Czy to jest dobry sposób na sprawdzenie czy te krańcówki działają? Bo jak tak to tylko bagażnik jeszcze mi został do sprawdzenia.
[ Dodano: Nie 22 Wrz, 2013 21:42 ]
I czy te krańcówki są już do centralki wpięte czy trzeba ciągnąć kable do pompki?
Odpowiedz do tematu
1) Krańcówka działa, to mam jeszcze raz zakodować zamek?
2) By uściślić:
- syrenka ma trzy kabelki, dwa idą pod aku a trzeci pod centralkę wtyczka 10-cio pinowa, pin nr 1? Bądź podłączam ten pin pod klakson.
- zamek klapy wtyczka 10-cio pinowa, pin nr 7
- by alarm działał muszę zmienić kodowanie pompki, tylko teraz co mam dodać by wszystko było ok? Czy jak dodam:
+000001 - otwarcie klapy bagażnika od 2001r
+000002 - potwierdzenie aktywacji alarmu kierunkowskazami
+000008 - aktywacja alarmu
to wszystko będzie działać czy jeszcze coś muszę dodać?
Obecnie mam kodowanie:
12896
Rozpisując:
8192 - aktywacja pilota
4096 - 2x miganie na otwarcie zamków
512 - 1x miganie na zamknięcie
64 - domykanie szyb
32 - blokada 15km/h
3) Co to jst za kododwanie:
+000256 - Avant
+002048 - funkcja logic USA (od 2001r)
Za co to odpowiada?
w moim avancie po dodaniu tego kodu po przekroczeniu 15km/h zamykał tylko zamek bagażnika
i to pewnie jest strzał w dziesiątkę, ponieważ interpretacje tego kodu były różne -
- Trunk Logic (Anti-Theft)
- Bei Fahrzeugen mit elektrischer Heckklappen-Entriegelung
wird beim mechanischen Aufschließen über das
Heckklappenschloss, nur die Heckklappe entriegelt.
Jeżeli krańcówki działają, to teraz tylko spróbować jeszcze raz zakodować pompkę?
Czyli ja mam starą wersję, więc nie będę tego kodować.
Teraz pytanie:
Czy jak założę zamek elektryczny do bagażnika to tylko z pilota będzie się dało go otworzyć? Bo z tego co wiem to pilot jak jest w stacyjce to nie działa, dopiero trzeba wyciągnąć kluczyk by zadziałał.
Trochę inne pytanie ale pewno nie do tego działu co zrobić z wkładką w bagażniku jak nie chce się obracać? Tzn nie da się zamknąć ani otworzyć kluczem, klucz w ogóle się nie obraca we wkładce zamka.
Podrzucicie linka do takiego zamka by pasował do mojego autka?
Rozebrałem tapicerkę, dostałem się do zamka, wyciągnąłem pół-zębatkę, zawleczkę i sprężynkę, ale nie mogę wyciągnąć reszty:(, jak włożę kluczyk do zamka to tak minimalnie da się ruszać, ale jest to prawie nie widzialne. Może trzeba wszystko rozebrać, pościągać zamek pneumatyczny, mikrostyk i zamoczyć w benzynie ekstrakcyjnej na noc.
Da to coś? Czy jednak zamek do wymiany?
Wszystko dzisiaj było powypinane ,podświetlenia gasną tylko po odłączeniu akumulatora,albo nie świecą się przy otwartym aucie.Tak samo dzieje się po zamknięciu z kluczyka bez alarmu jak i z pilota z alarmem,dlatego pomyślałem że jest to moduł komfortu.Pompkę w bagażniku też po odpinałem i też nic nie zgasło.Nie wiem czy w tym modelu ten moduł komfortu jest gdzieś osobno czy razem z tą pompką .Różne żródła różnie mówią.
Odpowiedz do tematu
Krańcówki sterują pompką, a pompka oświetleniem. Jeżeli oświetlenie wewnątrz działa prawidłwo, to krańcówki drzwi są sprawne. Sprawdź bagażnik. Zarygluj zamek np śrubkrętem i sprawdź czy nadal świeci się świetlenie bagażnika.
| Adi202 napisał/a: |
| Krańcówki sterują pompką, a pompka oświetleniem. Jeżeli oświetlenie wewnątrz działa prawidłwo, to krańcówki drzwi są sprawne. Sprawdź bagażnik. Zarygluj zamek np śrubkrętem i sprawdź czy nadal świeci się świetlenie bagażnika. |
1) Krańcówka działa, to mam jeszcze raz zakodować zamek?
