|
[B4]Wymiana linki w drzwiach kierowcy |
Autor |
Wiadomość |
Astaroth
mystic darkness

Model: B4
Silnik: 1,9 TD AAZ
Zasilanie: olej napędowy
Nadwozie: sedan
Zaproszone osoby: 3
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 11 Maj 2009 Wszystkie posty: 1653

Piwa: 204/550 Skąd: lódzkie
|
Wysłany: Sro 10 Gru, 2014 02:51 [B4]Wymiana linki w drzwiach kierowcy
|
|
|
Prosze o szybką instrukcje jak wymienic linkę drzwi kierowcy na dworze pod blokiem, czy trzeba cały boczek ściagac, czy wystarczy odchylic (boczek to wiem gdzie ma śruby do ściagania ale nie wiem jak z pokrętłem lusterka jest czy sciagac trzeba tez i jak - mam manual) dlatego jakby się dało te linkę wymienic odchylając tylko boczek było by super i jak tą linkę się mocuje do zamka (ten drugi koniec linki)
Jest linka pęknieta na 100%, bo ściagnełam te klamkę co na jedną srubkę siedzi ta wewnętrzna sprawdzic czy czasem nie spadła linka z jej mocowania, to haczyk z kawałkiem drutu na mocowaniu tej wewnętrznej klamki osobno reszta osobno idzie w drzwi a w stronę zamka.... otwoerałam dziś normalnie drzwi i mi to sie stało z linką a wczesniej nic nie działo się co by mogło dac do myślenia ze cos tam popsuje sie
No i chce na biegu zamówić drugą linkę i to wymienic od ręki
i jeszcze jedno jaka ta linka, są dwie długosci katalogowo do 80
484 mm
522 mm
to która ma byc do mnie
mam boczki bez "parapetów" |
|
|
|
|
 |
|
Wysłany: Sro 10 Gru, 2014 10:10 Re: [B4]Wymiana linki w drzwiach kierowcy
|
|
|
Astaroth napisał/a: | Prosze o szybką instrukcje jak wymienic linkę drzwi kierowcy na dworze pod blokiem, czy trzeba cały boczek ściagac, czy wystarczy odchylic (boczek to wiem gdzie ma śruby do ściagania ale nie wiem jak z pokrętłem lusterka jest czy sciagac trzeba tez i jak - mam manual) dlatego jakby się dało te linkę wymienic odchylając tylko boczek było by super i jak tą linkę się mocuje do zamka (ten drugi koniec linki)
Jest linka pęknieta na 100%, bo ściagnełam te klamkę co na jedną srubkę siedzi ta wewnętrzna sprawdzic czy czasem nie spadła linka z jej mocowania, to haczyk z kawałkiem drutu na mocowaniu tej wewnętrznej klamki osobno reszta osobno idzie w drzwi a w stronę zamka.... otwoerałam dziś normalnie drzwi i mi to sie stało z linką a wczesniej nic nie działo się co by mogło dac do myślenia ze cos tam popsuje sie
No i chce na biegu zamówić drugą linkę i to wymienic od ręki
i jeszcze jedno jaka ta linka, są dwie długosci katalogowo do 80
484 mm
522 mm
to która ma byc do mnie
mam boczki bez "parapetów" | żeby wymienić linkę bez ściągania boczków, musiałabyś mieć w zestawie z linką małą chinkę, która by tam weszła i to zrobiła... niestety nie ma innej opcji, teraz muszę wyjść, ale jak wrócę to poszukam bo mam gdzieś dokładną instrukcję co i jak |
_________________ Gość Witamy na forum ATT
http://pl.youtube.com/watch?v=350tD8E7htM
POMAGAM TYLKO NA FORUM
Piszę poprawnie po polsku.
niegdyś:
Audi 100 C3 2.0 D
Audi 80 1,8
Audi 80 Coupe 2,0
Audi 90 2.3
Audi V8 4,2
Audi A6 2.8 Quattro
Audi A6 1.8T Avant
Audi A6 1.8T Avant TIPTRONIC
Audi A6 2,4 AVANT TIPTRONIC
Audi A2 1,4 MPI
Audi A6 2.7 BI TURBO TIPTRONIC
Audi A2 1.4 TDI
Audi A6 1.9 TDI AVANT MULTITRONIC
Audi A4 B5 1.8
Audi A6 Allroad 2.5 TDI Tiptronic
Audi A6 3.0 quattro AVANT TIPTRONIC
obecnie:
Audi A3 Cabrio Stronic
 |
|
|
|
|
 |
|
Wysłany: Sro 10 Gru, 2014 10:19
|
|
|
Krótsza linka montowana była od modelu 1993r. Aby ją wymienić wystarczy odchylić tapicerkę w ten sposób aby ręką dostać się do zamka drzwi. |
_________________ Gość Witamy serdecznie na forum ATT
Piszę poprawnie po polsku. 🇲🇨 💯
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
lekceważenie mojej prośby skutkowac będzie lekceważeniem użytkownika |
|
|
|
|
 |
Astaroth
mystic darkness

