Pozostałe tematy » 2.2 T problem z paliwkem
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
 2.2 T problem z paliwkem
Mam taki problem z moim samochodzikiem, że nie może złapać paliwa przy odpalaniu, na pych go wzięliśmy i odpalił, normalnie nim przejechałem ok. 10km zatrzymałem się na placu i po ok. 1min silnik zgasł i znowu nie może złapać paliwa. Wie ktoś może co to może być ?

Postaw piwo autorowi tego posta

zacząłbym od czyszczenia baku, kiedy rozmawialiśmy wspominałeś ,że brakło Ci paliwa i cały syf ze zbiornika mógł coś przypchać. Jeśli czyszczenie układu paliwowego nie pomoże pozostaje pompa :roll:

Dokładnie , filtr paliwa to dwa ,no i zasilanie pompy , może styki brudne , może diody w altku i nie ma odpowiedniego natężenia i poma nie daje rady .........

no właśnie pierwsze co miałem zamiar zrobić, to czyścić bak, a później zobaczymy co będzie dalej, ale dziwi mnie to, że jak już odpali, to jeździ normalnie

Edit: to lece skubać, może coś wykryje ;)

Guti napisał/a:
dziwi mnie to, że jak już odpali, to jeździ normalnie
bo już pompa pociągła paliwo. Miałem tak w poprzednim aucie(marki nie zdradze bo wstyd :-P ) w każdym razie pompa była tak licha,że nie chciał odpalać, ale jak odpalił to jeździł

Zastanawiam się nad tym co piszecie i nadal nie wiem o co kaman. Jeżeli przy odpalaniu z rozrusznika nie chce odpalić, a na pych pali, to co ma z tym wspólnego zbiornik paliwa czy też pompa? Nie wiem jak wygląda sprawa w trakcie przekręcenia kluczyka na pozycję rozruch, ale gdybyś miał zabity filtr paliwa, zaśmiecony zbiornik, czy też mało wydajną pompę, to odpalić byś raczej mógł, ale silnik nie wchodziłby na obroty.
pzdr

Tylko ,przypuszczenia kucharza , wolne obroty , lub rozrusznik , za małe natężenie prądu żeby pompa dała radę , przy wyższych obrotach , już wydoła , :oops: takie jest moje myślenie ........... przypuszczenie , że coś takowe może być.
Ps.Sądzę, że na sznurek ,nie na pych

Również możliwy jest spadek napięcia przy rozruchu. Podłączyć się kablami z innym samochodem i sprawdzić. Jeżeli odpali, to problemu trzeba będzie szukać w połączeniach elektronicznych.
pzdr

Adi202 napisał/a:
Również możliwy jest spadek napięcia przy rozruchu
Czyli na "chłopski rozum" jeśli altek nie wydoła , to na wolnych obrotach też mogą być takie jaja ,że zgaśnie. bo "prądu braknie" , jeszcze styki brudne , czyli opór...
Wykoncypowałem ?! :roll:

roger110 napisał/a:
Adi202 napisał/a:
Również możliwy jest spadek napięcia przy rozruchu
Czyli na "chłopski rozum" jeśli altek nie wydoła , to na wolnych obrotach też mogą być takie jaja ,że zgaśnie. bo "prądu braknie" , jeszcze styki brudne , czyli opór...
Wykoncypowałem ?! :roll:

Jeżeli napięcie w sieci będzie za niskie, to elektronika nie będzie działać właściwie. Przy odpaleniu na pych cała energia wykorzystywana jest tylko dla sterownika silnika i pompki paliwa.
Nie mówię, że tak w tym przypadku będzie na 122%, ale dla mnie jest to bardziej zrozumiałe niż zaśmiecony zbiornik paliwa lub niewydolność pompy.
pzdr

... i wszystko jasne .......... ;-) :-)

troszkę pogrzebałem i wychodzi na to, że chyba za małe napięcie idzie na pompkę, raz nawet zapalił tylko jak dodawałem gazu to spadały obroty, za mało paliwa podawała chyba pompka

To co na tą chwile moge poradzić ......... sprawdź napięcie na altku ,jeśli możesz natężenie ......... będzie wiadomo czy altek , czy złączki , styki , kabelki , czy może pompka się kończy.

roger110 napisał/a:
To co na tą chwile moge poradzić ......... sprawdź napięcie na altku
z tego co mi się wydaje to Guti, powinien mieć u siebie AC a ten powiadomi jeśli jest za małe napięcie na alternatorze ;-)

Jeśli nie ma błędów w działniu AC :-P

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi