Maź w zbiorniczku |
Autor |
Wiadomość |
bonczek87
Model: Audi A4 B5
Silnik: 1.8T ANB
Zasilanie: benzyna+LPG
Nadwozie: Avant
Postawił 6 piw(a) Skąd: Bydgoszcz
|
|
|
|
|
|
Wysłany: Czw 25 Maj, 2017 10:15
|
|
|
olej do wody moze isc tylko przez uszczelke pod glowica lub peknity blok lub glowice malo jezdzone auto to bialy korek ale od wlewu oleju a nie plynu chlodniczego jeslipukalesuklad moze jakis syf wypukalo i sie pokazalo na korku jezdz dalej i obserwuj sytulacje sprawdzaj poziom oleju i zobaczymy co dale co do gazu to sie nie wypowiem moze jaka regulacja kalibracja |
_________________ Niech bedzie pochwalony naped QUATTRO
Szóstego dnia Bóg stworzył silnik diesla tak się uradował tą doskonałością że siódmego dnia stworzył do niego Audi . |
|
|
|
|
|
grze-mar
audi-maniak
Model: A4 B6
Silnik: 2.0 ALT
Zasilanie: benzyna
Nadwozie: sedan
Pomógł: 4 razy Wiek: 45 Dołączył: 25 Maj 2011 Wszystkie posty: 158
Piwa: 3/2 Skąd: Holandia, Ter Aar
|
Wysłany: Czw 25 Maj, 2017 21:37
|
|
|
Niestety objawy tak jak na walniętą uszczelkę pod głowicą. Tam nie ma prawa być oleju nawet jak masz coś z odmą. Spalanie tak jak kolega pisał być może regulacja pomoże ale tak ty owak głowica do zrzucenia.
pzdr |
_________________ "...nie ma takiego gó***a, z którego nie dało by się wyjść..." |
|
|
|
|
|
bonczek87
|
Wysłany: Pią 26 Maj, 2017 07:45
|
|
|
Dzięki bardzo za nie zbyt miłe informacje dla mnie:/ Jadę dzisiaj w krótką trasę i sprawdzę czy dalej będzie ten syf pod korkiem czy nie.. A mam pytanie w razie czego co muszę zakupić do wymiany uszczelki i co przy okazji takiego remontu zrobić przy aucie?
Oczywiście uszczelka pod głowica oraz uszczelka kapy zaworów to wiem:)
A czy winna nie może być też chłodnica oleju? |
|
|
|
|
|
|
Wysłany: Pią 26 Maj, 2017 08:48
|
|
|
zgadza sie uszczelki plus planowanie glowicy szlif zaworow i wymiana uszczelniaczy na zaworach sprawdzic walek jesli cos nie tak mozna go wyosiowac to nie sa duze koszta i taka glowice mozna smialo zakladac |
Szóstego dnia Bóg stworzył silnik diesla tak się uradował tą doskonałością że siódmego dnia stworzył do niego Audi . |
|
|
|
|
|
bonczek87
|
Wysłany: Pią 26 Maj, 2017 09:06
|
|
|
A rozrząd? Mam najechane około 30tys na tym rozrządzie to zostawić go czy sam pasek zmienić tylko? |
|
|
|
|
|
grze-mar
audi-maniak
Model: A4 B6
Silnik: 2.0 ALT
Zasilanie: benzyna
Nadwozie: sedan
Pomógł: 4 razy Wiek: 45 Dołączył: 25 Maj 2011 Wszystkie posty: 158
Piwa: 3/2 Skąd: Holandia, Ter Aar
|
Wysłany: Pią 26 Maj, 2017 09:55
|
|
|
Przy takiej robocie jak wymiana uszczelki pod głowicą raczej wymienia się rozrząd kompletny, wszystkie otwarte uszczelki itp, ponieważ wszystko trzeba otwierać i z reguły nie zakłada się używanych części z powrotem. Poza tym przy takim remoncie koszt rozrządu nie wychodzi drogo, a masz pewność że jest dobrze i spokój na kolejne tysiące km.
Pytanie czy będziesz to sam robił czy oddajesz do mechanika?
pzdr |
_________________ "...nie ma takiego gó***a, z którego nie dało by się wyjść..." |
|
|
|
|
|
bonczek87
|
Wysłany: Pią 26 Maj, 2017 11:58
|
|
|
Co masz na myśli wszystkie otwarte uszczelki, jakieś inne oprócz tych co wymieniłem? Chce to robić ze szwagrem bo to nie problem ale nie wiem czy będę miał tyle czasu.. Ma ktoś może napisane co dokładnie odkręcać przy tej robocie? Chodzi mi o taki mały przewodnik żebym czegoś nie spieprzył albo nie potrzebnie odkręcał.. |
|
|
|
|
|
|
Wysłany: Pią 26 Maj, 2017 12:27
|
|
|
np zimeringi na walku rozrzadu tez trzeba wymienic uszczelki od kolektorow tez by pasowalo co do rozbierania to tak dwa kolektory trzeba odkrecic pokrywe zaworow rozrzad trzeba zrzucic pare przewodow od wody noi sroby od glowicy i jest juz twoja pozniej poczysc blok dobrze zeby nowa uszczelka dobrze przylegala i kanaly w ktore ida szpilki od glowicy tez wyczysc sroby ktore trzymaja glowice z blokiem tez by pasowalo wymienic bo one sie uciagaja. |
|
|
|
|
|
bonczek87
|
Wysłany: Pią 26 Maj, 2017 19:24
|
|
|
Zrobiłem test na CO2 i barwa się nie zmieniła ale rozumiem ze spaliny mogą się nie dostawać do płynu chłodzącego ale czy ten olej może się dostawać przez chlodniczke oleju? |
|
|
|
|
|
|
Wysłany: Pią 26 Maj, 2017 20:54
|
|
|
chlodniczka oleju jest podlaczona do pompy oleju to raczej nie moze |
|
|
|
|
|
bonczek87
|
Wysłany: Pią 26 Maj, 2017 21:07
|
|
|
Aha Ok;) a chlodniczka oleju to jest to gdzie jest podłączony czujnik ciśnienia oleju oraz sam filtr oleju tak?czyli mam pewność ze na 100% poszła uszczelka pod głowica tak? |
|
|
|
|
|
|
Wysłany: Pią 26 Maj, 2017 21:27
|
|
|
tak to jest to co piszesz |
|
|
|
|
|
bonczek87
|
Wysłany: Sob 27 Maj, 2017 07:01
|
|
|
To nie ma nic innego do sprawdzenia w tym przypadku? |
|
|
|
|
|
|
Wysłany: Sob 27 Maj, 2017 08:16
|
|
|
Na mój chłopski rozum nie no chyba ze sa inni co maja wieksza wiedze i praktyke w tym |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|