|
V8 3.6 4HP24A uszkodzony lewarek zmiany biegów ? |
Autor |
Wiadomość |
stanis91
Model: A8
Silnik: 4.2 ABZ
Zasilanie: benzyna+LPG
Nadwozie: Sedan
Postawił 2 piw(a) Skąd: Olecko
|
Wysłany: Czw 13 Lut, 2014 20:10 V8 3.6 4HP24A uszkodzony lewarek zmiany biegów ?
|
|
|
Witam, przyjechało do mnie auto po kradzieży, wyłamana stacyjka, stało 13 lat. Podejrzewam uszkodzenie lewarka lub skrzyni. Objawy mam następujące: Na wstecznym auto jedzie z pełna mocą, bez problemów. Na D 1,2 i 3 jedzie jak w trybie awaryjnym, nie ma mocy, nie zmienia, ogólnie masakra. Na wyświetlaczu już po włączeniu zapłonu wyświetlają się wszystkie literki i cyfry ale żadna się nie podświetla czerwonym prostokątem. czasami czerwony prostokąt pali się i gaśnie, przeskakuje po wszystkich literach w bardzo szybkim tempie. Czy możliwe jest, że złodzieje łamiąc stacyjkę walczyli tez z blokadą lewarka i coś połamali? Zmiana trybu pracy skrzyni pokrętłem w środkowym tunelu też nic nie daje. Auto nie było jeszcze diagnozowane VAGiem. |
|
|
|
|
|
|
Wysłany: Czw 13 Lut, 2014 20:43
|
|
|
Diagnozę tak czy inaczej będziesz musiał zrobić. Sądzę, że problemem może być przełącznik funkcji przy skrzyni - zła pozycja. |
_________________ Gość Witamy serdecznie na forum ATT
Piszę poprawnie po polsku. 🇲🇨 💯
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
lekceważenie mojej prośby skutkowac będzie lekceważeniem użytkownika |
|
|
|
|
|
stanis91
|
Wysłany: Czw 13 Lut, 2014 20:50
|
|
|
Jeśli to byłoby to, to wystarczy poprawnie naciągnąć linkę wybieraka czy tylko wymiana tego elementu? Już dzisiaj byłem pod autem i w momencie jak jest P to tą dźwigienkę jeszcze mogę poruszyć palcem, krótko mówiąc ma luz. |
|
|
|
|
|
|
Wysłany: Czw 13 Lut, 2014 20:52
|
|
|
Ustaw we właściwej pozycji i po problemie. |
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
|
|
|
|
|
stanis91
|
Wysłany: Czw 13 Lut, 2014 20:53
|
|
|
Podpowiedz mi jak możesz jak to zrobić żebym się tam nie motał pół dnia. Nigdy nie grzebałem przy automatach ani ich osprzęcie. |
|
|
|
|
|
|
Wysłany: Czw 13 Lut, 2014 20:57
|
|
|
Przełącznik funkcyjny F125 ma swoje położenia tak jak lewarek zmiany biegów. Te położenia muszą się pokrywać. Sprawdź cięgno, prawdź lewarak czy w nim nie ma "buby" i jeżeli wszystko będzie OK, to ustaw przełącznik w tej pozycji aby P z lewarka pokrywało się z pozycją P przełacznika. |
|
|
|
|
|
stanis91
|
Wysłany: Czw 13 Lut, 2014 20:58
|
|
|
jutro będę walczył jak będzie czas. Napiszę co i jak wyszło. Dzięki |
|
|
|
|
|
|
Wysłany: Czw 13 Lut, 2014 21:00
|
|
|
Najlepiej gdybyś podłączył się do OBD jakąś maszyną. Byłoby prościej i szybciej. |
|
|
|
|
|
Więcej szczegółów
|
Wystawiono 1 piw(a): stanis91 |
|
stanis91
|
Wysłany: Czw 13 Lut, 2014 21:46
|
|
|
Spoko, mam laptop i jakiś kabel do swojej 4.2, jak znajdę gdzieś głęboko ukryte przejściówki na kkl to spróbuję podpiąć. Jak dam radę
[ Dodano: Pią 14 Lut, 2014 18:49 ]
Nie mogłem się połączyć ze skrzynią. Przyczynę znalazłem w skrzynce bezpieczników-spalony bezpiecznik skrzyni, po wymianie wszystkie problemy ustały, skrzynia pracuje perfekcyjnie. Dzięki za poświęcony czas, pzdr! |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Losowe tematy » Skrzynie automatyczne |
|
[ Twoje IP to: 18.97.14.85, używasz: CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/) ] Pamiętaj, że w internecie nikt nie jest anonimowy. | |