2) By uściślić:
- syrenka ma trzy kabelki, dwa idą pod aku a trzeci pod centralkę wtyczka 10-cio pinowa, pin nr 1? Bądź podłączam ten pin pod klakson.
- zamek klapy wtyczka 10-cio pinowa, pin nr 7
- by alarm działał muszę zmienić kodowanie pompki, tylko teraz co mam dodać by wszystko było ok? Czy jak dodam:
+000001 - otwarcie klapy bagażnika od 2001r
+000002 - potwierdzenie aktywacji alarmu kierunkowskazami
+000008 - aktywacja alarmu
to wszystko będzie działać czy jeszcze coś muszę dodać?
Obecnie mam kodowanie:
12896
Rozpisując:
8192 - aktywacja pilota
4096 - 2x miganie na otwarcie zamków
512 - 1x miganie na zamknięcie
64 - domykanie szyb
32 - blokada 15km/h
3) Co to jst za kododwanie:
+000256 - Avant
+002048 - funkcja logic USA (od 2001r)
Za co to odpowiada?
+2 -to chyba potwierdzenie dźwiękowe a nie kierunkowskazami.
Wtyczka A (10 pinow) CZARNA
T10 / 1 Klakson(syrenka) dla systemu alarmowego - czarno/zolty
T10 / 2 Kierunkowskaz w lewo - czarno/zielony
T10 / 3 Kierunkowskaz w prawo -
T10 / 4 Terminal zasilania 30 - czerwono/czarny
T10 / 5 Masa / 31 - brazowy
T10 / 6 Oświetlenie wewnętrzne - mostek dwoch brazowo/bialych
T10 / 7 Siłownik bagażnika - Zolty
T10 / 8 Pompka centalnego terminal 30 - czerwono/zolty
T10 / 9 Silownik szyberdachu(kontrola komfortu) - czerwono/szary
T10 / 10 Oświetlenie wenwętrzne, równolegle z T10 / 6
przy użyciu zamka w klapie, zamykasz tylko bagażnik a nie całe auto.
Po wyłączeniu zapłonu nie działa otwieranie/zamykanie okien jednym dłuższym przytrzymaniem przycisku , tylko dla wersji USA
Wtyczka A (10 pinow) CZARNA
T10 / 1 Klakson(syrenka) dla systemu alarmowego - czarno/zolty
T10 / 2 Kierunkowskaz w lewo - czarno/zielony
T10 / 3 Kierunkowskaz w prawo -
T10 / 4 Terminal zasilania 30 - czerwono/czarny
T10 / 5 Masa / 31 - brazowy
T10 / 6 Oświetlenie wewnętrzne - mostek dwoch brazowo/bialych
T10 / 7 Siłownik bagażnika - Zolty
T10 / 8 Pompka centalnego terminal 30 - czerwono/zolty
T10 / 9 Silownik szyberdachu(kontrola komfortu) - czerwono/szary
T10 / 10 Oświetlenie wenwętrzne, równolegle z T10 / 6
| misiacze_k napisał/a: |
| 000256 - Avant |
przy użyciu zamka w klapie, zamykasz tylko bagażnik a nie całe auto.
| +002048 - funkcja logic USA (od 2001r) |
Po wyłączeniu zapłonu nie działa otwieranie/zamykanie okien jednym dłuższym przytrzymaniem przycisku , tylko dla wersji USA
| jimv8 napisał/a: |
| 000256 - Avant
przy użyciu zamka w klapie, zamykasz tylko bagażnik a nie całe auto. |
| Pasiak napisał/a: | ||
|
i to pewnie jest strzał w dziesiątkę, ponieważ interpretacje tego kodu były różne -
- Trunk Logic (Anti-Theft)
- Bei Fahrzeugen mit elektrischer Heckklappen-Entriegelung
wird beim mechanischen Aufschließen über das
Heckklappenschloss, nur die Heckklappe entriegelt.
