|
Który silnik trwały |
Autor |
Wiadomość |
eleszet
..................

Model: A8 D3
Silnik: 4.2 BFM
Zasilanie: PB & LPG
Nadwozie: Limousine
Pomógł: 31 razy Dołączył: 31 Paź 2012 Wszystkie posty: 1655

Piwa: 79/18 Skąd: Dolny Śląśk
|
Wysłany: Pią 14 Cze, 2013 14:35 Który silnik trwały
|
|
|
Koledzy proszę o poradę.
Kupiłem dla żonki Golfa IV 1,4 16v. I dowiedziałem się po zakupie że ten silnik jest okropnie wadliwy - słowem VW skopał robotę (co mi podczas zakupu do głowy nie przyszło).
Zatem chcę zmienić Jej auto. Szukam samochodu z prostym zawieszeniem i trwałym silnikiem. Bardzo bym się cieszył gdyby ktoś mądrzejszy napisał mi np tak:
W Golfie IV 1,4 pada to i to.
W 1,6 pada to i to
W 1,8 jest ok ale musi być spełnione coś tam.
Zastanawiam się nad Golfem IV lub A3. Tyle że chcę kupić coś dobrego a nie chcę z niewiedzy wtopić znowu. Planuję żonce założyć w aucie LPG więc nie chcę do niepewnego auta wrzucać gazu bo i po co. Bardzo proszę o w miarę szybką odpowiedź.
Z góry dzięki za takie cierpliwe wyjaśnienie mi tematu. W necie tego dużo ale nie ma takiego spisu czytelnego który analizuje te dwa modele a poza tym zależy mi na Waszej opinii bo ją traktuję poważnie a te inne opinie traktuję z przymknięciem oka |
_________________ Nie musisz dziękować - wystarczy kliknąć: "piwo" oraz "pomógł"
wszystko się da to tylko kwestia uporu...
|
|
|
|
|
 |
|
Wysłany: Pią 14 Cze, 2013 14:42
|
|
|
jesli planujesz zakładać LPG to ja proponuję A3 1,8T gdyż spalanie bedzie takie samo (jak nie mniejsze) jak w 1,6 czy 1,8 a auto bedzie zywsze. Przy tym aucie musisz patrzeć na stan turbiny, no i najlepiej kupić bez gazu i załozyc samemu. Przynajmniej ja bym tak zrobił. |
_________________ Gość Witamy na forum ATT
http://pl.youtube.com/watch?v=350tD8E7htM
POMAGAM TYLKO NA FORUM
Piszę poprawnie po polsku.
niegdyś:
Audi 100 C3 2.0 D
Audi 80 1,8
Audi 80 Coupe 2,0
Audi 90 2.3
Audi V8 4,2
Audi A6 2.8 Quattro
Audi A6 1.8T Avant
Audi A6 1.8T Avant TIPTRONIC
Audi A6 2,4 AVANT TIPTRONIC
Audi A2 1,4 MPI
Audi A6 2.7 BI TURBO TIPTRONIC
Audi A2 1.4 TDI
Audi A6 1.9 TDI AVANT MULTITRONIC
Audi A4 B5 1.8
Audi A6 Allroad 2.5 TDI Tiptronic
Audi A6 3.0 quattro AVANT TIPTRONIC
obecnie:
Audi A3 Cabrio Stronic
 |
|
|
|
|
 |
eleszet
..................

|
Wysłany: Pią 14 Cze, 2013 15:09
|
|
|
Rozumiem. Mi raczej chodzi o bezawaryjność auta niż o jego moc/osiągi. Moja żonka nie lubi szybkiej jazdy
Powiedz mi czy w A3 silniki 1.6 i 1.8 są pozbawione wad konstrukcyjnych które sprawiają że padają tak jak 1.4 w golfie IV? |
_________________ Nie musisz dziękować - wystarczy kliknąć: "piwo" oraz "pomógł"
|
|
|
|
|
 |
|
Wysłany: Pią 14 Cze, 2013 17:47
|
|
|
Audi202 napisał/a: | Rozumiem. Mi raczej chodzi o bezawaryjność auta niż o jego moc/osiągi. Moja żonka nie lubi szybkiej jazdy
Powiedz mi czy w A3 silniki 1.6 i 1.8 są pozbawione wad konstrukcyjnych które sprawiają że padają tak jak 1.4 w golfie IV? | nie wiem ak to dokładnie jest z 1,6 ale wiem,że 1,8 sa ok. Pisząc Ci o 1,8t miałem na mysli bardziej ekonomię niż moc,choć dobrze jest miec czym wyprzedzać, jesli jdnak chcesz zredukowac koszta późniejszej eksploatacji związanej z turbo to wez zwykły 1,8 |
_________________ Gość Witamy na forum ATT
http://pl.youtube.com/watch?v=350tD8E7htM
POMAGAM TYLKO NA FORUM
Piszę poprawnie po polsku.
niegdyś:
Audi 100 C3 2.0 D
Audi 80 1,8
Audi 80 Coupe 2,0
Audi 90 2.3
Audi V8 4,2
Audi A6 2.8 Quattro
Audi A6 1.8T Avant
Audi A6 1.8T Avant TIPTRONIC
Audi A6 2,4 AVANT TIPTRONIC
Audi A2 1,4 MPI
Audi A6 2.7 BI TURBO TIPTRONIC
Audi A2 1.4 TDI
Audi A6 1.9 TDI AVANT MULTITRONIC
Audi A4 B5 1.8
Audi A6 Allroad 2.5 TDI Tiptronic
Audi A6 3.0 quattro AVANT TIPTRONIC
obecnie:
Audi A3 Cabrio Stronic
 |
|
|
|
|
 |
eleszet
..................

|
Wysłany: Sob 15 Cze, 2013 22:53
|
|
|
W 100% zgadzam się z tym co piszesz - mocniejsze auto jest bezpieczniejsze (jeśli moc się wykorzystuje we właściwy sposób). Jednakże ten samochód nie będzie wyprzedzał. On ma się zakulać z punktu A do punktu B
Czyli 1.8 nie muszę się bać. A wie ktoś jak wygląda sprawa z 1.6 gdyby takie cuś mi się trafiło - choć zaznaczam szukał raczej będę 1.8.
[ Dodano: Sob 15 Cze, 2013 22:52 ]
Stało się. Kupiłem A3 1.8 z 2000 roku. Całkiem ładnie się prezentuje. Dziękuję za porady. Miała parę błędów. Dla siebie zapisałem je ale skasowałem i pojeżdżę parę dni i będziemy wspólnie myśleć co i jak. Ogólnie jedzie fajnie ale nieznacznie (bardzo delikatnie) podszarpuje i to tylko niekiedy. Zobaczy się co i jak. Reszta działa. Dzięki za rady! |
|
|
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Losowe tematy » Audi A3/S3 |
|
[ Twoje IP to: 18.97.14.89, używasz: CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/) ] Pamiętaj, że w internecie nikt nie jest anonimowy. |  |