|
|
Wymiana licznika na kolorowy w Audi A4 B7 licznik jest RB8 |
| Autor |
Wiadomość |
|
|
Wysłany: Sob 02 Sty, 2016 11:29
|
|
|
Niestety nie wiem czym dokładnie się różnią te zegary, B6 i B7 ma trochę inne menu więc tutaj może być problem, być może że nie będziesz miał sterowania komputerem z manetki itp... ile zapłaciłeś za ten zegar? |
|
|
|
|
|
 |
Baryczy

Model: VW
Silnik: Turbo
Zasilanie: PB+LPG
Nadwozie: Sedan

Otrzymał 2 piw(a) Skąd: Lublin
|
|
|
|
 |
Ozet

Model: A6 c6
Silnik: 2,0 TFSI
Zasilanie: benzyna
Nadwozie: Avant

|
Wysłany: Sob 02 Sty, 2016 20:10
|
|
|
Jadę do speca w poniedziałek. Tak jak mówisz nakreślę mu temat zrobienia backupów żeby w razie schodów nie tracił czasu na ich ratowanie.
Za licznik dałem 300 zł
Dam znać jak poszło |
|
|
|
|
|
 |
|
|
|
|
|
 |
Ozet

|
Wysłany: Pon 04 Sty, 2016 11:53
|
|
|
Nie nigdy się nie bawiłem w takie operacje.
Ja mam mizerne pojęcie o całym programowaniu także dlatego oddałem swój licznik do kogoś kto się zna na tym lepiej.
Dzisiaj rano dostarczyłem auto i ma być do odbioru popołudniem, jedyne co się dowiedziałem dzisiaj to że muszą mi wymienić coś w kluczyku żeby immo działał razem z nowym licznikiem a ten kluczyk serwisowy plastikowy będzie do zniszczenia...hmm trochę dziwne bo z tego co gdzieś czytałem na forach to podobno wystarczy przyuczyć każdy jeden kluczyk włącznie z tym serwisowym. |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Pon 04 Sty, 2016 15:21
|
|
|
O to klonowanie zegarów z immo 3 do immo 4 w RB8 pytałem kolegę Baryczy
Wiem że Ty miałeś oddać dzisiaj auto do elektronika, daj znać jak odbierzesz |
|
|
|
|
|
 |
Baryczy

|
Wysłany: Pon 04 Sty, 2016 17:12
|
|
|
| Ozet napisał/a: | Nie nigdy się nie bawiłem w takie operacje.
Dzisiaj rano dostarczyłem auto i ma być do odbioru popołudniem, jedyne co się dowiedziałem dzisiaj to że muszą mi wymienić coś w kluczyku żeby immo działał razem z nowym licznikiem a ten kluczyk serwisowy plastikowy będzie do zniszczenia...hmm trochę dziwne bo z tego co gdzieś czytałem na forach to podobno wystarczy przyuczyć każdy jeden kluczyk włącznie z tym serwisowym. |
Heh. No to faktycznie fachowcy. Przy tych licznikach co masz nie ma potrzeby wymiany transponderów, ani ingerencji w klucze, a tym bardziej niszczenia serwisówki. Co oni Ci stacyjkę zmieniają.
Ile sobie zażyczyli za robotę.
| tajfun211 napisał/a: | | Udało Ci się kiedyś ogarnąć sklonowanie zegarów z immo 3 do immo 4 w RB8? |
Nie miałem jeszcze takiej potrzeby. |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Pon 04 Sty, 2016 19:12
|
|
|
Ja się z tym męczę już jakiś czas, jak dotąd nie udało mi się znaleźć osoby która by to zrobiła tak więc nie wiem czy to do końca możliwe...
U Ozeta jeśli zamierzają wymienić transpondery to też pewnie zrobią immo off w ECU a ja tego nie chcę robić |
|
|
|
|
|
 |
Ozet

|
Wysłany: Wto 05 Sty, 2016 01:02
|
|
|
No to jak rzeczywiście jest tak jak mówicie że nie ma potrzeby wymiany transponderów a immo będzie off w ECU to raczej jutro z samego rana odbiorę od nich samochód i podziękuję za fatygę. Powiedzieli że jutro rano się za to zabiorą jak przyjdą im transpondery-obym zdążył odebrać zanim coś popsują.
Dzięki za info chłopaki !
[ Dodano: Wto 05 Sty, 2016 01:05 ]
Za przekładkę z programowaniem powiedzieli że wezmą w granicach 200-250zł |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Sro 06 Sty, 2016 11:34
|
|
|
| Ozet napisał/a: |
Za przekładkę z programowaniem powiedzieli że wezmą w granicach 200-250zł |
Fachowe podejście. Cena jak za adaptację samych zegarów a zamiast niej jest immo Off, dopisanie nowego VINu oraz transpondera. Odnosnie kluczyka serwisowego, to w nim równiez mozna wymienić transponder. Trzeba tylko podważyć dekielek, jest on przyklejony, ale po umiejętnym nacięciu nie ma śladu ingerencji. |
_________________ Gość Witamy serdecznie na forum ATT
Piszę poprawnie po polsku. 🇲🇨 💯
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
lekceważenie mojej prośby skutkowac będzie lekceważeniem użytkownika |
|
|
|
|
|
 |
Baryczy

