|
|
Odgłos zimnego jak diesel 2.0 130 km |
| Autor |
Wiadomość |
|
|
Wysłany: Wto 10 Lip, 2012 23:12 Odgłos zimnego jak diesel 2.0 130 km
|
|
|
Witam zakupiłem niedawno audi A4 2.0 benzyna 130 KM auto z 2003r.Mam taki problem:przy odpalaniu auta jak jest zimne przez około 1 sekunde do 2 sekund odgłos silnika brzmi jak diesla potem silnik chodzi cichutko.Wymieniłęm pasek rozrżądu wraz z pompą wody ,rolką napinającą ,wymieniłęm olej na taki jaki podaje producent czyli 5W30 a problem występuje nadal.Niby trwa to dosłownie chwilke ,teraz jest lato nie wiem jak to będzie wyglądało w zimie.Czy ktoś się spotkał już z takimi objawiami.Co może być tego przyczyną?
Będe wdzięczny za wszelkie sugestie.
Dodam że przebieg auta to 192tkm 100% udokumentowany |
|
|
|
|
|
 |
pawcio

Model: C5,B5
Silnik: AWX,AVG
Zasilanie: ON
Nadwozie: avant
Pomógł: 16 razy Wiek: 40 Dołączył: 13 Maj 2009 Wszystkie posty: 1942

Piwa: 48/5 Skąd: Olsztyn
|
Wysłany: Sro 11 Lip, 2012 12:18
|
|
|
| jupik napisał/a: | | Dodam że przebieg auta to 192tkm 100% udokumentowany |
nie wiem czy jest prawdziwy przebieg, ale mi wszystko wygląda na prawdopodobnie uszkodzone popychacze zaworów |
_________________ wiele serc, jedno bicie - tylko AUDI ponad życie
Witam cię Gość
 |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Sro 11 Lip, 2012 13:43
|
|
|
Przebieg jest autentyczny osobiście go sam sprowadzałęm od pierwszego właściciela z Holandii,był serwisowany do kńca mam książke serwisową i mają tam coś takiego jakby paszport na auto w którym jest udokumentowany cały przebieg auta.
Orientujesz się może jeżeli to tak jak mówisz uszkodzone popychacze ile taka naprawa może kosztować i czy jest przy tym dużo roboty? |
|
|
|
|
|
 |
itor

