Elementy silnika » [B3 2,0] Jak "ciepła" to nie chce zapalić....
Odpowiedz do tematu

Adi202 napisał/a:
Pasiak napisał/a:
nie, bo nie wiem jak.... :roll:

Na początek wykorzystaj to, że jest ciemno i zagrzej ją do takiego stanu aby nie odpaliła. Otwórz maskę i poproś kogoś aby pokręcił rozrusznikiem, a Ty sprawdź czy nie masz "Gwiezdnych Wojen" przy silniku- chodzi o uciekające WN np rozdzielacz, czy cewka WN, kable WN itd. Na focie widać każdy kabel z innej parafii - będziesz musiał je powymieniać. Jeżeli w ciemności nie będzie widać przeskoków iskry, to wykręć świecę, podłącz ją do przewodu WN i przyłóż do masy silnika część z gwintem. Niech ktoś pokręci rozrusznikiem, a Ty sprawdzisz czy na świecy widać iskrę. Wsio.
pzdr
dzisiaj już nie dam rady,żeby to sprawdzić, ale jutro wykonam instrukcje i niezwłocznie zamelduję w wynikach ;)

Postaw piwo autorowi tego posta

Pasiak napisał/a:
Adi202 napisał/a:
Pasiak napisał/a:
nie, bo nie wiem jak.... :roll:

Na początek wykorzystaj to, że jest ciemno i zagrzej ją do takiego stanu aby nie odpaliła. Otwórz maskę i poproś kogoś aby pokręcił rozrusznikiem, a Ty sprawdź czy nie masz "Gwiezdnych Wojen" przy silniku- chodzi o uciekające WN np rozdzielacz, czy cewka WN, kable WN itd. Na focie widać każdy kabel z innej parafii - będziesz musiał je powymieniać. Jeżeli w ciemności nie będzie widać przeskoków iskry, to wykręć świecę, podłącz ją do przewodu WN i przyłóż do masy silnika część z gwintem. Niech ktoś pokręci rozrusznikiem, a Ty sprawdzisz czy na świecy widać iskrę. Wsio.
pzdr
dzisiaj już nie dam rady,żeby to sprawdzić, ale jutro wykonam instrukcje i niezwłocznie zamelduję w wynikach ;)

Łokiej! W takim razie czekam na wyniki. ;)

Miałem u siebie w B3 coś podobnego. Silnik to raczej 3A( też taki miałem), widać że masz LPG, i te silniki z mechanicznym wtryskiem nie lubią gazu, sprawdź stan tarczki przepływomierza. U mnie był on uszkodzony i zimny potrafił nie odpalać na benzynie.
Na zdjęciu widać że parownik jest już dość stary, i można by go zregenerować.

mam jeszcze jedno pytanie, otóż kolega zasugerował mi,że to może być czujnik temperatury, znalazłem taki w ETCE tylko nie mam pewności czy to o ten chodzi :roll: dlatego prosze o potwierdzenie ;audi;

rozumiem,że nikt nie wie.... w takim razie będę strzelał i kupię taki :roll:

Pasiak napisał/a:
rozumiem,że nikt nie wie.... w takim razie będę strzelał i kupię taki :roll:

Czujnik termiczny może być jak najbardziej przyczyną problemu, ale nie mam pojęcia co może tak Tobie "cykać" pod maską. Podmień czujnik na sprawny i zobaczy się dalej.
pzdr

a więc tak, czujnika nie kupiłem , ponieważ akurat nie mieli takiego , troszkę rozbroił mnie jego koszt bo to tylko 174 zł :shock: :zalamany: ale wymieniłem kable i świece ,niestety nie przyniosło to efektu. Mam pytanie, czy jest sens wymieniać sondę Lambda? Bo mam i mogę wymienić, zastanawiam się tylko czy sonda może mieć z tym coś wspólnego... :roll:

Pasiak napisał/a:
a więc tak, czujnika nie kupiłem , ponieważ akurat nie mieli takiego , troszkę rozbroił mnie jego koszt bo to tylko 174 zł :shock: :zalamany: ale wymieniłem kable i świece ,niestety nie przyniosło to efektu. Mam pytanie, czy jest sens wymieniać sondę Lambda? Bo mam i mogę wymienić, zastanawiam się tylko czy sonda może mieć z tym coś wspólnego... :roll:

Sonda odpowiedzialna jest za mieszankę. Przy uszkodzeniu sondy będziesz mieć nierówną pracę silnika oraz spalanie 100/100km. Możesz ją wymienić, ale sadze że to nie przyniesie zamierzonego efektu. Jeżeli masz Voltomierz, to zmierz na sondzie napięcie. Powinno wahać się do 1V. Mogę podsunąć jeszcze jeden trick. Jak odpalisz silnik, to po rozgrzaniu go zgaś go biegiem - nie zapłonem po czym spróbuj go odpalić.
pzdr

Cytat:
Mogę podsunąć jeszcze jeden trick. Jak odpalisz silnik, to po rozgrzaniu go zgaś go biegiem - nie zapłonem po czym spróbuj go odpalić.
:shock: a co w ten sposób sprawdzę????

Pasiak napisał/a:
Cytat:
Mogę podsunąć jeszcze jeden trick. Jak odpalisz silnik, to po rozgrzaniu go zgaś go biegiem - nie zapłonem po czym spróbuj go odpalić.
:shock: a co w ten sposób sprawdzę????

W sumie raczej nic. Zapomniałem, że masz gaz i dzieje się to również na LPG. Sorki za błąd. :oops:

Przeanalizowałem kilka spraw przy tym silniku 3A i ja bym zaczynał jednak od podciśnień, czujnika temperatury i silnika krokowego wolnych obrotów. Przy takich objawach mógłby być też uszkodzony przepływomierz, ale nie ma on wpływu na pracę mixera LPG. Zdemontuj silnik krokowy i sprawdź czy pracuje po zapłonie. Nie wiem czy próbowałeś odpalić na samym LPG, ale możliwe też będzie uszkodzenie wtryskiwacza rozruchowego. Zacznij jednak od czujnika i silnika krokowego.
pzdr

tak sie zastanawiam czy aby nie jest walniety czujnik polozenia walu.. chyba jest tam takowy.. :?:
:arrow:

a właśnie ,bo zapomniałem dodać, jak silnik nie chce odpalić (jest ciepły) to iskra jest na 122% bo wczoraj sprawdzaliśmy. Natomiast góra silnika była ciepła a dół już zimny (początek układu wydechowego) i wtedy odpalił :shock:

sleepwalker napisał/a:
tak sie zastanawiam czy aby nie jest walniety czujnik polozenia walu.. chyba jest tam takowy.. :?:
:arrow:

Nie ten silnik. Jedynym czujnikiem jest czujnik Halla, który znajduje się w aparacie zapłonowym.

Pasiak napisał/a:
a właśnie ,bo zapomniałem dodać, jak silnik nie chce odpalić (jest ciepły) to iskra jest na 122% bo wczoraj sprawdzaliśmy. Natomiast góra silnika była ciepła a dół już zimny (początek układu wydechowego) i wtedy odpalił :shock:

Może odkręć kat i spróbuj wtedy odpalić? Ciężko doradzić coś na odległość jeżeli nie widzi się tego "namacalnie". Naprawa nie zawsze idzie w parze z teorią i zdarzają się dziwne rzeczy które mogą zadziwić.
pzdr

Odpowiedz do tematu