+000001 - otwarcie klapy bagażnika od 2001r - jest to elektryczne otwarcie klapy nie z pilota a przez mikrostyk w klapie. Starsze modele A4 i krótka seria modeli po lifcie miała otwieraną klapę mechanicznie. Po 2000r zamontowali zamiast tej dźwigni 2 mikrostyki.
| 3 Jeżeli kierunki przy zamykaniu nie migają, to są dwie możliwości - złe kodowanie pompki lub zwarta ktoraś krańcowka do masy. |
Jeżeli krańcówki działają, to teraz tylko spróbować jeszcze raz zakodować pompkę?
| +000001 - otwarcie klapy bagażnika od 2001r - jest to elektryczne otwarcie klapy nie z pilota a przez mikrostyk w klapie. Starsze modele A4 i krótka seria modeli po lifcie miała otwieraną klapę mechanicznie. Po 2000r zamontowali zamiast tej dźwigni 2 mikrostyki |
Czyli ja mam starą wersję, więc nie będę tego kodować.
Teraz pytanie:
Czy jak założę zamek elektryczny do bagażnika to tylko z pilota będzie się dało go otworzyć? Bo z tego co wiem to pilot jak jest w stacyjce to nie działa, dopiero trzeba wyciągnąć kluczyk by zadziałał.
Trochę inne pytanie ale pewno nie do tego działu co zrobić z wkładką w bagażniku jak nie chce się obracać? Tzn nie da się zamknąć ani otworzyć kluczem, klucz w ogóle się nie obraca we wkładce zamka.
Podrzucicie linka do takiego zamka by pasował do mojego autka?
Otwierać się będzie również mechanicznie - tak jak do tej pory. Zamek musisz zdemontować rozebrać i wyczyścić, to będzie działać.
| Zamek musisz zdemontować rozebrać i wyczyścić, to będzie działać. |
Rozebrałem tapicerkę, dostałem się do zamka, wyciągnąłem pół-zębatkę, zawleczkę i sprężynkę, ale nie mogę wyciągnąć reszty:(, jak włożę kluczyk do zamka to tak minimalnie da się ruszać, ale jest to prawie nie widzialne. Może trzeba wszystko rozebrać, pościągać zamek pneumatyczny, mikrostyk i zamoczyć w benzynie ekstrakcyjnej na noc.
Da to coś? Czy jednak zamek do wymiany?
każdy sposób jest dobry
a nóż się uda?
a nóż się uda?A masz jakiś dobry sposób na założenie tej drugiej zawleczki co trzyma sprężynę?
Problem w tym, że rozebranie przy pomocy wkrętarki zajmuje około 5 min, a samo założenie blokady sprężyny zajęło mi około 30 min:(
[ Dodano: Wto 29 Paź, 2013 14:14 ]
Po długiej przerwie modyfikacji, czas zacząć ją wznowić:
1) Potrzebuje podłączyć diodę by po zaryglowaniu drzwi zaczęła migać, ale nie wiem pod jakie piny ją podłączyć.
2) Wracając do tematu zamka w drzwiach kierowcy, byłem w posiadaniu innej pompki, ale też nie działa zamek w drzwiach (po przekręceniu wkładki zamka w pozycję zamknij zamek rygluje drzwi, po przekręceniu zamka w drzwiach w pozycję otwórz brak reakcji) inna pompka miała ten sam nr.
3) Kierunkowskazy już działają i przy ryglowaniu jak i odryglowaniu auta.
Pomożecie w podłączeniu diody?
[ Dodano: Wto 19 Lis, 2013 11:38 ]
Po dodaniu tego kodu ja mam potwierdzenie kierunkowskazami, działa to na zasadzie, że jak mam otwarte drzwi, zamknę pilotem auto po czym dopiero zamknę drzwi to mignie, i zacznie się alarm uzbrajać.
Wcześniej tego nie było.
Czy może mi ktoś podpowiedzieć jak podłączyć diodę by po zamknięciu (zaryglowaniu) samochodu pilotem migała dioda?
