|
|
[ audi a4 b5 1996] Montaż systemu bose. |
| Autor |
Wiadomość |
Tomek_86

Model: A4 B5
Silnik: 2,8 ACK
Zasilanie: Benzyna+LPG
Nadwozie: Sedan

|
Wysłany: Pią 01 Lut, 2013 04:28 [ audi a4 b5 1996] Montaż systemu bose.
|
|
|
Witam, mam kilka pytań odnośnie przełożenia nagłośnienia bose. Chciałby kupić i przełożyć całe nagłośnienie bo to co teraz mam ( seryjny przód, dołożone 4 głośniki w półę i subwoofer w bagażniku) już dawno przestało mnie satysfakcjonować. Gra to "raczej" słabo (głownie wysokie tony i bas). Trochę szkoda wydawać mi teraz ok 2-3k za skomponowanie dobrego nagłośnienia bo i z tego co się orientuję to kupa roboty i przerabiania. Dlatego padło na bose. Słyszałem jak gra u znajomego i jak dla mnie git:). I teraz pytania. Czy w przednich drzwiach będzie trzeba coś przerabiać czy tylko przełożyć?. Jeśli chodzi o drzwi tylne to jak się domyślam to pewnie będę musiał kupić boczki już przystosowane do głośników. I jak się sprawa ma z subwooferem? z tego co już wyczytałem to był montowany, ale w avantach. Ale z racji tego że chce mieć komplet i przy okazji pozbyć się tego co zajmuje mi pół bagażnika to chciałbym go zamontować, tylko czy się w ogóle da i jeśli tak to jaki z tym problem? Kolejna sprawa dotyczy radia bo jednak w tym przypadku chciałby pozostać przy swoim pionku. Czy da to się pogodzić żeby on ładnie sterował bose. Chodzi mi tu o sterownie ustawieniami: bas+-,sopran, i -+ subwoofera. Czy w taki przypadku nie pozostanie mi tylko pogłaśnianie i przyciszanie. Może ktoś już robił taki "przeszczep" i mi przybliży jak to się ma i czy gra warta świeczki. Na allegro znalazłem kilka takich zestawów, szczerze powiem że się miło zaskoczyłem, ceny oscylują w granicach 300, ale czy przypadkiem nie jest tam jakiś haczyk i czy nie trzeba dokupić jeszcze czegoś żeby grało tak jak powinno.
Ps. trochę obszernie, ale chciałem wszystko w miarę dokładnie opisać żeby uniknąć zbędnych pytań.
Będę wdzięczny za wszystkie sugestie i podpowiedzi Tomek:) |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Pią 01 Lut, 2013 21:50
|
|
|
Jeżeli dźwięk cię satysfakcjonuje, to warto. Warunkiem jest komplet na którego wchodzi 8 głośników, wzmacniacz oraz wiązka. Jeżeli wiązka nie będzie gdzieś obcięta, to masz typowy Plug & Play. Sterowanie tonami bedzie jak najbardziej możliwe, ale regulacja subwoofera już odpada. Musiałbyś przerobić wzmacniacz, co od razu odradzam. W sedanie za sub niskie tony odpowiadają 2 woofery montowane na tylnej konsoli. Tak samo to brzmi co subwoofer w Avancie z tym, że miejsce montażu jest inne. Tak więc, 2 głośniki na drzwi przednie, 4 głośniki na drzwi tylne i 2 woofery na półkę, wzmacniacz typu B5 lub D2 z modelu A8 - połączenia są identyczne, ale mocy trochę więcej. Jeżeli będziesz to sobie sam demontował, to bierz każdą spinkę i śrubkę - przy montażu jak znalazł. |
_________________ Gość Witamy serdecznie na forum ATT
Piszę poprawnie po polsku. 🇲🇨 💯
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
lekceważenie mojej prośby skutkowac będzie lekceważeniem użytkownika |
|
|
|
|
|
 |
Tomek_86

