|
|
[A2 1.4 AUA] dużo wody w oleju |
| Autor |
Wiadomość |
Maniek887

Model: A2, B4
Silnik: AUA , ABC
Zasilanie: BENZIN, BENZIN+LPG
Nadwozie: Hatchback, sedan

|
Wysłany: Sob 09 Lut, 2013 17:26 [A2 1.4 AUA] dużo wody w oleju
|
|
|
witam
Dziś wymieniłem olej u żony w aucie gdyż w oleju było bardzo dużo wody ,olej przybrał barwę mocnej kawy z mlekiem (emulsja) co ciekawe miał nie cały rok i ok 2000km przebiegu .Wymieniany był zaraz po zakupie auta na wiosnę na pół syntetyk.
Zastanawiam się jaka może być przyczyna takiego stanu rzeczy , a żeby rozwiać wątpliwości napisze że to nie jest wina uszczelki pod głowicą bo płyn chłodniczy jest w idealnym stanie nie przybywa oleju ani nie ubywa płynu chłodniczego. Druga sprawa to jest woda bo przy dużych mrozach zdarzało się że zamarzła i nie było ciśnienia oleju.
Ostatnio przy wymontowaniu przepustnicy do czyszczenia zauważyłem że wąż od odmy był mocno sfatygowany pęknięty i załamany tak że uniemożliwiał poprawne jej działanie i teraz moje pytanie czy nie działająca odma w połączeniu z jazda na bardzo krótkich odcinkach może nazbierać tyle wody w oleju??
Druga sprawa to na wężu odmy jest jakiś elektrozawór albo czujnik i nie wiem do czego to służy i jak działa być może to jest przyczyną nie działającej odmy i nie odsysania oparów wody z silnika ? |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Sob 09 Lut, 2013 21:41
|
|
|
Odma w tych silnikach to pięta achillesowa. Raz do roku najlepiej przed zimą musisz ją udrożnić aby nie narobiła bigosu. Odkręć obudowę odmy za silnikiem, to zrozumiesz o co chodzi. Sądzę, że chodzi ci o element grzewczy który w tym przypadku robi bardziej za "złodzieja energii elektrycznej" niż za coś co trzyma układ w równowadze. |
_________________ Gość Witamy serdecznie na forum ATT
Piszę poprawnie po polsku. 🇲🇨 💯
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
lekceważenie mojej prośby skutkowac będzie lekceważeniem użytkownika |
|
|
|
|
|
 |
Maniek887

Model: A2, B4
Silnik: AUA , ABC
Zasilanie: BENZIN, BENZIN+LPG
Nadwozie: Hatchback, sedan

|
Wysłany: Nie 10 Lut, 2013 11:25
|
|
|
Nie mam zdjęcia ale to urządzenie elektryczne znajduje sie na wężu od odmy do kolektora wygląda jak mały zawór bądź czujnik , jeżeli miała by to być grzałka to co najmniej nie trafiona lokalizacja . Kurcze no to jednak będę musiał ja wymontować a dostęp jest marny. |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Nie 10 Lut, 2013 12:38
|
|
|
| Maniek887 napisał/a: | | Kurcze no to jednak będę musiał ja wymontować a dostęp jest marny. |
Dostęp jest idealny ale tylko od spodu. |
_________________ Gość Witamy serdecznie na forum ATT
Piszę poprawnie po polsku. 🇲🇨 💯
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
lekceważenie mojej prośby skutkowac będzie lekceważeniem użytkownika |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| Losowe tematy » Elementy silnika |
|
| Podobne Tematy |
| Temat |
Autor |
Forum |
Odpowiedzi |
Ostatni post |
 |
Za dużo oleju w silniku
|
netlogon |
Pozostałe tematy |
4 |
Czw 21 Cze, 2012 08:17  Adi202 |
 |
[B3 1,6TD CY] Pompa wody?
|
Astaroth |
Pozostałe tematy |
12 |
Nie 27 Mar, 2011 20:52  Astaroth |
 |
[ V6 2,8 AAH] czujnik temperatury wody
|
Frankie |
Czujniki, kody i schematy |
10 |
Sro 30 Lis, 2011 16:33  Frankie |
 |
pompa wody,termostat
|
gbh |
Pytajnik, czyli zielono mi ;) |
0 |
Nie 17 Cze, 2018 21:53  gbh |
 |
[A6] migająca kontrolka temperatury wody
|
nelly231 |
Pozostałe tematy |
4 |
Pon 10 Paź, 2011 18:35  nelly231 |
[ Twoje IP to: 18.97.14.87, używasz: CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/) ] Pamiętaj, że w internecie nikt nie jest anonimowy. |  |