Forum AUDI TECH TEAM

Forum AUDI TECH TEAM  strona głównaForum AUDI TECH TEAM  RSSForum AUDI TECH TEAM  na Facebooku

forum audiforum audiforum audi
forum audi
Poprzedni temat «» Następny temat
A6 C5 1.8TQ pompa paliwa i klimatyzacja
Autor Wiadomość
Granth 

Model: A6
Silnik: 1.8T AWT
Zasilanie: benzyna + LPG
Nadwozie: avant
Wszystkie posty: 91

Piwa: 1/5
Wysłany: Czw 20 Cze, 2024 23:25   A6 C5 1.8TQ pompa paliwa i klimatyzacja

Witam szanowne grono,

Potrzebuję pomocy z dwiema rzeczami:

1. Kiedyś już pisałem, że mam problem po odpaleniu samochodu rzuca silnikiem, po wciśnięciu pedału gazu, zamiast przyśpieszyć to zaczyna się dławić, a dodatkowo po nocy trzeba mocno kręcić rozrusznikiem bo paliwo opada. I co 100 / 200 km wywała błąd P0420 na gazie, a na benzynie bład o ubogiej mieszance. Diagnoza - pompa paliwa. 4 lata temu też mi padła i wymieniłem (ale wtedy to padła na amen, nic nie pompowała) sam dół, bez górnej obudowy - bo w sklepie mówili, że innych już nie ma. OK, poradziłem sobie wtedy. Ale teraz wymieniłem znowu, na taką samą jak wcześniej (magneti marelli), ale problem pozostał. Podejrzewam, że uszkodzona jest górna obudowa lub wężyki są nieszczelne. Szukam takiej pompy, aby przełożyć samą górę z wężykami (nie znam numeru części). W moim samochodzie, są dwie pompy, bo zbiornik jest podwójny, a w sklepach i na szrotach widziałem tylko pompy ze zbiornika pojedyńczego.
Od czego może jeszcze pasować lub jaki nr części (najlepiej sama górna obudowa). Jakie wężyki do zbiornika z paliwem? Szukać używek czy można kupić nowe? Takie, żeby się nie rozpuściły w benzynie.

2. Mam nieszczelność przy chłodnicy klimatyzacji, ogólnie nabicie starczy na sezon (nabiłem w tamtym roku, a tak profilaktycznie, żeby sprężarka miała olej, no i w tym roku okazało się że znowu trzeba dobić gazu). Podobno jest problem z wymianą chłodnicy klimatyzacji, bo nie da się odkręcić rurek (ze starości się integrują z chłodnicą). Człowiek od klimatyzacji doradził, żeby zespawać rurki z chłodnicą (mówił, że chłodnica jest bardzo ładna i szkoda by ją było uszkodzić odkręcając nakrętki). Czy jest inny sposób? Może pasuje od innego modelu? Podobno w poliftach były inne łaczenia chłodnicy. Ja mam polifta, a klima jest z przedlifta :-D . Jakieś sugestie ja rozwiązać problem? Czy może co roku dobijać gazu?

Dziękuję za pomoc.
Postaw piwo autorowi tego posta

Pasiak 
NACZELNIK

Model: A3
Silnik: CBAB
Zasilanie: ON
Nadwozie: CABRIO
Zaproszone osoby: 36
Pochwał: 4
Wszystkie posty: 6887

Piwa: 280/162
Wysłany: Pią 28 Cze, 2024 12:01   
  Stajnia Klubowa ATT:  Audi A6 C5 (Typ 4B)  Audi  A6 C5 (Typ 4B) Quattro   2000  

Granth napisał/a:
Witam szanowne grono,

Potrzebuję pomocy z dwiema rzeczami:

1. Kiedyś już pisałem, że mam problem po odpaleniu samochodu rzuca silnikiem, po wciśnięciu pedału gazu, zamiast przyśpieszyć to zaczyna się dławić, a dodatkowo po nocy trzeba mocno kręcić rozrusznikiem bo paliwo opada. I co 100 / 200 km wywała błąd P0420 na gazie, a na benzynie bład o ubogiej mieszance. Diagnoza - pompa paliwa. 4 lata temu też mi padła i wymieniłem (ale wtedy to padła na amen, nic nie pompowała) sam dół, bez górnej obudowy - bo w sklepie mówili, że innych już nie ma. OK, poradziłem sobie wtedy. Ale teraz wymieniłem znowu, na taką samą jak wcześniej (magneti marelli), ale problem pozostał. Podejrzewam, że uszkodzona jest górna obudowa lub wężyki są nieszczelne. Szukam takiej pompy, aby przełożyć samą górę z wężykami (nie znam numeru części). W moim samochodzie, są dwie pompy, bo zbiornik jest podwójny, a w sklepach i na szrotach widziałem tylko pompy ze zbiornika pojedyńczego.
Od czego może jeszcze pasować lub jaki nr części (najlepiej sama górna obudowa). Jakie wężyki do zbiornika z paliwem? Szukać używek czy można kupić nowe? Takie, żeby się nie rozpuściły w benzynie.

