|
Przesunięty przez: Pasiak Sro 27 Cze, 2012 17:22 |
Który do miasta 19 tdi 130 km czy 18 turbo benzyna/gaz 150 k |
Autor |
Wiadomość |
|
Wysłany: Sob 01 Paź, 2011 21:02 Który do miasta 19 tdi 130 km czy 18 turbo benzyna/gaz 150 k
|
|
|
Szykuje się z zamiarem zakupu audi z którymkolwiek z powyższych silników. Rok produkcji tak do 2003. Jazda głównie po mieście. Który z powyżej opisanych silników posiada niższe koszty eksploatacji. Który polecacie i dlaczego. |
|
|
|
|
|
Gwidi
Cygaro driver
Model: C3/C3
Silnik: AAR/NF
Zasilanie: benzyna+LPG
Nadwozie: Sedan/Avant
Pomógł: 4 razy Wiek: 41 Dołączył: 06 Wrz 2010 Wszystkie posty: 422
Piwa: 14/1 Skąd: Szczecinek
|
Wysłany: Pon 03 Paź, 2011 12:42
|
|
|
Ja bym na Twoim miejscu kupił 1,9 tdi ponieważ mało pali, ma niezły moment obrotowy co prawda jest to już silnik na pompowtryskach, ale kiepskie paliwo lejąc to każdy silnik zdechnie. Jeżeli chodzi o 1,8T to nie wiem czy turbo lubi gaz, a i gaz gazowi nie równy... z instalacjami bywa różnie. Starsze modele audi tak jak moja to nie bardzo toleruje gaz, ale pewnie to wina wtrysku mechanicznego. Kiedyś sporo czytałem na temat gazowania silników turbo i ile ludzi tyle opinii. Tak więc to co dołożone może uprzykrzyć radość posiadania.
Oczywiście klekot nie da takiej frajdy z jazdy jak 1,8T, ale ostatecznie wybór należy do Ciebie:) |
_________________ Pozdrawiam Cię Gość
Piszę poprawnie po polsku.
|
|
|
|
|
|
elmek13
Wariat jakich mało
Model: Q7
Silnik: BUG
Zasilanie: Diesel
Nadwozie: SUV
Pomógł: 3 razy Wiek: 45 Dołączył: 03 Lis 2009 Wszystkie posty: 1008
Piwa: 44/14 Skąd: z Elemelkowa
|
Wysłany: Pon 03 Paź, 2011 18:10
|
|
|
Gwidi, turbo nienawidzi się z gazem. Niektórzy zakładają gaz do Turbo, a później płacą słono za regenerację turbiny. |
_________________ Logistyk, oraz główny maruda w Burbo Team
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wysłany: Pon 03 Paź, 2011 19:58
|
|
|
Z racji tego, iż posiadam A4 B5 z silnikiem 1.8T to pozwole się dołączyć do dyskusji
Jeśli chodzi o spalanie to z tym różnie bywa - zależy jak jeździsz
U mnie np do końca nie wiem ile pali ale trochę wciąga paliwka przy kołach 18" i troszkę agresywniejszej jeździe głównie po mieście - nigdy tego nie liczyłem ale z 10-11 l/100 km to jest takie absolutne minimum do max. 14 l/100 km
Na trasie (nie wliczając autostrady) jeśli jedziesz "delikatnie" i prawie, że zgodnie z przepisami to spali około min. 7 do 8 litrów / 100 km.
Teraz koszty naprawy:
Od kiedy posiadam autko (jakieś 2,5 roku) przy aucie wymieniałem elementy, które zużywają się podczas eksploatacji każdego auta tj. olej, filtry, łączniki stabilizatora, końcówka drążka kierowniczego, opony , pompka spryskiwacza, łożysko w kole - elementy które może szlag trafić w każdym aucie, jednak nigdy nie było jakiś takich mega poważnych napraw.
Turbinka śmiga bez żadnych problemów.
