Elektryka i elektronika » Kodowanie pilota audi a4 b5
Odpowiedz do tematu

Nie rozumiem jak to ma być przez te diody. Gdzie mam wpiąc te diody w które kable ;/
Teraz mam podłączony przewód szary od centralki do przewodu brązowego z zółtym paskiem. Jak ma to być inaczej ??
Pod przewód szary od centralki wpinam 4 diod i do których przewodów czy źle to rozumuje ??

A wyłączenie funkcji dozbrajania wogle nie jest opisane w tej instrukcji. W sumie to nic nie jest opisane w tej instrukcji tylko jak zamknąć i otworzyć auto to jest jasne bez instrukcji.

Postaw piwo autorowi tego posta

Daro1003 napisał/a:
Nie rozumiem jak to ma być przez te diody. Gdzie mam wpiąc te diody w które kable ;/
Teraz mam podłączony przewód szary od centralki do przewodu brązowego z zółtym paskiem. Jak ma to być inaczej ??
Pod przewód szary od centralki wpinam 4 diod i do których przewodów czy źle to rozumuje ??

A wyłączenie funkcji dozbrajania wogle nie jest opisane w tej instrukcji. W sumie to nic nie jest opisane w tej instrukcji tylko jak zamknąć i otworzyć auto to jest jasne bez instrukcji.

Co za sterownik zamontowałeś?

Ten który mi poleciłeś - http://amt-alarmy.pl/index.php?g=79
Znalazłem w instrukcji pisze jak wyłączyć te funkcję.
Ale mókłbym spróbować to podpiąć przez diody. Tylko nie wiem w które przewody się wpinać.

Przy pompce są dwa przewody na pinie nr6 drzwi kierowcy na pinie nr7 pozostałe drzwi.
Podłącz szary przewód przez diody jak na tym rysunku malowanym na kolanie.

No to mi teraz wyjaśniłeś elegancko jutro to podepnę mam diody akurat IN4007 więc do tego celu się nadają.
Dzięki napisze efekty.

Daro1003 napisał/a:
No to mi teraz wyjaśniłeś elegancko jutro to podepnę mam diody akurat IN4007 więc do tego celu się nadają.
Dzięki napisze efekty.

1N4007 nadają sie idealnie.

I wszystko poszła jak trzeba i działa jak trzeba. Pozostała tylko klapa bagażnika ale to już można sobie chyba darować. Chyba że kolega zna kolor przewodu od klapy to dołożę trzecią diodę i podepnę.
Ogólnie dziękuje bardzo za instrukcje.

Klapa bagażnika? Nic prostszego. Pin 10 kolor brązowy z niebieskim paskiem.

Dzięki !!
Zastanawia mnie kolego skąd masz te wiadomości ?? Tak dokładnie znasz całą instalację w audi czy posiadasz jakieś fachowe schematy o opisami ?? Uchylisz tajemnicy skąd masz tak dokładną wiedzę ??

Daro1003 napisał/a:
Dzięki !!
Zastanawia mnie kolego skąd masz te wiadomości ?? Tak dokładnie znasz całą instalację w audi czy posiadasz jakieś fachowe schematy o opisami ?? Uchylisz tajemnicy skąd masz tak dokładną wiedzę ??
lata praktyki ;-)

Witam
Chciałbym odświeżyć kontakt kolego Adi202 a mianowicie mam problem z nowym Audi A4 B6 kiedyś bardzo mi pomogłeś w tym temacie liczę że również teraz coś poradzisz. A mianowicie problem jest taki:
Obecnie dorobiłem się A4 B6 i z niedziałającymi pilotami w kluczyku typu scyzoryk gdy nacisną obojętne który guzik na pilocie przygasa światło wewnątrz kabiny i tyle nie zamyka ani nie otwiera. Centralny działa z kluczyka zamyka wszystko i otwiera. Co może być ? A może lepiej domontować nowy sterownik ? Tylko w B6 już jest chyba gorzej to zrobić.
Liczę że mi coś poradzisz pomożesz, czekam na odp
Dariusz

Jeżeli z pilota działa tylko podświetlenie (pierwszy raz spotykam się z takim problemem) oznacza, że jest on zakodowany. Oczywiście jak zawsze przy problemach powinno się odczytać błędy. Mimo to możesz spróbować najpierw zrobić synchronizację pilotów przez naciśnięcie klawisza na włączonym zapłonie czyli przekręcasz kluczem na zapłon i naciskasz na przycisk zamknij, otwórz. To samo robisz z drugim kluczem. Jeżeli to nie pomoże, to zrób procedurę douczenia pilotów metodą manualną - klucz w drzwiach kierowcy. Jeżeli tym sposobem nic nie zdziałasz, to zostaje tylko OBD.

Niestety nie podziałał pierwszy sposób.
Możesz kolego opisać metodę manualna ? Albo podesłać linka jeśli już jest opisana na forum.
Czytałem gdzieś w sieci ze może padł moduł komfort lub jest zalany i coś nie łączy. Gdzie on się znajduje ?

Gdyby padł sterownik komfortu nie działałby centralny w ogóle. Sterownik jest w czarnym pojemniku przed fotelem kierowcy (pod wykładziną)
Tak czy siak potrzebujesz sesji diagnostycznej aby sprawdzić wartości mierzone oraz ewentualne błędy.

Aha czyli sam g*** zrobię ale pewnie nie jest źle skoro działa centralny z kluczyka.
Mam jakiś kabel i VWtool co sprawdzałem nim błędy w A4 B5 do B6 tez podejdzie ? Może chociaż błędy se zerknę.

A może spróbować jeszcze tym drugim sposobem je zakodować ?

Odpowiedz do tematu