Elektryka i elektronika » [A4 B5] centralny na pilota
Odpowiedz do tematu

misiacze_k napisał/a:

Kabel sprawdzony, przy podaniu masy na przewód zamki się ryglują bez domykania szyb.

Coś nie tak z połączeniami albo źle sprawdziłeś. Po podpięciu masy do tego pinu zamki powinny sie otworzyć.

Postaw piwo autorowi tego posta

1) Hmmm jutro to jeszcze raz sprawdzę, ale w tej wtyczce jest tylko jeden kabelek który jest biały z szarym paskiem. Dla pewności sprawdzę raz jeszcze. Na 100% podałem masę na przewód.
2) A co do pompki, wysłałeś mi linka do strony,czyli jest to pompka bez obsługi pilota?
3) jakich konektorów można użyć by wpiąć się we wtyczkę do kierunkowskazów bo środek jest pusty bez pinów (konektorów)

Witam
Obecnie posiadam pompkę o numerze 8LO 862 257 E to jest pompka bez pilota i chciałbym założyć z pilotem o numerze 8L0 862 257 G. Kupiłem kluczyk osobno o numerze 4DO 837 231 N z częstotliwością 433,92 Mhz. Chciałem się dowiedzieć czy idzie zamienić pompki z adaptacja kluczyków ?

leszg napisał/a:
Witam
Obecnie posiadam pompkę o numerze 8LO 862 257 E to jest pompka bez pilota i chciałbym założyć z pilotem o numerze 8L0 862 257 G. Kupiłem kluczyk osobno o numerze 4DO 837 231 N z częstotliwością 433,92 Mhz. Chciałem się dowiedzieć czy idzie zamienić pompki z adaptacja kluczyków ?

Da się założyć inną pompkę, tylko możesz mieć te same problemy co ja. Przeczytaj temat, dowiesz się co i jak. Na pewno musisz dorobić antenę, by pilot dobrze działał. Jest opis w temacie jak wykonać tą antenę i pod jakie piny się podpiąć by działała. Jeżeli chcesz sprawdzić czy tylko działa pompka to jak będziesz blisko pompki pilot też będzie działać. W szukajce znajdziesz jak zakodować pilota.
Jak coś to pisz zawsze Ci Ktoś tu pomoże

[ Dodano: Pią 20 Wrz, 2013 22:29 ]
Przed programowaniem pilota dobrze by było jednak wykonać antenę, pilot może nie zadziałać bez anteny na taką odległość, czytałem też ze dobrze jest mieć nowe baterie w pilocie, moim zdaniem wystarczy sprawdzić napięcie na baterii czy mniej więcej się zgadza z nadrukiem na niej

misiacze_k napisał/a:
jakich konektorów można użyć by wpiąć się we wtyczkę do kierunkowskazów bo środek jest pusty bez pinów (konektorów)

Tych samych co łączy się radio samochodowe.
Pin 5 to otwieranie, pin 6 (niebieski z czerwonym paskiem) zamykanie.

Adi202 napisał/a:
Pin 5 to otwieranie, pin 6 (niebieski z czerwonym paskiem) zamykanie.

Sprawdziłem kabelki, które opisałeś, a więc:
1) Pin 5 szary z białym rygluje drzwi - działa przy odryglowanych i zaryglowanych drzwiach (słychać pracę pompki)
2) Pin 6 niebieski z czerwonym paskiem:
a) przy otwartych drzwiach pompka się załącza, ale zamki się nie ryglują,
b) Przy zaryglowanych drzwiach brak reakcji pompki

A czy pompka działa właściwie na pilota? Górny klawisz ma zamykać dolny otwierać.

Adi202 napisał/a:
A czy pompka działa właściwie na pilota? Górny klawisz ma zamykać dolny otwierać.

Tak, działa poprawnie górny rygluje samochód i domyka szyby, dolny odryglowuje i otwiera szyby, środkowy jak nacisnę to słychać jak pompka pyka w środku na przekaźnikach.

W moim przypadku musiałem obrócić polaryzację silnika bo działała na odwrót. Jeżeli z pilota działa, to nic nie zmieniaj. Tak czy siak nie ma opcji otwierania na wejściu pompki. Wygląda na usterkę w pompce.

No to rozumiem, że mam sobie dać spokój z wkładką w drzwiach, szkoda:(
Teraz chciał bym jeszcze kilka rzeczy mieć podłączonych, a mianowicie:

1) Jaką syrenkę podłączyć by działała? (model i pod jakie piny)
2) Jak podłączyć pod alarm krańcówki?
3) Kierunkowskazy nie działają jak należy:
a) przy otwieraniu dwa razy migają
b) przy zamykaniu nie działa
Pomożesz?
Sprzedawca oznajmił, że wyśle jeszcze inne pompki, bo sprowadził jeszcze jakieś audi na sprzedasz. Dlatego chciał bym mieć wszystko podłączone jak należy, czyli kierunki, krańcówki w drzwiach, syrenkę alarmową. Da się zrobić?

[ Dodano: Nie 22 Wrz, 2013 00:04 ]
Adi202 napisał/a:
Tak czy siak nie ma opcji otwierania na wejściu pompki. Wygląda na usterkę w pompce.

