Klimatyzacja » [V8 D11] webasto wodne - schemat/działanie
Odpowiedz do tematu
 [V8 D11] webasto wodne - schemat/działanie
hejka,

mam wodne ogrzewanie w v'ce.
nie mam pojęcia jak go uruchomić, jak działa i jak jest skompowany w układ ogrzewania centralnego.
układ jest wybrakowany, w bagażniku jest dodatkowy akumulator ale nie wiem gdzie i jakie przekażniki, czy posiada własne zasilanie,/ładowanie.

moze istnieje jakiś schemat? instrukcja?
pozdrawiam

Postaw piwo autorowi tego posta

W bagażniku powinieneś mieć dodatkowy akumulator, przekaźniki i sterownik. Załaczanie odbywa się przez zaprogramowanie czasu załączenia lub przez naciśnięcie klawisza z ikoną płomienia w module timera który znajduje się w drzwiach kierowcy. W timerze masz też klawisz zima/lato który służy do przełączania funkcji grzanie/chłodzenie.
Teraz musisz napisać czego Ci brakuje. :-P

tak wygląda elektryka w bagażniku, z jednym przekaźnikiem 213

No to lipa! Brakuje Ci 316 i jednego standardowego przekaźnika przełączającego.

Adi202 napisał/a:
No to lipa! Brakuje Ci 316 i jednego standardowego przekaźnika przełączającego.

to ten 316 jest taki nietypowy? w używce pewnie lipa, może serwis.

Może że nie nietypowy ale układ jest faktycznie wybrakowany. Sprawdź głębiej pod tapicerką czy masz sterownik Webasto.

okej, może tez tak byc że mi ogrzewanie/nawiew nie działa przes braki w układzie webasta??

jimv8 napisał/a:
okej, może tez tak byc że mi ogrzewanie/nawiew nie działa przes braki w układzie webasta??

Oczywiście jak najbardziej, ale przez brak przekaźnika.

Adi202 napisał/a:
jimv8 napisał/a:

Oczywiście jak najbardziej, ale przez brak przekaźnika.

wiesz moze tez który lub które przekażniki odpowiadaja za ogrzewanie?

Sprawdź w bagażniku kolory przewodów tych brakujących przekaźników.

:D sterownik jest :) dołozyłem dwa przekażniki iiii...nadal nic :( nic to znaczy że brak reakcji na wyświetlaczu no i okazało sie że przewody sa poscinane pod gumą zawiasów drzwi keirowcy.
po naciśnięciu płomienia zapala się zielona lampka i włącza się nawiew. dalej nic :(

jimv8 napisał/a:

po naciśnięciu płomienia zapala się zielona lampka i włącza się nawiew. dalej nic :(

Czyli coś już się dzieje. Przysłuchaj się czy "puka" pod bagażnikiem pompka paliwa od webasto.

schemacik

Trochę mało dokładnie rozrysowałeś podłączenia przkaźników. Zakładam, że zielony i niebieski to zaciski cewki przekaźników. Czarny/niebieski oraz czarny/żółty, to oznaczenia przewodów klemy 15 czyli stacyjki. Połącz każdy z nich ze sobą i zobacz co będzie.

cześć :)
Adi opisałem tak jak kostki widziałem. dwie kostki przekaznikowe a każda z nich po 5 przewodów. czrno/niebieskie i czarno/żółte przewody są grube, jakieś 2,5 lub 4 mm2, reszta 1,5mm2. Dzisiaj kolega mi dostarczył przekażniki, ale czy to 100% te to nie wiem.

Odpowiedz do tematu