|
|
Wymiana licznika na kolorowy w Audi A4 B7 licznik jest RB8 |
| Autor |
Wiadomość |
|
|
Wysłany: Sro 09 Gru, 2015 22:17
|
|
|
| Adi202 napisał/a: | | DeJaVu oraz program od CEE-Team. |
Uuu tych to raczej za darmo to nie potestujemy.... |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Sro 09 Gru, 2015 23:10
|
|
|
| tajfun211 napisał/a: | | Adi202 napisał/a: | | DeJaVu oraz program od CEE-Team. |
Uuu tych to raczej za darmo to nie potestujemy.... |
Zapomnij. Kiedyś pisałem emila do litwinow w sprawie ceny i kupna. Nawet nie chcieli odpisać. Za to na drugi dzień przyszedł pocztą virus Made in USSR.
DeJaVu można zapomnieć, ale sprzęt od CEE jest już osiągalny. Na złotowki wychodzi około 3000zł. |
_________________ Gość Witamy serdecznie na forum ATT
Piszę poprawnie po polsku. 🇲🇨 💯
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
lekceważenie mojej prośby skutkowac będzie lekceważeniem użytkownika |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Czw 10 Gru, 2015 22:59
|
|
|
Napisałem z ciekawości do dialab zobaczymy co odpowiedzą...
Ten mój licznik sygnowany jest jako RB8 ale to jakaś przejściówka pin jest jeszcze 4-ro cyfrowy, w tym kolorowym już 5-cio cyfrowy.
[ Dodano: Sob 12 Gru, 2015 00:26 ]
Dostałem ofertę od dialab, niestety opcja do RB8 jest najdroższa .
Patrzyłem na to ich oprogramowanie i jest tam tylko jeden dodatkowy przycisk REPAIR porównując z tym co mam od smoka czy on robi tzw virgin i potem możemy wpisać VIN w XXXXXXXXXX i wgrać SB z immo który nam pasuje i to wszystko? |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Pią 18 Gru, 2015 16:09
|
|
|
| tajfun211 napisał/a: |
Dostałem ofertę od dialab, niestety opcja do RB8 jest najdroższa .
Patrzyłem na to ich oprogramowanie i jest tam tylko jeden dodatkowy przycisk REPAIR porównując z tym co mam od smoka czy on robi tzw virgin i potem możemy wpisać VIN w XXXXXXXXXX i wgrać SB z immo który nam pasuje i to wszystko? |
Repair jest to funkcja, która niestety jest mało popularna wśród producentów tego typu programów - a szkoda. Za pomocą tego klawisza zegary leczone są z tego typu usterek jak Def, czy Err. Smok skupił się tylko na funkcjach odczyt Pinu oraz odczyt ?zapis Sec. Block.
Odnośnie Dialab sądzę, że poradziłby sobie z tym problemem pod warunkiem, że można nim wgrać dane edytowane ręcznie, ale może być równiez tak jak w przypadku smoka w opisie ładnie, pięknie że robi dane funkcje bez mrugnięcia okiem a w praktyce zdarzają się problemy nie do przeskoczenia. |
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Pią 18 Gru, 2015 22:54
|
|
|
Czyli raczej tylko ręcznie, jak się do tego zabrać od czego zacząć? |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Sob 19 Gru, 2015 09:14
|
|
|
| tajfun211 napisał/a: | | Czyli raczej tylko ręcznie, jak się do tego zabrać od czego zacząć? |
Porównaj sobie te dwa pliki SB. W pierwszych dwóch liniach jest miejsce na zapisane klucze (8 miejsc po 4 bajty adresy od 00 do 1F. W trzeciej linii zapisana jest ilość zaprogramowanych kluczy, ciąg synchro immobilizera oraz PIN do Immo - adres od 20 do 2F. W czwartej linii adres od 30 do 3F zapisany jest numer identyfikacyjny immo. Podstawowa różnica między tymi plikami SB jest taka, że zapis danych w zegarach monochromatycznych jest jawny, natomast w tych z kolorowym LCD jest crypto (zaszyfrowany odpowiednim algorytmem).
Więc aby te nowe zegary zadziałały musiałbyś zaszyfrować dane (synchro, PIN i immo ID) w pliku SB i w takim stanie wgrać do nowych zegarów. Do tego celu SMOK stworzył taki dodatek jak Sec Block Editor który jest również widoczny w zakładce RB8 ale niestety nie działa. |
|
|
|
|
|
 |
Więcej szczegółów
|
Wystawiono 1 piw(a): tajfun211 |
 |
Ozet