|
Wysłany: Sob 02 Lut, 2013 03:42
|
|
|
Dzięki wielkie za odpowiedź, Ale teraz mam parę kolejnych pytań. Czy na pewno 4 głosniki idą w dzwi tylne? bo jeśli tak to w które miejsce? Czy może jednak chodzi o drzwi przednie i na dole jeden głośnik i na górze jeden malutki głośnik. A jeśli chodzi o D2 to moc i jakość dźwięku będzie zauważalnie lepsza. Chodzi mi o to żeby nie była za duża i żeby potem coś sie nie zjarało jak mocniej odkręcę. I jeszcze w celu upewnienia to tutaj to jest bose? http://allegro.pl/zestaw-...2973551106.html |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Sob 02 Lut, 2013 11:37
|
|
|
| Tomek_86 napisał/a: | | Dzięki wielkie za odpowiedź, Ale teraz mam parę kolejnych pytań. Czy na pewno 4 głosniki idą w dzwi tylne? bo jeśli tak to w które miejsce? Czy może jednak chodzi o drzwi przednie i na dole jeden głośnik i na górze jeden malutki głośnik. A jeśli chodzi o D2 to moc i jakość dźwięku będzie zauważalnie lepsza. Chodzi mi o to żeby nie była za duża i żeby potem coś sie nie zjarało jak mocniej odkręcę. I jeszcze w celu upewnienia to tutaj to jest bose? http://allegro.pl/zestaw-...2973551106.html |
Wypadałoby przeczytać to co się napisało Gwizdki są zamontowane tylko w przednich drzwiach.
W tej aukcji jest wszystko co potrzebujesz prócz wiązki. |
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
|
|
|
|
|
 |
Tomek_86

|
Wysłany: Sob 02 Lut, 2013 19:33
|
|
|
Ok, dzięki to już prawie wszystko wiem. Tylko jeszcze jak z tym d2 z a8 warto go brać? Bo jak się okazało zakup całego kompletnego zestawu bose nie jest taki prosty. Obdzwoniłem wszystkich na allegro i nikt nie ma kompletu, wiec pozostaje mi kompletowanie. |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Nie 03 Lut, 2013 14:42
|
|
|
| Tomek_86 napisał/a: | | Ok, dzięki to już prawie wszystko wiem. Tylko jeszcze jak z tym d2 z a8 warto go brać? Bo jak się okazało zakup całego kompletnego zestawu bose nie jest taki prosty. Obdzwoniłem wszystkich na allegro i nikt nie ma kompletu, wiec pozostaje mi kompletowanie. |
Co prawda różnica polega tylko na końcówce mocy przednich głośników, ale sądzę że warto. |
|
|
|
|
|
 |
Tomek_86

|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Pon 18 Lut, 2013 20:37
|
|
|
Instalacja tak na prawdę nie jest do końca kompletna. Brakuje wiązek drzwiowych. Przednie można zaadaptować ale tylne drzwi będziesz musiał przerobić.
Nr 2 z pierwszej fotki to oczko masowe czyli minus. |
|
|
|
|
|
 |
Tomek_86

|
Wysłany: Pon 18 Lut, 2013 20:57
|
|
|
Tak też myślałem, że w drzwi jeszcze wchodzi jakaś wiązka. Spróbuję może gdzieś je znajdę. Bo tak to nawet nie wiem który to plus a który minus( na wtyczkach nie napisane). Z tego co wiem to potrzebuję tez przejściówki żeby podłączyć pod tą instalację radio. Adi jak możesz to wklej link która jest najlepsza. |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Pon 18 Lut, 2013 21:08
|
|
|
| Tomek_86 napisał/a: | | Tak też myślałem, że w drzwi jeszcze wchodzi jakaś wiązka. Spróbuję może gdzieś je znajdę. Bo tak to nawet nie wiem który to plus a który minus( na wtyczkach nie napisane). Z tego co wiem to potrzebuję tez przejściówki żeby podłączyć pod tą instalację radio. Adi jak możesz to wklej link która jest najlepsza. |
Z przodem nie ma problemu, bo wiązkę w drzwiach już masz pasującą do Bose kolorem, kształtem i polaryzacją.
Aukcja pierwsza z brzegu http://allegro.pl/interfe...3024651360.html będziesz to potrzebować do radia innego niż oryginał. Jeżeli będzie to Blaupunkt czy Grundig, to tego już nie potrzebujesz. |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Czw 03 Kwi, 2014 22:09
|
|
|
Witam, trochę temat odkopię.
Rozważam wymianę standardowego audio, na system BOSE. Sporo informacji widzę że już się tu przewinęło.
Jednak dla pewności, czy posiadając radio Symphony w pełni wykorzystam właściwości zestawu?
Jako że jeżdżę sedanem to bas poleci z tylnej półki, a nie SUBa w bagażniku, dlatego jakiejś szczególnej odseparowanej regulacji nie potrzebuję, wystarczy to co jest w standardzie |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| Losowe tematy » Car Audio |
|
[ Twoje IP to: 216.73.217.85, używasz: Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com) ] Pamiętaj, że w internecie nikt nie jest anonimowy. |  |