|
Wysłany: Sro 10 Gru, 2014 12:39
|
|
|
nie kupie ori uzywki na biegu tu w Łodzi w sklepie ma linki topran 522mm (z dnia na dzien przywiezie)... no i nie wiem co zrobić, bo ja z tej firmy nie kupuje cześci ze względu na jakośc, ale linka to dośc prosta konstrukacja, co myślicie? |
|
|
|
|
 |
|
Wysłany: Sro 10 Gru, 2014 12:54
|
|
|
Astaroth napisał/a: | nie kupie ori uzywki na biegu tu w Łodzi w sklepie ma linki topran 522mm (z dnia na dzien przywiezie)... no i nie wiem co zrobić, bo ja z tej firmy nie kupuje cześci ze względu na jakośc, ale linka to dośc prosta konstrukacja, co myślicie? |
Ważna jest długość. |
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
|
|
|
|
 |
Astaroth
mystic darkness

|
Wysłany: Sro 10 Gru, 2014 13:37
|
|
|
zamówiłam te linke w moto sklepie niedaleko mnie
pójde z centymetrem w takim razie ją odebrac jutro poważnie
do ilu w razie co moze być róznica od tych 522mm? |
|
|
|
|
 |
Sergio

Silnik: 2,0 ABK
Zasilanie: benzyna+LPG
Nadwozie: Sedan
Zaproszone osoby: 9
Pomógł: 6 razy Wiek: 51 Dołączył: 12 Maj 2009 Wszystkie posty: 2789

Piwa: 105/75 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: Sro 10 Gru, 2014 17:08
|
|
|
W zeszłym roku tez wymieniałem linkę i powiem Ci, że na pewno nie kupię więcej zamiennika, tylko ori. Cena różniła się ok. 10zł. Zamiennik, podobno identyczny, okazał się dłuższy. Skutkowało to tym, że klamka nie odbijała.
Żeby wymienić musiałem zdjąć cały boczek, wtedy jest lepsze dojście do wszystkich zaczepów. Nie wiem jak u Ciebie zdjąć bo u mnie jest pełna elektryka (lusterka, szyby) i szeroki boczek. Powiem tak, da sie samemu to wymienić ale jeśli może Ci ktoś pomóc- przytrzymać- dużo łatwiej to idzie. |
|
|
 |
Astaroth
mystic darkness

|
Wysłany: Czw 11 Gru, 2014 03:20
|
|
|
moze Ty masz te krótsza a sprzedali Ci dłuzsza, bo sa katalogowo dwa rodzaje - ja pisalam w pierwszym poscie i potem Adi tez
a ja mam zwykły boczek bez parapetów, manulane lusterka i szyby korbki, zamówiłam juz zamiennik, jutro do odbioru, mi na czasie zalezy, zeby to naprawic szybko, bo dosc upierdliwa usterka, teraz bym musiała miec służbe co by za mna jeżdziła i mi drzwi otwierała od zewnątrz... no i nie mam czasu na szukanie uzywek i wysyłki, bo chce juz miec naprawione i normalnie korzystac z tych drzwi, tym bardziej ze temperatury minusowe i zeby otworzyc teraz te drzwi od srodka, to musze albo otworzyc do konca szybe i otworzyc sobie te drzwi albo sie przeciskac i wysiasc od pasazera kopiąc sobie buciorami fotele... wiec jutro jest linka ten zamiennik
a jak ta linka idzie w okolice zamka? co tam jest i co wpiac trzeba, to bedzie wszystko widac, czy musze cos jeszcze wiedziec, bo wracam z linka i drzwi pruje od razu |
|
|
|
|
 |
eleszet
..................

Model: A8 D3
Silnik: 4.2 BFM
Zasilanie: PB & LPG
Nadwozie: Limousine
Pomógł: 31 razy Dołączył: 31 Paź 2012 Wszystkie posty: 1655

