Elektryka i elektronika » Wyświetlanie temperatury zewnętrznej Audi A3 8L
Odpowiedz do tematu

Poszukaj w necie Vag-Com 311 albo 208.

Postaw piwo autorowi tego posta

Wybrałem się do elektronika,twierdzi,że to raczej nie wina procesora ponieważ wszystkie pozostałe funkcje działają prawidłowo,a przy awarii któregoś z procesorów wariują też inne wyświetlane funkcje.Zmieniałem też czujnik od innej a3,także nie zaświecił.Więc dalej tkwię z problemem. :roll:

cezary1020 napisał/a:
twierdzi,że to raczej nie wina procesora

A co według niego jest uszkodzone? Ja dalej stawiam na elektronikę zegarów, tym bardziej, że problem nastąpił po rozładowaniu akumulatora.

Przed chwilką zaświeciłem latarką na wyświetlacz i zobaczyłem,że temperatura jest widoczna na ciemnym tle.Waha się pomiędzy -40,a -35 stopni.

Sprawdź ile stopni widzi sterownik klimatyzacji

Przepraszam kolego Adi202 za moją "ciemnotę" ale nigdy wcześniej nie miałem do czynienia z vag-iem.
Jak mam odczytać stopnie w sterowniku klimatyzacji? Posiadam Vag-Com 208
Kiedy próbuję wejść w sterownik 08-klimatyzacja zazwyczaj wyrzuca mnie komunikat "zbyt wiele błędów w komunikacji,aby kontynuować!" Jeśli natomiast uda mi się wejść i wybieram opcję szukania błędów szuka i szuka i przez 10minut brak odpowiedzi.

Temperaturę w klimatroniku możesz sprawdzić bez VAGa. Na forum jest opis jak za pomocą klawiszy można wejść w tryb serwisowy i podglądnąć sobie bloki wartości mierzonych jak i błędy.
pzdr

Wygląda na to,że auto nie widzi czujnika.Zakładałem 3 różne i nadal -40 stopni.Wskazanie bez założonego czujnika takie samo.

Zakładam, że klimatyzacja również nie widzi temperatury zewnętrznej musisz sprawdzić wiązkę między czujnikiem a zegarami.

Dzisiaj po podłączeniu vag-a w sterowniku 17-Instruments wyskoczyły takie błędy:

Ale po wykasowaniu błędów 00779 już się nie pojawia,zostaje tylko 01314

sprawdź jeszcze błędy w silniku i klimatyzacji

W silniku błędów brak,a z klimatyzacją nie mogę się połączyć.Dodam,że klimatyzacja działa prawidłowo.

[ Dodano: Nie 08 Gru, 2013 16:46 ]
Kolego Adi202 jak najprościej dostać się do wiązki kabli,o której pisałeś?

1314 to brak komunikacji magistrali CAN ze sterownikiem silnika. 779 brak czujnika temperatury zewnętrznej. Jeżeli błąd nie powraca oznacza, że czujnik jest widoczny.
Sprawdź manualnie za pomocą klawiszy w klimatroniku wartość temperatury zewnętrznej, ewentualnie spróbuj załączyć klimatyzację o ile temperatura na zewnątrz nie jest poniżej 4stC

Wystawiono 1 piw(a):
cezary1020

Dzisiaj ponownie wybrałem się do mechanika.Po podłączeniu auta stwierdził,że temperatura w vagu wyświetla się prawidłowo,tylko na wyświetlaczu pokazuje bardzo zaniżone.Obstawia program w zegarach,ale nie posiada wsadu do tego modelu: 8L0920900E .Co o tym sądzicie?

cezary1020 napisał/a:
Co o tym sądzicie?

Sądzę, że mechanik ma rację.

Odpowiedz do tematu