Układ kierowniczy » A4-B5 wymiana silnika i problem z ASR
Odpowiedz do tematu
 A4-B5 wymiana silnika i problem z ASR
Witam
Jeżeli powtórzyłam temat, to proszę mi wybaczyć i odesłać do odpowiedniego postu :)
Posiadam A4-B5 -1998r. w której w oryginale był zamontowany silnik 2,5 TDI z automatyczną skrzynią biegów. W związku z negatywnymi opiniami na temat silnika zapadła decyzja o wymianie serducha na 1,9 TDI z manualną skrzynią. Wszystko gra i buczy za wyjątkiem kontroli trakcji. Kontrolka nie gaśnie, a włącznik ASR nie reaguje :mrgreen: Może ktoś podpowie, co zrobić, (podłączyć, coś dodać, wgrać??? ) by kontrola trakcji funkcjonowała jak należy. Pytałam już różnych "magików" i nikt nie potrafi udzielić mi konkretnej odpowiedzi. Wiem, że to standardowa "wada" przy wymianie silnika, bo znajomy ma to samo w swojej A6.
Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki :mrgreen:

Postaw piwo autorowi tego posta
 Re: A4-B5 wymiana silnika i problem z ASR
Niepokorna napisał/a:
Witam
Jeżeli powtórzyłam temat, to proszę mi wybaczyć i odesłać do odpowiedniego postu :)
Posiadam A4-B5 -1998r. w której w oryginale był zamontowany silnik 2,5 TDI z automatyczną skrzynią biegów. W związku z negatywnymi opiniami na temat silnika zapadła decyzja o wymianie serducha na 1,9 TDI z manualną skrzynią. Wszystko gra i buczy za wyjątkiem kontroli trakcji. Kontrolka nie gaśnie, a włącznik ASR nie reaguje :mrgreen: Może ktoś podpowie, co zrobić, (podłączyć, coś dodać, wgrać??? ) by kontrola trakcji funkcjonowała jak należy. Pytałam już różnych "magików" i nikt nie potrafi udzielić mi konkretnej odpowiedzi. Wiem, że to standardowa "wada" przy wymianie silnika, bo znajomy ma to samo w swojej A6.
Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki :mrgreen:
pierwsza wskazówka to taka aby zdiagnozować niunie i zobaczyc powód niedziałającej kontroli trakcji. Ponadto doradziłbym unikanie magików a szukanie fachowców ;)

Re: A4-B5 wymiana silnika i problem z ASR
Pasiak napisał/a:
pierwsza wskazówka to taka aby zdiagnozować niunie i zobaczyc powód niedziałającej kontroli trakcji. Ponadto doradziłbym unikanie magików a szukanie fachowców ;) [/quote]

Podłączałam ją pod VAG-a ale z takim prostym interfejsem i tam jedynie wyskakuje błąd odnośnie samej kontrolki (nie pamiętam dokładnie kodu błędu teraz :P ) Co do magików, to nazywam tak mechaników różnej maści :) Nie wiem, gdzie i kogo się o to zapytać, bo w serwisie wywalili na mnie wielkie oczy i zapytali jak to możliwe, że to w ogóle działa, że auto jeździ, że wszystko gra :lol: Przecież musi być jakiś sposób na to, żeby uruchomić to ASR :) )

Niepokorna napisał/a:
jedynie wyskakuje błąd odnośnie samej kontrolki (nie pamiętam dokładnie kodu błędu teraz
dobrze by było gdybys jednak ten bład miała....

Odpowiedz do tematu