Odpowiedz do tematu
Nie ma śladu, jest zwykła zmieniarka na 6 płyt.
To bardzo nie dobra wiadomość, w takim razie co takiego ulega uszkodzeniu, że tyle objawów na raz się dzieje ? Wiesz może czy ktoś ogarnął by ten temat wysyłkowo ( naprawa/sprawdzenie ) , bo idzie z tym życ, ale strasznie irytujące jest to jak wyłącza się co chwilę i w nocy brakuje podświetlenia.
Czytałem tez o tym tunerze TMC, i chyba coś takiego dojrzalem po prawej stronie za licznikiem, czy on czegoś nie komplikuje ?
Pisałem wcześniej abyś podpiął się do zegarów, a z tego co piszesz wnioskuję, że podpiąłeś się do TMC
To zmienia postać rzeczy. Przy RNS-E tuner TMC jest zbędny - jest to interfejs RNS-D który dokonuje konwersji CANów. Odepnij go i podłącz się CANami do wtyczki TMC do przewodów które idą na na 5 i 6 pin zegarów w szarej wtyczce. Nawigacja wówczas powinna normalnie ruszyć. Przy poprawnym podłączeniu i wpisaniu właściwego kodu więcej go nie będziesz musiał wpisywać.
EDIT
Kodowanie kanału 62 = 5
Hahaha, dałem bezpośrednio kable na krótko z pinu 5-6 licznika do nawi i hula!!, ale jest jedno ale, jak zawsze, jak tylko włączam światła chce PIN, nawet jak juz gra, i mimo wpisywania dobrego pinu chce go cały czas ( próby nie znikają ), ale podświetla się i wszystko jest Ok.
Z tym się jeszcze nie spotkałem. Sprawdź błędy w zegarach i RNS - czyli kasowanie starych archiwalnych błędów i odczyt nowych ( o ile jakieś są)
EDIT
Odepnij na chwilę nawigację od zasilania i po uruchomieniu zrób restart - naciśnij i przy3maj klawisze RADIO i SETUP.
Cały czas woła o PIN.
Zastanawiam się czy coś nie jest źle podłączone, ew. czy nie idzie jeszcze przez ten tuner TMC, ja jego nie odłączałem tylko puściłem kable na krótko z licznika do nawi, a tamte poprzednie wypiąłem z kostki licznika.
Wypiąłem z dziada wszystko, nadal lipa.
0750
Tak
Odpowiedz do tematu
Czytnik nawigacji miałbyś w bagażniku po lewej stronie. Jeżeli nie ma po nim śladu to oznacza, że nie robi zamieszania w magistrali, oraz na uszkodzenie RNS-E.
| Adi202 napisał/a: |
| Czytnik nawigacji miałbyś w bagażniku po lewej stronie. Jeżeli nie ma po nim śladu to oznacza, że nie robi zamieszania w magistrali, oraz na uszkodzenie RNS-E. |
Nie ma śladu, jest zwykła zmieniarka na 6 płyt.
To bardzo nie dobra wiadomość, w takim razie co takiego ulega uszkodzeniu, że tyle objawów na raz się dzieje ? Wiesz może czy ktoś ogarnął by ten temat wysyłkowo ( naprawa/sprawdzenie ) , bo idzie z tym życ, ale strasznie irytujące jest to jak wyłącza się co chwilę i w nocy brakuje podświetlenia.
Czytałem tez o tym tunerze TMC, i chyba coś takiego dojrzalem po prawej stronie za licznikiem, czy on czegoś nie komplikuje ?
| saqem napisał/a: |
|
Czytałem tez o tym tunerze TMC, i chyba coś takiego dojrzalem po prawej stronie za licznikiem, czy on czegoś nie komplikuje ? |
Pisałem wcześniej abyś podpiął się do zegarów, a z tego co piszesz wnioskuję, że podpiąłeś się do TMC
EDIT
Kodowanie kanału 62 = 5
| Adi202 napisał/a: | ||
Pisałem wcześniej abyś podpiął się do zegarów, a z tego co piszesz wnioskuję, że podpiąłeś się do TMC EDIT Kodowanie kanału 62 = 5 |
Hahaha, dałem bezpośrednio kable na krótko z pinu 5-6 licznika do nawi i hula!!, ale jest jedno ale, jak zawsze, jak tylko włączam światła chce PIN, nawet jak juz gra, i mimo wpisywania dobrego pinu chce go cały czas ( próby nie znikają ), ale podświetla się i wszystko jest Ok.
| saqem napisał/a: |
| ale jest jedno ale, jak zawsze, jak tylko włączam światła chce PIN, nawet jak juz gra, i mimo wpisywania dobrego pinu chce go cały czas ( próby nie znikają ) |
Z tym się jeszcze nie spotkałem. Sprawdź błędy w zegarach i RNS - czyli kasowanie starych archiwalnych błędów i odczyt nowych ( o ile jakieś są)
EDIT
Odepnij na chwilę nawigację od zasilania i po uruchomieniu zrób restart - naciśnij i przy3maj klawisze RADIO i SETUP.
Bez kluczyka i świateł gra normalnie, jak dam zapłon bądź światla od razu chce PIN,i tak za każdym razem, a jak ciągle są światła bądź zapłon to caly czas chce pin.
Licznik
01311 -Information Data Bus
37-10 Faulty - Intermittent
Poźniej skasowalem i już nie wraca.
W nawi było wiele błędów, ale jak skasowalem żaden nie powraca.
Licznik
01311 -Information Data Bus
37-10 Faulty - Intermittent
Poźniej skasowalem i już nie wraca.
W nawi było wiele błędów, ale jak skasowalem żaden nie powraca.
odepnij zasilanie i zrób reset.
| odepnij zasilanie i zrób reset. |
Cały czas woła o PIN.
Zastanawiam się czy coś nie jest źle podłączone, ew. czy nie idzie jeszcze przez ten tuner TMC, ja jego nie odłączałem tylko puściłem kable na krótko z licznika do nawi, a tamte poprzednie wypiąłem z kostki licznika.
Odłącz go w cholerę. Po co ci on potrzebny?
Odłącz go w cholerę. Po co ci on potrzebny? |
Wypiąłem z dziada wszystko, nadal lipa.
Jaki masz soft w tym RNSie?
| Jaki masz soft w tym RNSie? |
0750
Już z polskim menu?
| Już z polskim menu? |
Tak
Powinno działać na tym sofcie. Pytanie zasadnicze - ile masz podpiętych plusów do rnsa?
Zmień kodowanie RNS - ostatnią cyfrę 7 na 3 skoro nie masz kiery multi.
Zmień kodowanie RNS - ostatnią cyfrę 7 na 3 skoro nie masz kiery multi.
Odpowiedz do tematu