|
|
Kontrolka AirBag zaświeca się po około 15 minutach |
| Autor |
Wiadomość |
|
|
Wysłany: Pią 02 Kwi, 2021 18:34 Kontrolka AirBag zaświeca się po około 15 minutach
|
|
|
Witam,
mam problem z kontrolką AirBag, która zapala się po około 15 minutach jazdy. Wiem że jest to związane z komunikacją licznika. Licznik ma zły VIN a dokładnie ostatnie 5 cyfr. Po zgraniu wsadu z licznika i dopisaniu nr VIN licznik przestaje działać prawidłowo tzn. nie pokazuje paliwa, wskazówka od prędkości "kręci się" w odwrotną stronę. Może coś źle dopisuję. Dodam że używam VAG EEPROM Programmer i uzupełniam plik bin programem Notepad++ z uzwględnieniem kodów ASCII
Poniżej wrzucam screen zegarów odczytany VAG COM
|
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Sob 12 Cze, 2021 10:17
|
|
|
W tych zegarach wsadów się nie klonuje. Wystarczy w oryginalnym wsadzie wyedytować nr VIN. |
_________________ Gość Witamy serdecznie na forum ATT
Piszę poprawnie po polsku. 🇲🇨 💯
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
lekceważenie mojej prośby skutkowac będzie lekceważeniem użytkownika |
|
|
|
|
|
 |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Wto 09 Maj, 2023 08:23
|
|
|
Nie widać załączonych obrazków. |
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Wto 09 Maj, 2023 22:19
|
|
|
UPDATE:
Obrazki poprawione |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Sro 10 Maj, 2023 08:16
|
|
|
Cała linia 0F# jest do poprawki. Zerwany początek VINu oraz dane przed. Dodatkowo VIN zawiera na początku 3x Z a nie 2. |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Sro 10 Maj, 2023 22:57
|
|
|
Jak dobrze zrozumiałem samo dopisanie VIN w moim przypadku nie wchodzi w grę? Jeśli tak to na czym mógłbym się wzorować jest może do tego jakaś dokumentacja?
Co do VIN tak mam tutaj błąd z literami "Z" jedynie co to chciałem przedstawić moje czynności. |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Czw 11 Maj, 2023 08:04
|
|
|
| XanderUserAudi napisał/a: | Jak dobrze zrozumiałem samo dopisanie VIN w moim przypadku nie wchodzi w grę? Jeśli tak to na czym mógłbym się wzorować jest może do tego jakaś dokumentacja?
Co do VIN tak mam tutaj błąd z literami "Z" jedynie co to chciałem przedstawić moje czynności. |
Porównaj z innym wsadem. |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Czw 11 Maj, 2023 22:34
|
|
|
| Adi202 napisał/a: | | XanderUserAudi napisał/a: | Jak dobrze zrozumiałem samo dopisanie VIN w moim przypadku nie wchodzi w grę? Jeśli tak to na czym mógłbym się wzorować jest może do tego jakaś dokumentacja?
Porównaj z innym wsadem. |
Ok problem w tym że nie mam za bardzo jak porównać z poprawnym wsadem. Pytanie skąd mógłbym dostać taki wsad? Czy w związku z tym mógłbym poprosić Ciebie o edycję wsadu lub o przesłanie poprawnego wsadu, który mógłbym porównać? Oczywiście numer VIN i inne dane wrażliwe mogą być w pewien sposób jakoś zmienione np litera V dotyczyłaby VIN. |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Pią 12 Maj, 2023 08:37
|
|
|
Wpisz ten string adres 0F0 do 0FF
80 01 FF FF FF 19 79 57 41 55 5A 5A 5A 38 45 37 |
|
|
|
|
|
 |
Więcej szczegółów
|
Wystawiono 1 piw(a): XanderUserAudi |
 |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Sob 13 Maj, 2023 09:50
|
|
|
| XanderUserAudi napisał/a: |
Zastanawiam się co oznacza ta cyfra 1 w liczniku |
1 dotyczy Bord Computer tzw FIS. Obecnie masz 2 płaszczyzny tego komputera pokładowego. Jeżeli nie posiadasz manetki wycieraczek z przyciskami dla FIS możesz to wyłączyć. W adaptacji kanał 19 2 i 3 cyfrę zmienić. Obecnie masz 31011 zmieniasz na 30111.
W wewnętrznym ciągu znaków zawarta jest informacja o numerze Immo, danych synchronizacji oraz PIN dla Immo. Większa część tego zapisu jest w Crypto czyli zakodowane algorytmem. |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Sob 13 Maj, 2023 21:56
|
|
|
| Adi202 napisał/a: | | XanderUserAudi napisał/a: |
Zastanawiam się co oznacza ta cyfra 1 w liczniku |
1 dotyczy Bord Computer tzw FIS. Obecnie masz 2 płaszczyzny tego komputera pokładowego. Jeżeli nie posiadasz manetki wycieraczek z przyciskami dla FIS możesz to wyłączyć. W adaptacji kanał 19 2 i 3 cyfrę zmienić. Obecnie masz 31011 zmieniasz na 30111.
W wewnętrznym ciągu znaków zawarta jest informacja o numerze Immo, danych synchronizacji oraz PIN dla Immo. Większa część tego zapisu jest w Crypto czyli zakodowane algorytmem. |
Ok popatrzę, bo akurat mam manetki z przyciskami FIS. W kwestii kodowania / dekodowania softu to mam jakieś doświadczenie, więc może w przyszłości sam to dekoduje Kwestia tylko czego tam użyli czy AES czy może inny algorytm. Musiałbym to bardziej przeanalizować. Dzięki jeszcze raz za pomoc |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| Losowe tematy » Elektryka i elektronika |
|
[ Twoje IP to: 18.97.9.168, używasz: CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/) ] Pamiętaj, że w internecie nikt nie jest anonimowy. |  |