2. Mam nieszczelność przy chłodnicy klimatyzacji, ogólnie nabicie starczy na sezon (nabiłem w tamtym roku, a tak profilaktycznie, żeby sprężarka miała olej, no i w tym roku okazało się że znowu trzeba dobić gazu). Podobno jest problem z wymianą chłodnicy klimatyzacji, bo nie da się odkręcić rurek (ze starości się integrują z chłodnicą). Człowiek od klimatyzacji doradził, żeby zespawać rurki z chłodnicą (mówił, że chłodnica jest bardzo ładna i szkoda by ją było uszkodzić odkręcając nakrętki). Czy jest inny sposób? Może pasuje od innego modelu? Podobno w poliftach były inne łaczenia chłodnicy. Ja mam polifta, a klima jest z przedlifta :-D . Jakieś sugestie ja rozwiązać problem? Czy może co roku dobijać gazu?

Dziękuję za pomoc.
Co do problemu numer 1. to tutaj znajdziesz potrzebne Ci informacje POMPA PALIWA A6 C5 Q
Co do problemu numer 2 zerknij tutaj: A6 C5 KLIMA
Jeśli chodzi o samą naprawę to ja na Twoim miejscu spróbowałbym samemu odkręćić te przewody i w przypadku niepowodzenia zamówił nową chłodnicę klimatyzacji, która wbrew pozorom nie jest jakaś strasznie droga (zamiennik) Zaopatrz się tylko w odpowiednie oringi. Ja do tej operacji ściagałe zderzak i przednią belkę (jakieś 40 minut) ,żeby wygodniej było wyciagnąć chłodnice,ale do samego odkręcenia przewodów powinieneś się bez problemu dostać ibez rozbierania. Osobiście nie miałem jeszcze sytuacji aby przewody od klimy się "zintegrowały" w A6 w innych autach się zdarzało np. we fiatach to nagminne. pozdr
Piszę poprawnie po polsku
.
niegdyś:
Audi 100 C3 2.0 D
Audi 80 1,8
Audi 80 Coupe 2,0
Audi 90 2.3
Audi V8 4,2
Audi A6 2.8 Quattro
Audi A6 1.8T Avant
Audi A6 1.8T Avant TIPTRONIC
Audi A6 2,4 AVANT TIPTRONIC
Audi A2 1,4 MPI
Audi A6 2.7 BI TURBO TIPTRONIC
Audi A2 1.4 TDI
Audi A6 1.9 TDI AVANT MULTITRONIC
Audi A4 B5 1.8
Audi A6 Allroad 2.5 TDI Tiptronic
Audi A6 3.0 quattro AVANT TIPTRONIC
obecnie:
Audi A3 Cabrio Stronic

Łukasz83 zlw 
RS6 MTM

Model: A6 C6
Silnik: 3.0 TFSI
Zasilanie: PB
Nadwozie: AVANT
Wszystkie posty: 1439

Piwa: 66/19
Wysłany: Pią 28 Cze, 2024 18:28   
  Stajnia Klubowa ATT:  Audi A6 C6 (Typ 4F) Avant  Audi  A6 C6 (Typ 4F) Quattro  Avant  2011  

Skrót do klimy nie działa u mnie bynajmniej :-/ :-/

Pasiak 
NACZELNIK

Model: A3
Silnik: CBAB
Zasilanie: ON
Nadwozie: CABRIO
Zaproszone osoby: 36
Pochwał: 4
Wszystkie posty: 6887

Piwa: 280/162
Wysłany: Pią 28 Cze, 2024 22:38   
  Stajnia Klubowa ATT:  Audi A6 C5 (Typ 4B)  Audi  A6 C5 (Typ 4B) Quattro   2000  

Łukasz83 zlw napisał/a:
Skrót do klimy nie działa u mnie bynajmniej :-/ :-/

nie wiem co sie spsuło ale en powinien działać KLIMA A6 C5 Q
Piszę poprawnie po polsku
.
niegdyś:
Audi 100 C3 2.0 D
Audi 80 1,8
Audi 80 Coupe 2,0
Audi 90 2.3
Audi V8 4,2
Audi A6 2.8 Quattro
Audi A6 1.8T Avant
Audi A6 1.8T Avant TIPTRONIC
Audi A6 2,4 AVANT TIPTRONIC
Audi A2 1,4 MPI
Audi A6 2.7 BI TURBO TIPTRONIC
Audi A2 1.4 TDI
Audi A6 1.9 TDI AVANT MULTITRONIC
Audi A4 B5 1.8
Audi A6 Allroad 2.5 TDI Tiptronic
Audi A6 3.0 quattro AVANT TIPTRONIC
obecnie:
Audi A3 Cabrio Stronic

Łukasz83 zlw 
RS6 MTM

Model: A6 C6
Silnik: 3.0 TFSI
Zasilanie: PB
Nadwozie: AVANT
Wszystkie posty: 1439

Piwa: 66/19
Wysłany: Pią 28 Cze, 2024 23:17   
  Stajnia Klubowa ATT:  Audi A6 C6 (Typ 4F) Avant  Audi  A6 C6 (Typ 4F) Quattro  Avant  2011  

:okok: :okok: :okok:

Odpowiedz do tematu