo niebieski. Przewód szaro-czerwony, to zasilanie 12V z bezpiecznika nr 5 (5A), brązowy masa i brązowo niebieski sygnał z czujnika. Sprawdź również wtyczkę czujnika.
pzdr
dzięki wielkie. Tak też uczynię.

na taką podpowiedz czekałem jak to dobrze kogoś mądrego posłuchać.
| WOJTAS-AUDI A4 napisał/a: |
posłuchać. |
Poczytać.