Odpowiedz do tematu
Odpowiedz do tematu
Problem z zegarami w A4 2000r
Re: Problem z zegarami w A4 2000r
na poczatek sprawdź błedy zegarów,kodowanie,oraz zrob test elementów wykonawczych.
Witam. Jestem posiadaczem Audi A4 z 2000 roku (model po liftingu). Od momentu kupienia pojawia się pewien problem z zegarami. Wskazówka zegara temperatury silnika nie spada nigdy poniżej 70C (nawet jak auto stoi kilka dni nie odpalane), zaś zegary prędkościomierza i obrotomierza sporadycznie (przeważnie jest ok) jakby się zawieszały na pewnym poziomie i zamiast wartość 0 pokazują odpowiednio 900 i 35km/h (po zgaszeniu) a podczas jazdy wartość faktyczna jest powiększana o te wielkości... czy ktoś jest w stanie coś podpowiedzieć?
| Wa4 napisał/a: |
| Witam. Jestem posiadaczem Audi A4 z 2000 roku (model po liftingu). Od momentu kupienia pojawia się pewien problem z zegarami. Wskazówka zegara temperatury silnika nie spada nigdy poniżej 70C (nawet jak auto stoi kilka dni nie odpalane), zaś zegary prędkościomierza i obrotomierza sporadycznie (przeważnie jest ok) jakby się zawieszały na pewnym poziomie i zamiast wartość 0 pokazują odpowiednio 900 i 35km/h (po zgaszeniu) a podczas jazdy wartość faktyczna jest powiększana o te wielkości... czy ktoś jest w stanie coś podpowiedzieć? |
Dokładnie Tak Jak Kolega Pasiak napisał, jeśli nic komputer nie pokaże, a w teście elementów wykonawczych wskazówki się przywieszą to znaczy, że coś mogło być grzebane w zegarach...Ja po wizycie u pseudo elektronika miałem podobne problemy. Wskazówka od temperatury opadała bezwiednie po wyłączeniu zapłonu, a prędkościomierz i obrotomierz przywieszał się czasami. Gościu wyjmował wskazówki i już nie złożył tego jak należy. U mnie skończyło się wymianą licznika bo nie mogłem dostać do mojego silniczków odpowiedzialnych za wskazówki. Ale u Ciebie nie musi być tak źle...Pozdro
Po opisie sądzę, że masz zegary Magneti Marelli w których kończy się mikroprocesor. Odłącz na chwilę klemę akumulatora i sprawdź czy wskazówki zejdą do początku skali.
Odpowiedz do tematu