Elektryka i elektronika » Kodowanie pilota audi a4 b5
Odpowiedz do tematu

Też tak mi się wydawało. Ok wiec kupuje.

Mam jeszcze drugi temat z tym audi.
Mianowicie nie mam spalania chwilowego podobno niema jakiejś manetki którą trzeba dokupić zamontować i zaprogramować. Aktualnie pokazuje mi tylko zasięg km a chciałbym spalanie chwilowe i średnie sprzedawca sądził że licznik to obsługuje tylko trzeba tą manetkę. Jak to wygląda wszystko ?

Postaw piwo autorowi tego posta

Daro1003 napisał/a:
Też tak mi się wydawało. Ok wiec kupuje.

Mam jeszcze drugi temat z tym audi.
Mianowicie nie mam spalania chwilowego podobno niema jakiejś manetki którą trzeba dokupić zamontować i zaprogramować. Aktualnie pokazuje mi tylko zasięg km a chciałbym spalanie chwilowe i średnie sprzedawca sądził że licznik to obsługuje tylko trzeba tą manetkę. Jak to wygląda wszystko ?

Kupujesz manetkę wycieraczek z przyciskami BC, montujesz ją i kodujesz sterownik elektroniki kierownicy oraz zegary na funkcję BC. Po kodowaniu zegarów pojawi się żółta kontrolka braku płynu spryskiwaczy - 2 rozwiązania dołożenie czujnika poziomu płynu lub ominięcie tej funkcji przez zwarcie pinu w zegarach do masy.

Aha fajny temat czujnik jak nie dużo kosztuje to bym sobie dołożył zawsze się przyda.

Tylko czy ja zrobię wszystko tym moim lipnym kablem skoro mi tylko moduł silnik czyta ;/ może trzeba zakupić inny kabel co by mi widział te moduły ?

Do B6 wystarczy zwykły standardowy interfejs KKL (bez CANu) oraz VAG-COM.

Czyli ten kabel spasuje co mam ?
Powiedzmy że z komfortem nie łączy się bo jest uszkodzony ale z modułem wskaźniki też mi się nie łączy. A w którym module programuje się manetkę ?

Widzę że na allegro są manetki już w granicach 70 - 100zł z tymi dwoma guziczkami na boku i guzikiem reset.

Elektronika kierownicy (16) oraz zegary (17).

Witam
Zamontowałem moduł komfortu który zakupiłem z drugiego linku. Działa zamykanie natomiast otwiera tylko drzwi kierowcy a gdy włożę kluczyk do stacyjki i przekręcę na zapłon otwiera resztę. Trochę źle bo pasowało żeby otwierał wszystko.
Guziki pilota nie działają. Co dalej robimy ?

Daro1003 napisał/a:
Witam
Zamontowałem moduł komfortu który zakupiłem z drugiego linku. Działa zamykanie natomiast otwiera tylko drzwi kierowcy a gdy włożę kluczyk do stacyjki i przekręcę na zapłon otwiera resztę. Trochę źle bo pasowało żeby otwierał wszystko.
Guziki pilota nie działają. Co dalej robimy ?

Po odpowiednim kodowaniu sterownika wszystko zacznie działać jak należy.
Jakie masz obecne kodowanie?

Nie mam pojęcia nie wiem czy się połączę z komfortem wogle. Zaraz spróbuję się z nim połączyć zmieniłem prędkości w ustawieniach kabla.

Gdzie mam patrzeć w VWTool ?

Oprogramowanie:
Kod -- 06859 o to chodzi ?

Byłbym wdzięczny jak byś mi napisał co mam po kolei wciskać.

Ten komfort pochodzi z anglika. Kliknij Kodowanie Mod i wpisz wartość 6768. Po tym przeprowadź procedurę programowania pilotów.Adaptacja kanał 21 nowa wartość 2, test naciskasz klawisz otwórz w pierwszym pilocie, potem w drugim i klikasz zapisz.

No i luks działa mi tylko jeden pilot.
Jak zakoduje drugi pilot kanał 21 wartość 2 to pierwszego mi usuwa nie wiem czemu ale ok drugi nie musi działać. Chyba że jakoś inaczej się to koduje.

Zmieniłem kod na 7754 i mam:
- domykanie i otwieranie szyb z pilota (szkoda że trzeba trzymać guzik)
- wyłączona funkcja zamykania automatycznego po przekroczeniu 15km/h
- aktywne podnoszenie szyb po wyjęciu kluczyka ze stacyjki

Tylko mam takie problemy:
1. Z klapą bagażnika dziwny problem po otwarciu i zatrzaśnięciu jej trzeba czekać jakiś czas zanim znów puści da się to zmienić ? Czy tak ma być ?
2. Jak zacząłem grzebać w tym komforcie miga mi AirBag z czym to może być związane naruszyłem jakieś przewody ? Zapale samochód jest ok nie świeci nic przejadę kilka km i zapali się AirBag po chwili zgaśnie i tak w kółko czasem świeci ciągle.
3. Ktoś chyba odpiął syrenę od alarmu bo nie sygnalizuje mi podczas zamykania a gdy zamknę z pilota i otworzę kluczem to po ok 20-30 sekundach jeśli nie włożę klucza do stacyjki powinien załączyć się alarm i załącza się ale migają same kierunkowskazy niema sygnału. Gdzie jest syrena ?

Co do manetki czekam bo koleś przesłał mi z tempomatem i chyba nie od audi bo biegi wycieraczek są od góry.

Wielki dzięki za dotychczasową pomoc.

Syrena, to kwestia wyposażenia i u ciebie mogło jej nie być. Airbag to już inna sprawa. Sprawdź błędy.

Pytanie dot. podnoszenia się szyb po wyjęciu kluczyka, czy da się tak zrobić w moim A6?

weider napisał/a:
Pytanie dot. podnoszenia się szyb po wyjęciu kluczyka, czy da się tak zrobić w moim A6?

Szyby powinny pracować do momentu otworzenia drzwi.

Byłem w sklepie i użyłem bagażnika otworzył się załadowałem zakupy podjeżdżam pod dom i nie mogę otworzyć klapy bagażnika pilot też nie pomaga jedynie kluczyk trzeba włożyć. Co może być za problem ?

Odpowiedz do tematu