Szkoda, że nie ma schematu do pompki, bo pewnie dało by się to naprawić

misiacze_k napisał/a:
No to rozumiem, że mam sobie dać spokój z wkładką w drzwiach, szkoda:(
Teraz chciał bym jeszcze kilka rzeczy mieć podłączonych, a mianowicie:

1) Jaką syrenkę podłączyć by działała? (model i pod jakie piny)
2) Jak podłączyć pod alarm krańcówki?
3) Kierunkowskazy nie działają jak należy:
a) przy otwieraniu dwa razy migają
b) przy zamykaniu nie działa
Pomożesz?
Sprzedawca oznajmił, że wyśle jeszcze inne pompki, bo sprowadził jeszcze jakieś audi na sprzedasz. Dlatego chciał bym mieć wszystko podłączone jak należy, czyli kierunki, krańcówki w drzwiach, syrenkę alarmową. Da się zrobić?

[ Dodano: Nie 22 Wrz, 2013 00:04 ]
Adi202 napisał/a:
Tak czy siak nie ma opcji otwierania na wejściu pompki. Wygląda na usterkę w pompce.

Szkoda, że nie ma schematu do pompki, bo pewnie dało by się to naprawić

1 Masz do wyboru standardowy klakson lub syrenę oryginalną z własnym zasilaniem. Możesz podłączyć również normalną syrenę stosowaną w alarmach samochodowych. Sygnalizator podłaczony jest do pinu 1 wtyk 10cio pinowy.
2 krańcówki masz w zamkach przewód brązowy z żółtym paskiem strona kierowcy i brązowy z białym paskiem pozostałe drzwi.
3 Jeżeli kierunki przy zamykaniu nie migają, to są dwie możliwości - złe kodowanie pompki lub zwarta ktoraś krańcowka do masy.

Porównaj sobie kodwanie pompki
+000001 - otwarcie klapy bagażnika od 2001r
+000002 - potwierdzenie aktywacji alarmu kierunkowskazami
+000004 - selektywne otwieranie
+000008 - aktywacja alarmu
+000032 - blokada zamków 15 km/h
+000064 - funkcja komfort przez pilota (domykanie)
+000256 - Avant
+000512 - potwierdzenie zamkniecia zamków (1x mignięcie)
+002048 - funkcja logic USA (od 2001r)
+004096 - potwierdzenie otwarcia zamków (2x mignięcie)
+008192 - aktywacja pilota

Adi202 napisał/a:
1 Masz do wyboru standardowy klakson lub syrenę oryginalną z własnym zasilaniem. Możesz podłączyć również normalną syrenę stosowaną w alarmach samochodowych. Sygnalizator podłaczony jest do pinu 1 wtyk 10cio pinowy.

To jest sterownie masą? czy +? jak się da podłączyć klakson to jak najbardziej wolę podłączyć klakson.

Adi202 napisał/a:
2 krańcówki masz w zamkach przewód brązowy z żółtym paskiem strona kierowcy i brązowy z białym paskiem pozostałe drzwi.

Trochę nie rozumiem. Tzn te przewody wychodzą z zamków tak? Czy one są już wpięte pod centralkę?

Adi202 napisał/a:
3 Jeżeli kierunki przy zamykaniu nie migają, to są dwie możliwości - złe kodowanie pompki lub zwarta ktoraś krańcowka do masy.

Kodowanie jakie mam:
12896
Rozpisując:
8192 - aktywacja pilota
4096 - 2x miganie na otwarcie zamków
512 - 1x miganie na zamknięcie
64 - domykanie szyb
32 - blokada 15km/h
I to by było na tyle, ale jest pewien problem mianowicie:
choć nie ma ujęte w kodowaniu to jest jeszcze otwarcie bagażnika, nie mam podłączonego bo nie mam zamka elektrycznego tylko pompkę, a jak nacisnę na pilocie na otwarcie bagażnika to słychać jak przekaźnik tyka
Otwarcie bagażnika - 1
więc suma powinna wyjść 12897
Popraw mnie jak się mylę:)

misiacze_k napisał/a:

nie mam podłączonego bo nie mam zamka elektrycznego tylko pompkę, a jak nacisnę na pilocie na otwarcie bagażnika to słychać jak przekaźnik tyka

Tu nie chodzi o zamek elektryczny, a podłaczenie do pompki na pin 10/7 siłownika elektrycznego który otwierałby klapę bagażnika przez pociągnięcie cięgna w klapie bagażnika.
Proponuję dokładnie sprawdzić czy wszystkie krańcówki - a w szczególności bagażnik nie podają pompce masy.

A gdzie znajduje się w sedanie krańcówka od bagażnika?
W drzwiach działają bo oświetlenie kabiny przy otwieraniu każdych drzwi działa.
Chyba, że to kiepski pomysł na sprawdzanie.

[ Dodano: Nie 22 Wrz, 2013 12:56 ]
Adi202 napisał/a:
Tu nie chodzi o zamek elektryczny, a podłaczenie do pompki na pin 10/7 siłownika elektrycznego który otwierałby klapę bagażnika przez pociągnięcie cięgna w klapie bagażnika.

myślałem, że bez zakodowania otwierania bagażnika środkowy przycisk nie będzie działał.

Krańcówka jest w zamku klapy.

Odpowiedz do tematu