Car Audio » [S6 C5 2000] Problem z RNS-E
Odpowiedz do tematu

Czytnik nawigacji miałbyś w bagażniku po lewej stronie. Jeżeli nie ma po nim śladu to oznacza, że nie robi zamieszania w magistrali, oraz na uszkodzenie RNS-E.

Postaw piwo autorowi tego posta

Adi202 napisał/a:
Czytnik nawigacji miałbyś w bagażniku po lewej stronie. Jeżeli nie ma po nim śladu to oznacza, że nie robi zamieszania w magistrali, oraz na uszkodzenie RNS-E.

Nie ma śladu, jest zwykła zmieniarka na 6 płyt.

To bardzo nie dobra wiadomość, w takim razie co takiego ulega uszkodzeniu, że tyle objawów na raz się dzieje ? Wiesz może czy ktoś ogarnął by ten temat wysyłkowo ( naprawa/sprawdzenie ) , bo idzie z tym życ, ale strasznie irytujące jest to jak wyłącza się co chwilę i w nocy brakuje podświetlenia.

Czytałem tez o tym tunerze TMC, i chyba coś takiego dojrzalem po prawej stronie za licznikiem, czy on czegoś nie komplikuje ?

saqem napisał/a:

Czytałem tez o tym tunerze TMC, i chyba coś takiego dojrzalem po prawej stronie za licznikiem, czy on czegoś nie komplikuje ?

Pisałem wcześniej abyś podpiął się do zegarów, a z tego co piszesz wnioskuję, że podpiąłeś się do TMC :mrgreen: To zmienia postać rzeczy. Przy RNS-E tuner TMC jest zbędny - jest to interfejs RNS-D który dokonuje konwersji CANów. Odepnij go i podłącz się CANami do wtyczki TMC do przewodów które idą na na 5 i 6 pin zegarów w szarej wtyczce. Nawigacja wówczas powinna normalnie ruszyć. Przy poprawnym podłączeniu i wpisaniu właściwego kodu więcej go nie będziesz musiał wpisywać.
EDIT
Kodowanie kanału 62 = 5

Adi202 napisał/a:
saqem napisał/a:

Pisałem wcześniej abyś podpiął się do zegarów, a z tego co piszesz wnioskuję, że podpiąłeś się do TMC :mrgreen: To zmienia postać rzeczy. Przy RNS-E tuner TMC jest zbędny - jest to interfejs RNS-D który dokonuje konwersji CANów. Odepnij go i podłącz się CANami do wtyczki TMC do przewodów które idą na na 5 i 6 pin zegarów w szarej wtyczce. Nawigacja wówczas powinna normalnie ruszyć. Przy poprawnym podłączeniu i wpisaniu właściwego kodu więcej go nie będziesz musiał wpisywać.
EDIT
Kodowanie kanału 62 = 5

Hahaha, dałem bezpośrednio kable na krótko z pinu 5-6 licznika do nawi i hula!!, ale jest jedno ale, jak zawsze, jak tylko włączam światła chce PIN, nawet jak juz gra, i mimo wpisywania dobrego pinu chce go cały czas ( próby nie znikają ), ale podświetla się i wszystko jest Ok.

saqem napisał/a:
ale jest jedno ale, jak zawsze, jak tylko włączam światła chce PIN, nawet jak juz gra, i mimo wpisywania dobrego pinu chce go cały czas ( próby nie znikają )

Z tym się jeszcze nie spotkałem. Sprawdź błędy w zegarach i RNS - czyli kasowanie starych archiwalnych błędów i odczyt nowych ( o ile jakieś są)
EDIT

Odepnij na chwilę nawigację od zasilania i po uruchomieniu zrób restart - naciśnij i przy3maj klawisze RADIO i SETUP.

Bez kluczyka i świateł gra normalnie, jak dam zapłon bądź światla od razu chce PIN,i tak za każdym razem, a jak ciągle są światła bądź zapłon to caly czas chce pin.

Licznik

01311 -Information Data Bus
37-10 Faulty - Intermittent

Poźniej skasowalem i już nie wraca.

W nawi było wiele błędów, ale jak skasowalem żaden nie powraca.

odepnij zasilanie i zrób reset.

Adi202 napisał/a:
odepnij zasilanie i zrób reset.

Cały czas woła o PIN.

Zastanawiam się czy coś nie jest źle podłączone, ew. czy nie idzie jeszcze przez ten tuner TMC, ja jego nie odłączałem tylko puściłem kable na krótko z licznika do nawi, a tamte poprzednie wypiąłem z kostki licznika.

Odłącz go w cholerę. Po co ci on potrzebny? :evil:

Adi202 napisał/a:
Odłącz go w cholerę. Po co ci on potrzebny? :evil:

Wypiąłem z dziada wszystko, nadal lipa.

Jaki masz soft w tym RNSie?

Adi202 napisał/a:
Jaki masz soft w tym RNSie?

0750

Już z polskim menu?

Adi202 napisał/a:
Już z polskim menu?

Tak

Powinno działać na tym sofcie. Pytanie zasadnicze - ile masz podpiętych plusów do rnsa?

Zmień kodowanie RNS - ostatnią cyfrę 7 na 3 skoro nie masz kiery multi.

Odpowiedz do tematu