Tapicerka, dywany, plastiki itp. » [b4] Jak zreanimować boczki?
Odpowiedz do tematu
 [b4] Jak zreanimować boczki?
Witam, jak zreanimować boczki drzwi, bo są trochę pomarszczone.???

Postaw piwo autorowi tego posta

Ja u siebie w B3 oklejałem alcantarą i był to dość prosty zabieg. Stary materiał oderwałem całkiem następnie wyczyściłem reszte pokruszonej gąbki do tego klej ala butapren i po sprawie. Dodam tylko że moja alcantara miała pod spodem swoją gąbke więc wszystko wyglądało jak ori. Tak sobie myśle że chyba w B4 zrobie sobie tak samo bo jeszcze kilka płatów materiału mi zostało:)

oczywiscie musisz ściągnąć, boczki, po czym jak kolega wyżej napisał oderwać stary materiał, dokładnie wyczyścić z resztek starej pianki. Do samej reanimacji porzebne będą Ci następujące materiały:
-pianka o wysokiej gestości (grubość 50 mm)
-materiał (u dodam,że oryginalny jest nie do zdobycia, chyba,że załatwisz sobie jakieś stare boczki)
-klej tapicerski
-pistolet na zszywki (opcjonalnie)

po wyczyszczeniu boczka, musisz nakleić piankę, po tym zabiegu możesz śmiało nakładać materiał, zacznij od naciągania rogów, aby nie pojawiły się zmarszczyfredy :-P

Dzięki chłopaki za rady, tak szczerze to myślałem że macie jakieś sposoby na reanimację boczków z pozostawieniem ori materiału, bo nie chcę go wymieniać,gdyż jest w super stanie, oprócz tych niewielkich pomarszczeń.
Chyba spróbuję coś zrobić aby wyprostować pomarszczenia nie zmieniając materiału.

karlos2 napisał/a:
Dzięki chłopaki za rady, tak szczerze to myślałem że macie jakieś sposoby na reanimację boczków z pozostawieniem ori materiału, bo nie chcę go wymieniać,gdyż jest w super stanie, oprócz tych niewielkich pomarszczeń.
Chyba spróbuję coś zrobić aby wyprostować pomarszczenia nie zmieniając materiału.
chcąc reanimować, i tak musisz rozebrać, i nakleić nową piankę.

Wiem wiem, że trzeba ściągać, w przypływie wolnego czasu ściągnę i zobaczę co da się z nimi zrobić, jak coś wymyślę i zrobię to się pochwale.

karlos2 napisał/a:
Wiem wiem, że trzeba ściągać, w przypływie wolnego czasu ściągnę i zobaczę co da się z nimi zrobić, jak coś wymyślę i zrobię to się pochwale.
czekam z niecierpliwością ;-)

Dziś korzystając z wolnej chwili, zdjąłem tapicerkę z drzwi kierowcy, cel-sprawdzenie czy da się zreanimować boczki używając ori materiału, wniosek-raczej się da gdyż próbowałem oderwać materiał od tapicerki i powiem że odrywa się z łatwością, jednak chwila czasu to za mało, żeby to porządnie zrobić trzeba mieć na to cały dzień.
W piankę się już zaopatrzyłem, teraz tylko czas jest potrzebny.

Odpowiedz do tematu