Może spalanie nie należy do najmniejszych i nie ma co porównywać z dieslem ale frajda z jazdy jest niesamowita
Ale jest jeden poważny minus
... z czasem te 150 KM staje się za słabe i chce się więcej hehehe |
_________________ "Cokolwiek człowiek jest w stanie ogarnąć myślą jest w stanie wprowadzić w czyn!"
|
|
|
|
|
|
elmek13
Wariat jakich mało
Model: Q7
Silnik: BUG
Zasilanie: Diesel
Nadwozie: SUV
Pomógł: 3 razy Wiek: 45 Dołączył: 03 Lis 2009 Wszystkie posty: 1008
Piwa: 44/14 Skąd: z Elemelkowa
|
Wysłany: Pon 03 Paź, 2011 21:13
|
|
|
misiek ., sam się zastanawiam Ale kolega miał w volvo i posypała mu się turbina tylko czy od gazu. Teraz to mi dałeś do myślenia. |
_________________ Logistyk, oraz główny maruda w Burbo Team
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wysłany: Czw 06 Paź, 2011 18:23
|
|
|
dla mnie odpowiedz jest prosta, na pewno nie zagazował bym 1.8T, tylko jezdzil bym na benzynie, fakt jest taki ,że zarowno 1.8T jak i 1.9TDI nie będą tanie w późniejszych naprawach. Co nie znaczy ,że od razu się popsują jesli jednak koszta utrzymania Cie przerażają moze warto pomyslec zwykłym 1.8? |
_________________ Gość Witamy na forum ATT
http://pl.youtube.com/watch?v=350tD8E7htM
POMAGAM TYLKO NA FORUM
niegdyś:
Audi 100 C3 2.0 D
Audi 80 1,8
Audi 80 Coupe 2,0
Audi 90 2.3
Audi V8 4,2
Audi A6 2.8 Quattro
Audi A6 1.8T Avant
Audi A6 1.8T Avant TIPTRONIC
Audi A6 2,4 AVANT TIPTRONIC
Audi A2 1,4 MPI
Audi A6 2.7 BI TURBO TIPTRONIC
Audi A2 1.4 TDI
Audi A6 1.9 TDI AVANT MULTITRONIC
Audi A4 B5 1.8
Audi A6 Allroad 2.5 TDI Tiptronic
obecnie:
Audi A6 3.0 quattro AVANT TIPTRONIC
|
|
|
|
|
|
eleszet
..................
Model: A8 D3
Silnik: 4.2 BFM
Zasilanie: PB & LPG
Nadwozie: Limousine
Pomógł: 31 razy Dołączył: 31 Paź 2012 Wszystkie posty: 1655
Piwa: 79/18 Skąd: Dolny Śląśk
|
Wysłany: Pon 26 Sty, 2015 19:39
|
|
|
Wiem, że temat ma już brodę ale nie mogłem się powstrzymać żeby zapytać:
Cytat: | dla mnie odpowiedz jest prosta, na pewno nie zagazował bym 1.8T, tylko jezdzil bym na benzynie |
"ŁAJ?!" |
_________________ Nie musisz dziękować - wystarczy kliknąć: "piwo" oraz "pomógł"
wszystko się da to tylko kwestia uporu...
|
|
|
|
|
|
|
Wysłany: Wto 27 Sty, 2015 06:57
|
|
|
eleszet napisał/a: | Wiem, że temat ma już brodę ale nie mogłem się powstrzymać żeby zapytać:
Cytat: | dla mnie odpowiedz jest prosta, na pewno nie zagazował bym 1.8T, tylko jezdzil bym na benzynie |
"ŁAJ?!" | bo nie pali dużo i raczej jest to strata pieniędzy. |
POMAGAM TYLKO NA FORUM
niegdyś:
Audi 100 C3 2.0 D
Audi 80 1,8
Audi 80 Coupe 2,0
Audi 90 2.3
Audi V8 4,2
Audi A6 2.8 Quattro
Audi A6 1.8T Avant
Audi A2 1,4 MPI
Audi A2 1.4 TDI
Audi A4 B5 1.8
obecnie:
|
|
|
|
|
|
eleszet
..................
|
Wysłany: Wto 27 Sty, 2015 08:51
|
|
|
A jeśli w kosztach było by NIEDUŻO - 50% bez spadku na wydajności potwierdzone hamownią?