Piwa: 79/18 Skąd: Dolny Śląśk
|
Wysłany: Czw 11 Gru, 2014 07:07
|
|
|
To jest dobra okazja żeby Twój TZ otwierał |
_________________ Nie musisz dziękować - wystarczy kliknąć: "piwo" oraz "pomógł"
wszystko się da to tylko kwestia uporu...
|
|
|
|
|
 |
Astaroth
mystic darkness

|
Wysłany: Czw 11 Gru, 2014 14:30
|
|
|
szkoda tylko, ze nikt mi nie odpisał co sie pytałam, co do szczegółów wymian tej linki i jak ona wchodzi przy zamku i czy musze tez odpinac pokrętła od usterek na boczku |
|
|
|
|
 |
|
Wysłany: Czw 11 Gru, 2014 14:54
|
|
|
Astaroth napisał/a: | szkoda tylko, ze nikt mi nie odpisał co sie pytałam, co do szczegółów wymian tej linki i jak ona wchodzi przy zamku i czy musze tez odpinac pokrętła od usterek na boczku |
Nie odpisał może dlatego, że po zdemontowaniu tapicerki drzwi wszystko widać jak na dłoni. Pokręteł od lusterka odpinać nie musisz, nawet gdyby była taka konieczność, to również nie jest skomplikowana operacja - ale po co tracić czas na zbędne sprawy.
Pancerz linki od strony zamka przykręcony jest do drzwi (punkt podparcia linki), cięgno jest zaczepione o dźwignię zamka. Jedyną skomplikowaną sprawą jest zaczepienie nowej linki na dźwigni zamka bez jego demontażu. |
|
|
|
|
 |
Sergio

Silnik: 2,0 ABK
Zasilanie: benzyna+LPG
Nadwozie: Sedan
Zaproszone osoby: 9
Pomógł: 6 razy Wiek: 51 Dołączył: 12 Maj 2009 Wszystkie posty: 2789

Piwa: 105/75 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: Czw 11 Gru, 2014 16:32
|
|
|
Adi202 napisał/a: | Jedyną skomplikowaną sprawą jest zaczepienie nowej linki na dźwigni zamka bez jego demontażu. |
Jak już zdejmiesz boczek zobaczysz na pewno kawałek linki z haczykiem przy zamku. Od niego zacząłbym zakładanie nowej linki. Zanim zdejmiesz starą zablokuj sobie, np. srubokretem zamek żeby Ci nie odskoczył a nastepnie zdejmij haczyk starej i od razu zamocuj nową. Dopiero teraz zajmij się mocowaniem przy drzwiach. Będziesz widziała jak jest zamontowana stara i tak samo nową.
Mnie trochę problemu, zwłaszcza za pierwszym razem, przysporzyło zakładanie boczku na drzwi żeby linka nie spadła z zaczepów oraz przekładanie tego dzyngla od zamykania drzwi przez otwór w boczku. Dlatego pisałem Ci że najlepiej jakby ktoś podtrzymał Ci boczek z drugiej strony przy zakładaniu. Ale samemu tez się da |
|
|
 |
Astaroth
mystic darkness

|
Wysłany: Sob 13 Gru, 2014 15:04
|
|
|
udało się, drzwi sie otwierają, mam tę linke zamiennik 522mm
a to moja oryginalna linka
|
|
|
|
|
 |
eleszet
..................

Model: A8 D3
Silnik: 4.2 BFM
Zasilanie: PB & LPG
Nadwozie: Limousine
Pomógł: 31 razy Dołączył: 31 Paź 2012 Wszystkie posty: 1655

Piwa: 79/18 Skąd: Dolny Śląśk
|
Wysłany: Sob 13 Gru, 2014 16:26
|
|
|
I co? Nie było tak trudno chyba? |
_________________ Nie musisz dziękować - wystarczy kliknąć: "piwo" oraz "pomógł"
wszystko się da to tylko kwestia uporu...
|
|
|
|
|
 |
Astaroth
mystic darkness

|
Wysłany: Sob 13 Gru, 2014 19:20
|
|
|
najwiecej zabawy ze zdjęciem starej czesci linki z haczyka przy zamku i z załozeniem haczyka z tej strony nowej linki w zamek, tak jak Sergio pisał srubokrętem podwazyc i trzymac jedna reką a druga celowac, no i potem ten boczek, zeby wszystkie zaczepy weszły dobrze, a tak gładko poszło, i TZ mi pomógł tez, pokręteł od lusterka nie ściagałam, to co łaczy lustrko z drzwiami starczyło aby odsunąc boczek na tyle zeby go oprzec o drzwi i prób tam miec dojscie
jedna rzecz mnie tylko zaciekawiła, i ciekawa jestem czy wszystkie, ta moja 80 ma od środka wzmaniane drzwi taką kwardratową metalową belką, ona idzie wzdłuz przez środek od początku do konca drzwi, wcześniej miałam B3 i tez rozbierałam drzwi kierowcy i w tamtej tego nie było, a ta jakaś pancerna
edit://
znalazlam odpowiedz na swoje pytanie i napisze jako ciekawostkę - wraz z systemem Procon-Ten fabrycznie montowane były wzmocnienia w drzwiach, tamta moja 80 Procon-Ten nie miała a ta ma i dlatego jest pancerna |
|
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Losowe tematy » Tapicerka, dywany, plastiki itp. |
|
[ Twoje IP to: 18.97.9.173, używasz: CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/) ] Pamiętaj, że w internecie nikt nie jest anonimowy. |  |