|
Wysłany: Sro 06 Sty, 2016 18:56
|
|
|
Tak naprawdę to nie wiemy co jest w tej cenie.
IMMO OFF zasugerował Tajfun.
Te zegary o których kolega pisał to raptem 30min z wymianą w aucie, dopasowaniem IMMO bez wymiany transponderów gdyż takiej potrzeby nie ma, a tym bardziej wyłączać IMMO.
Spokojnie za połowę tej ceny można to zrobić. |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Czw 07 Sty, 2016 09:47
|
|
|
| Baryczy napisał/a: |
Te zegary o których kolega pisał to raptem 30min z wymianą w aucie, dopasowaniem IMMO bez wymiany transponderów gdyż takiej potrzeby nie ma, a tym bardziej wyłączać IMMO.
|
Ty o tym wiesz, ja o tym wiem, koledzy na forum również, ale oni widocznie nie. Dlaczego sądzę, że immo Off? To przecież jest logiczne skoro chcieli wymienić transpondery w kluczach. Nowy transponder ma tylko zgasić kontrolkę immo lub Safe (w zależności od zegarów)
A cena niestety zależna jest od regionu Polski. Można też za darmo zrobić albo za browca jak kto uważa. |
_________________ Gość Witamy serdecznie na forum ATT
Piszę poprawnie po polsku. 🇲🇨 💯
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
lekceważenie mojej prośby skutkowac będzie lekceważeniem użytkownika |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Pią 08 Sty, 2016 13:54
|
|
|
IMMO OFF zasugerował Tajfun.
|
| Adi202 napisał/a: |
Dlaczego sądzę, że immo Off? To przecież jest logiczne skoro chcieli wymienić transpondery w kluczach. Nowy transponder ma tylko zgasić kontrolkę immo lub Safe (w zależności od zegarów)
|
Taki był też mój tok rozumowania, ale nie przekreślajmy fachowców... nikt tak naprawdę nie wie jakie immo w tych licznikach siedzi bo oba są z przełomu B6/B7.
Jak byśmy mieli wsady to moglibyśmy potwierdzić to lub tamto z dużym prawdopodobieństwem
Były liczniki B6 z końca produkcji z immo WFS4c oraz z początku B7 z WFS3.
Być może inaczej się nie da tego zrobić jak wyłączyć immo... a być może trzeba przyuczyć ECU do nowego licznika i wtedy transpondery trzba by wymienić o ile źle nie rozumuję...
Poczekajmy na feedback od Ozeta |
|
|
|
|
|
 |
Baryczy

|
Wysłany: Pią 08 Sty, 2016 17:31
|
|
|
| tajfun211 napisał/a: | | nikt tak naprawdę nie wie jakie immo w tych licznikach siedzi bo oba są z przełomu B6/B7. |
Jak to nie. Ten co ma w aucie ma IMMO 3.5, a ten który kupił IMMO 3 (licznik z B6).
| tajfun211 napisał/a: | | Były liczniki B6 z końca produkcji z immo WFS4c oraz z początku B7 z WFS3. |
W B6 do końca produkcji było IMMO 3. |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Sob 09 Sty, 2016 10:34
|
|
|
Jak to nie. Ten co ma w aucie ma IMMO 3.5, a ten który kupił IMMO 3 (licznik z B6). |
Nie twierdzę że nie, jeśli masz bazę wsadów powiązanych z numerami i/lub duże doświadczenie które pozwala Ci to stwierdzić od razu to jasna sprawa ja takowego nie mam wiec wszystko muszę sprawdzać i się upewniać.
W B6 do końca produkcji było IMMO 3. |
Tutaj jest wsad z Audi B6 RB-4, jakie immo tutaj jest możesz sprawdzić?: |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| Losowe tematy » Elektryka i elektronika |
|
[ Twoje IP to: 216.73.217.85, używasz: Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com) ] Pamiętaj, że w internecie nikt nie jest anonimowy. |  |