Problem w tym, że rozebranie przy pomocy wkrętarki zajmuje około 5 min, a samo założenie blokady sprężyny zajęło mi około 30 min:(
[ Dodano: Wto 29 Paź, 2013 14:14 ]
Po długiej przerwie modyfikacji, czas zacząć ją wznowić:
1) Potrzebuje podłączyć diodę by po zaryglowaniu drzwi zaczęła migać, ale nie wiem pod jakie piny ją podłączyć.
2) Wracając do tematu zamka w drzwiach kierowcy, byłem w posiadaniu innej pompki, ale też nie działa zamek w drzwiach (po przekręceniu wkładki zamka w pozycję zamknij zamek rygluje drzwi, po przekręceniu zamka w drzwiach w pozycję otwórz brak reakcji) inna pompka miała ten sam nr.
3) Kierunkowskazy już działają i przy ryglowaniu jak i odryglowaniu auta.
Pomożecie w podłączeniu diody?
[ Dodano: Wto 19 Lis, 2013 11:38 ]
| Cytat: |
| +2 -to chyba potwierdzenie dźwiękowe a nie kierunkowskazami. |
Po dodaniu tego kodu ja mam potwierdzenie kierunkowskazami, działa to na zasadzie, że jak mam otwarte drzwi, zamknę pilotem auto po czym dopiero zamknę drzwi to mignie, i zacznie się alarm uzbrajać.
Wcześniej tego nie było.
Czy może mi ktoś podpowiedzieć jak podłączyć diodę by po zamknięciu (zaryglowaniu) samochodu pilotem migała dioda?
Pozwolę sobie podłączyć się troszeczkę pod temat.
Mój problem polega na tym iż wczoraj zauważyłem że po zamknięciu auta z pilota zaświecają mi się różne lampki podświetlające(trochę od radia,od przełączników podnoszenia szyb,zapalniczka,regulacja nawiewów)Dodatkowo zauważyłem że jak siedzę w aucie i zamknę z pilota, lampki się zaświecają a jeśli przełączam przełącznik oświetlenia kabiny to gaśnie jakaś częśc tych lampek a reszta dalej świeci.Czy możliwe że jest to usterka modułu komfortu?Czy może jest to wina dokładanego alarmu?
Audi a4 2000r 2400 AML.Ma ktoś jakiś pomysł na to?
Mój problem polega na tym iż wczoraj zauważyłem że po zamknięciu auta z pilota zaświecają mi się różne lampki podświetlające(trochę od radia,od przełączników podnoszenia szyb,zapalniczka,regulacja nawiewów)Dodatkowo zauważyłem że jak siedzę w aucie i zamknę z pilota, lampki się zaświecają a jeśli przełączam przełącznik oświetlenia kabiny to gaśnie jakaś częśc tych lampek a reszta dalej świeci.Czy możliwe że jest to usterka modułu komfortu?Czy może jest to wina dokładanego alarmu?
Audi a4 2000r 2400 AML.Ma ktoś jakiś pomysł na to?
Spróbuj odłączyć alarm (wyciąg zasilanie z centralki alarmowej) i zobacz co się dzieje po zaryglowaniu drzwi.
Może centralka jest źle wpięta
[ Dodano: Pią 03 Sty, 2014 22:15 ]
Może centralka jest źle wpięta
[ Dodano: Pią 03 Sty, 2014 22:15 ]
| Spróbuj odłączyć alarm (wyciąg zasilanie z centralki alarmowej) i zobacz co się dzieje po zaryglowaniu drzwi.
Może centralka jest źle wpięta [ Dodano: Pią 03 Sty, 2014 22:15 ] Czy może mi ktoś podpowiedzieć jak podłączyć diodę by po zamknięciu (zaryglowaniu) samochodu pilotem migała dioda? |
Wszystko dzisiaj było powypinane ,podświetlenia gasną tylko po odłączeniu akumulatora,albo nie świecą się przy otwartym aucie.Tak samo dzieje się po zamknięciu z kluczyka bez alarmu jak i z pilota z alarmem,dlatego pomyślałem że jest to moduł komfortu.Pompkę w bagażniku też po odpinałem i też nic nie zgasło.Nie wiem czy w tym modelu ten moduł komfortu jest gdzieś osobno czy razem z tą pompką .Różne żródła różnie mówią.
Odpowiedz do tematu