|
[b5 1,6 adp] klimatyzacja |
Autor |
Wiadomość |
|
Wysłany: Czw 29 Kwi, 2010 21:37 [b5 1,6 adp] klimatyzacja
|
|
|
Jak w opisie tematu, klima nie chłodzi.
Bardzo się dziś zdziwiłem, jak miałem ochote, na chwile ochłody, a tu... echo.
Wentylator z klimy ani drgnął.
Śnieżynka na klimatroniku się świeci, temp ustawiona na LO wcisnąłem przycisk AUTO, i nic.
Przyznam się, że nie pamiętam kiedy ostatnio włączałem klime.
Dodam jeszcze, że pare dni temu miałem wymieniany rozrząd i ściągany przedni pas. Nie wiem, czy mechanik coś tam nie namłodził.
Pomożecie ??? |
|
|
|
|
Wysłany: Czw 29 Kwi, 2010 22:04 Re: [b5 1,6 adp] klimatyzacja
|
|
|
rafi a4 napisał/a: |
Pomożecie ??? |
Pomożemy!
Przyznam się, że nie pamiętam kiedy ostatnio włączałem klime. |
I to jest błąd. Klimatyzację trzeba często uruchamiać ze względu na uszczelnienie kompresora. Jak jest nie używany, to zaczyna puszczać czynnik w eter.
Dodam jeszcze, że pare dni temu miałem wymieniany rozrząd i ściągany przedni pas. Nie wiem, czy mechanik coś tam nie namłodził. |
Proponuję w takim razie sprawdzić, czy masz jeszcze czynnik chłodzący w układzie. Jest możliwe, że masz pusty układ.
pzdr |
_________________ Gość Witamy serdecznie na forum ATT
Piszę poprawnie po polsku. 🇲🇨 💯
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
lekceważenie mojej prośby skutkowac będzie lekceważeniem użytkownika |
|
|
|
|
|
|
Wysłany: Czw 29 Kwi, 2010 22:15
|
|
|
Tak przeczuwałem, że czynnik 'gdzieś uciekł'
Moge to jakoś sprawdzić domowym sposobem, czy od razu jechać na serwis klimy? |
|
|
|
|
Wysłany: Czw 29 Kwi, 2010 22:21
|
|
|
Można to sprawdzić domowym sposobem, ale proponuję jednak pojechać do serwisu klimatyzacji.
pzdr |
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
|
|
|
|
|
Więcej szczegółów
|
Wystawiono 1 piw(a): rafi a4 |
|
|
|
|
|
|
|
Wysłany: Czw 29 Kwi, 2010 22:32
|
|
|
Już dziś jednego obaliłem, ale dzięki. |
|
|
|
|
|
|
Wysłany: Sob 03 Lip, 2010 08:52
|
|
|
Sprawdz czy wogóle załacza sie spręzarka, jezeli tak a nie chłodzi sprawdz czy masz zimny przewód powrtony z nagrzewnicy do osuszacza, jezeli jest ciepły to sprawdz dławik w przewodzie. Co do wentylatora sprawdz na "krótko" czy działa ale pewnie bedzie do wymiany, czesta przypadłośc. |
_________________ Diagnostyka ABK,ABT,TDI
Czyszczenie turbin VTG
Czyszczenie nastawników TDI
Podnoszenie mocy TD
Hamownia elektroniczna VAG
Regulacje inst. STAG i IGS
888659640 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wysłany: Sro 14 Lip, 2010 17:48
|
|
|
rafi a4 napisał/a: | Odgrzewam kotleta, bo dopiero dziś znalazłem czas na moją niesprawną klime
Pojechałem do warsztatu, czynnika nie było, napełnili, ale zaraz potem, wyciągneli czynnik spowrotem, ponieważ wyskoczyły błędy;
-1206
-792
mówił mi co to jest, ale już zapomniałem
Pomóżcie mi od czego zacząć i jakie mniej więcej mogą być koszty naprawy, bo jak na razie wydałem na diagnoze 70zł.
Z góry dzięki! |
Mam nadzieję, że był to przynajmniej półprofesjonalny warsztat i po nabiciu układu skasowali błędy.
Jak dla mnie te błędy wiążą się tylko z pustym układem. |
|
|
|
|
|
|
Wysłany: Sro 14 Lip, 2010 19:04
|
|
|
Więc było to tak;
-najpierw podłączył vaga i chyba skasował błędy.
-następnie sprawdził układ, okazał się pusty.
-napełnił układ /szukał taką fioletową lampką wycieku
-po napełnieniu znów vag i wyskakują non stop w/w błędy.
co robić? |
|
|
|
|
Wysłany: Sro 14 Lip, 2010 20:31
|
|
|
rafi a4 napisał/a: | Więc było to tak;
-najpierw podłączył vaga i chyba skasował błędy.
-następnie sprawdził układ, okazał się pusty.
-napełnił układ /szukał taką fioletową lampką wycieku
-po napełnieniu znów vag i wyskakują non stop w/w błędy.
co robić? |
Na samym końcu powinien wykasować raz jeszcze błędy aby upewnić się, że nie są to nieaktywne już błędy. Może i to zrobił - tego nie wiem. Błędy dotyczą czujnika ciśnienia oraz błąd komunikacji między zegarami i klimatyzacją. Czujnik ciśnienia powinien sprawdzić na napełnionym układzie - powinien mieć wówczas zwarcie. Komunikacja między zegarami i sterownikiem klimatyzacji jest raczej do sprawdzenia tylko miernikiem.
pzdr |
|
|
|
|
|
|
Wysłany: Sro 14 Lip, 2010 21:06
|
|
|
No OK, ale co ja mam teraz zrobić, bo sam nie wiem. Jakie masz propozycje? |
|
|
|
|
Wysłany: Sro 14 Lip, 2010 21:29
|
|
|
rafi a4 napisał/a: | No OK, ale co ja mam teraz zrobić, bo sam nie wiem. Jakie masz propozycje? |
Wszystko zależy od sytuacji. Najpierw musisz ustalić którędy ulotnił się gaz i usunąć problem. Później napełnić układ i przy napełnionym układzie można działać dalej. Układ masz na pewno nieszczelny skoro było pusto - jak w sklepie spożywczym w latach 80tych.
Swoją drogą co to za rzemieślnicy skoro postawili Cię w takiej sytuacji. Napełnili, spuścili i skasowali bez objaśnienia co dalej robić. Koniec świata!
pzdr |
|
|
|
|
|
|
Wysłany: Sro 14 Lip, 2010 21:38
|
|
|
Przecież wiesz, że ja się na tym nie znam, skoro facet twierdzi, że jeżeli przez 6 lat nie uzupełniałem czynnika, to układ może być pusty. Przy odbiorze auta powiedział mi, że spuścił czynnik, żeby nie narażać mnie na dodatkowe koszty.
Czyli mam rozumieć, że zostałem wyruchany??? |
|
|
|
|
Wysłany: Sro 14 Lip, 2010 22:10
|
|
|
Czyli mam rozumieć, że zostałem wyruchany??? |
Z mojego punktu widzenia delikatnie mówiąc... tak, ale w tym przypadku było z mydełkiem. Tą tezę z uzupełnianiem może sobie pod poduszkę włożyć. Albo cwaniak, albo fachowiec z miesięcznym doświadczeniem. |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Losowe tematy » Klimatyzacja |
|
[ Twoje IP to: 44.222.131.239, używasz: CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/) ] Pamiętaj, że w internecie nikt nie jest anonimowy. | |