Model: A6 c6
Silnik: 2,0 TFSI
Zasilanie: benzyna
Nadwozie: Avant

|
Wysłany: Wto 22 Gru, 2015 23:59
|
|
|
No to widzę że to nie jest takie proste jeśli chodzi o wymianę RB8.
Sam zakupiłem RB8 z myślą wymiany z czerwonego na kolorowy ale gadałem już z jednym specem z okolicy i po świętach jestem umówiony na przekładkę. Powiedział że powinien sobie poradzić z immo co podobno jest najtrudniejsze jeśli chodzi o RB8.
Dam znać jak poszło... |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Sro 23 Gru, 2015 00:28
|
|
|
Generalnie można by się pokusić o stwierdzenie że jest to prosty zabieg jednak jak zawsze jest jakieś ale... do tych liczników trzeba się zabierać z dobrym sprzętem bo można je łatwo uwalić oraz aby nie narobić sobie niepotrzebnych schodów dobrać licznik bardziej starannie do tego co obecnie siedzi w aucie.
Jakie masz numery liczników to postaram się sprawdzić w ETKA jak to wygląda? |
|
|
|
|
|
 |
Ozet

|
Wysłany: Sro 23 Gru, 2015 15:45
|
|
|
Auto do zmiany to a4 b7 2005 1.8T
Jaki obecnie siedzi licznik to nie wiem bo nie rozbierałem, nie bardzo wiem jak się za to zabrać żeby czegoś nie połamać a o programowaniu to już nie mówię.
Ogólnie co mogę powiedzieć to czerwony bez odblokowanego FISu
Zakupiłem RB8 o numerze 8E0920931X podobno od 3.0 V6
Mam nadzieje że ten spec co ma robić przekładkę to nie jakiś partacz i mi nie uwali licznika.
Podpowiedz może na co mam zwrócić uwagę, jaki program potrzebuje owy majster to mogę go podpytać zanim się zabierze za podmiankę.
Z tego co czytam to Ty chyba ogarnąłeś temat samodzielnie, gratuluję! |
|
|
|
|
|
 |
|
|
|
|
|
 |
Ozet

|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Czw 24 Gru, 2015 11:13
|
|
|
Wszystko wyjdzie w praniu, jeśli dobry elektronik to sobie poradzi, a VIN się mieści w powyższym zakresie? |
|
|
|
|
|
 |
Ozet

|
Wysłany: Czw 24 Gru, 2015 21:16
|
|
|
Rocznik 2005
WAUZZZ8E45A555307
Także wychodzi że w zakresie.
Oby elektronik się spisał i będzie pełnia szczęścia |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Pią 25 Gru, 2015 22:45
|
|
|
Oby się elektronik spisał i Ci to zagrało ale według mnie ten licznik co kupiłeś jest z B6 widać to po wskazówkach w B7 są trochę inne.
Ostatnie wypusty w A4 B6 miały już na naklejce licznika RB8, a faktycznie były RB4.
Takie typowe RB8 to w A4 B7 z IMMO 4.
Tak samo jak np. niektóre liczniki z początku produkcji B7 były sygnowane RB8, ale jeszcze z IMMO 3/3,5 tak jak w moim przypadku.
Twoja B7 też jest z początku więc możesz mieć szczęście i Ci akurat będzie pasować tzn końcówka B6 może mieć to samo immo co początek B7 ale to sprawdzisz jak zgrasz eeprom i SB.
VIN się nie łapie Twój jest 5 555 307 a według ETKA szły do 5 400 000 ale niektórzy potwierdzili że ETKA nie zawsze ma rację więc to nie przesądza...
Daj znać jak Ci poszło |
|
|
|
|
|
 |
Ozet

|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| Losowe tematy » Elektryka i elektronika |
|
[ Twoje IP to: 216.73.217.85, używasz: Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com) ] Pamiętaj, że w internecie nikt nie jest anonimowy. |  |