Przy 2000 km miesięcznie to oszczędność około 3000 zł rocznie. A inwestycja zwraca się po około 9 miesiącach. Ja wiem czy to takie kwoty bez znaczenia dla kogoś kto zakładając temat patrzył na oszczędności? Piszę o tym, bo sam mam 1,8T i sam mam LPG firmy BRC a wykres z hamowni jest mój. Więc sprawdziłem na sobie. Uważam, że DOBRZE zrobiona instalacja nie wpływa w ŻADNYM stopniu ujemnie na cokolwiek w aucie a dodatkowo przynosi oszczędności. Inaczej jak ktoś hobbystycznie planuje zakup drugiego... trzeciego czy dziewiątego auta w rodzinie i zamierza nim jeździć na weekendy to się zgodzę, że szkoda montować LPG, bo zwróci się on za dłuższy okres.
Nie chciał bym żeby na tym forum zaczął obowiązywać stereotyp, że gaz jest do kuchenek gazowych i na tym się kończy jego zastosowanie - wiem, że nie to miałeś na myśli.
Ale przeglądając sieć można bez trudu natrafić na wpisy "fachowców" którzy jak słyszą LPG to wyśmiewają tego kto taką instalację ma lub powtarzają utarte slogany, że silnik niszczy, że wybuchnie podczas jazdy w upalny dzień, że zagrożenie podczas wypadku itd.
Dlatego wypowiadam się, w tej materii czując, że należy propagować właściwe spojrzenie na tę kwestię.
LPG to pełnowartościowe paliwo. A jak ktoś nie wierzy to mój znajomy ostatnio kupił Skodę z salonu z fabrycznie zamontowanym LPG.
Niektórzy mówią, że wiocha mieć w Audi A8 na przykład LPG. Jak ktoś chce mieć auto co pali 20 litrów to niech leje. Takie teksty pozostawiam bez komentarza. Każdy sobie wybiera na czym chce jeździć. To nie kwestia wiochy a WYBORU.
|
_________________ Nie musisz dziękować - wystarczy kliknąć: "piwo" oraz "pomógł"
|
|
|
|
|
|
|
Wysłany: Wto 27 Sty, 2015 21:32
|
|
|
sam miałem LPG w 6-tce i nie żałowałem bo słono za nią zapłaciłem. Mam tez w w 2l sharanie i z prespektywy czasu uwazam,że była to strata pieniędzy, co prawda jest taniej, ale przy tym co nim jeżdżę ( głównie miasto) to zeby na LPG pojeżdził to musze zekać,żeby się zagrzał druga sprawa,że u mnie sa troszkę inne ceny paliwa |
POMAGAM TYLKO NA FORUM
niegdyś:
Audi 100 C3 2.0 D
Audi 80 1,8
Audi 80 Coupe 2,0
Audi 90 2.3
Audi V8 4,2
Audi A6 2.8 Quattro
Audi A6 1.8T Avant
Audi A2 1,4 MPI
Audi A2 1.4 TDI
Audi A4 B5 1.8
obecnie:
|
|
|
|
|
|
eleszet
..................
|
Wysłany: Sro 28 Sty, 2015 06:20
|
|
|
I tu Cię popieram w 100%. Jeśli ktoś potrzebuje dojechać kilometr albo dwa i zgasić auto na dłużej (szczególnie zimą) to bez sensu LPG bo i tak będzie jeździł 90% na PB. Mi się auto przy obecnej temperaturze przełącza po około kilometrze. Czasem 700 m czasem 1300 m - zależy. Przy temperaturze -15 stopni po dwóch kilometrach mi się przełącza. A w lecie to jak wyjadę z garażu to mam już na LPG. Więc faktycznie wszystko zależy od użytkowania. Jak ktoś w mieście będzie jeździł na strefę 10 km to się opłaca. Ale jak ma do strefy 2 km to nie opłaca się wcale
To mamy obgadane.
Tutaj dla innych, którzy może będą się wahać PB/LPG podaję link do bardzo ciekawego kalkulatorka.
Co prawda to sam można zrobić zwykłym kalkulatorem ale może ktoś jest humanistą i takie coś będzie pomocne. Proszę:
http://www.lpg-brc.pl/kalkulator.html |
|
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Losowe tematy » Pozostałe modele Audi |
|
[ Twoje IP to: 3.239.76.211, używasz: CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/) ] Pamiętaj, że w internecie nikt nie jest anonimowy. | |