Model: C4
Silnik: AAR
Zasilanie: B+LPG
Nadwozie: SEDAN

Otrzymał 2 piw(a) Skąd: ŻYRARDÓW
|
Wysłany: Sro 11 Lip, 2012 19:23 Re: Odgłos zimnego jak diesel 2.0 130 km
|
|
|
| jupik napisał/a: | Witam zakupiłem niedawno audi A4 2.0 benzyna 130 KM auto z 2003r.Mam taki problem:przy odpalaniu auta jak jest zimne przez około 1 sekunde do 2 sekund odgłos silnika brzmi jak diesla potem silnik chodzi cichutko.Wymieniłęm pasek rozrżądu wraz z pompą wody ,rolką napinającą ,wymieniłęm olej na taki jaki podaje producent czyli 5W30 a problem występuje nadal.Niby trwa to dosłownie chwilke ,teraz jest lato nie wiem jak to będzie wyglądało w zimie.Czy ktoś się spotkał już z takimi objawiami.Co może być tego przyczyną?
Będe wdzięczny za wszelkie sugestie.
Dodam że przebieg auta to 192tkm 100% udokumentowany |
Masz silnik ALT, kolo przebiegu 180000 zaczyna sie odzywac napinacz/nastawnik lancuszka laczacy walki rozrzadu, powoduje to wlasnie taki klekot, sam przechodzilem to u siebie i moim zdaniem nie warto tego naprawiac (koszty okolo 1500 zl, brak zamiennikow). Z tymm terkotem przelatalem 45 tys. i nic sie nie dzialo zlego. Ten Typ Tak Ma. Martw sie zuzyciem oleju o ktorym niebawem sie przekonasz. Potrafi siegac 1 litra na 1000km. I z tym nic tez nie zrobisz. Nie pomagaja zadne remonty. Dolewaj oleju i jezdzij. Na terkot i zuzycie oleju doraznie pomaga jego wymiana na 5w50 lub 10w60. Temat przerabialem wiec wiem co pisze |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Czw 12 Lip, 2012 10:10 Re: Odgłos zimnego jak diesel 2.0 130 km
|
|
|
| itor napisał/a: |
Masz silnik ALT, kolo przebiegu 180000 zaczyna sie odzywac napinacz/nastawnik lancuszka laczacy walki rozrzadu, powoduje to wlasnie taki klekot, sam przechodzilem to u siebie i moim zdaniem nie warto tego naprawiac (koszty okolo 1500 zl, brak zamiennikow). Z tymm terkotem przelatalem 45 tys. i nic sie nie dzialo zlego. Ten Typ Tak Ma. Martw sie zuzyciem oleju o ktorym niebawem sie przekonasz. Potrafi siegac 1 litra na 1000km. I z tym nic tez nie zrobisz. Nie pomagaja zadne remonty. Dolewaj oleju i jezdzij. Na terkot i zuzycie oleju doraznie pomaga jego wymiana na 5w50 lub 10w60. Temat przerabialem wiec wiem co pisze |
Jeżeli chodzi o koszt jaki podałeś wymiany tego łańcuszka to nie wiem dlaczego aż 1500zł.skoro ja znalazłem za komplet z napinaczem 300zł.
Dróga rzecz moim zdaniem przebieg jaki podałeś 180000 zaczyna brać 1l oleju na 1000km to albo masz auto które ma cofnięty licznik z 300000 na 150000 i się cieszysz że auto kupiłeś z małym przebiegiem ,albo poprzedni właścicielstrasznie je katował.Bez urazy ale nie wierze w to że przy takim przebiegu auto może brać tyle oleju |
|
|
|
|
|
 |
itor

|
Wysłany: Czw 12 Lip, 2012 10:29 Re: Odgłos zimnego jak diesel 2.0 130 km
|
|
|
| jupik napisał/a: | | itor napisał/a: |
Jeżeli chodzi o koszt jaki podałeś wymiany tego łańcuszka to nie wiem dlaczego aż 1500zł.skoro ja znalazłem za komplet z napinaczem 300zł.
Dróga rzecz moim zdaniem przebieg jaki podałeś 180000 zaczyna brać 1l oleju na 1000km to albo masz auto które ma cofnięty licznik z 300000 na 150000 i się cieszysz że auto kupiłeś z małym przebiegiem ,albo poprzedni właścicielstrasznie je katował.Bez urazy ale nie wierze w to że przy takim przebiegu auto może brać tyle oleju |
Nie masz bladego pojecia o czym piszesz. Poczytaj na forum Klub Audi A4 jest 50 stronicowy watek o braniu oleju w silniku ALT i dopiero udzielaj mi porad. A w skrocie jakby ci sie nie chcialo czytac tych 50 stron to ci podpowiem ze winowajca tego balaganu jest uzywanie castrola 5w30 w systemie long life. Pozniej dosc czesto zalewano te silniki mobilem 5w50 i one nieco mniej biora ale biora bo i tak dostawaly wczesniej castrola. Mi od poczatku lano wlasnie takiego castrola.
Tutaj sobie poczytaj - http://a4-klub.pl/audi-a4...98/index46.html |
|
|
|
|
|
 |
pawcio

Model: C5,B5
Silnik: AWX,AVG
Zasilanie: ON
Nadwozie: avant
Pomógł: 16 razy Wiek: 40 Dołączył: 13 Maj 2009 Wszystkie posty: 1942

Piwa: 48/5 Skąd: Olsztyn
|
Wysłany: Czw 12 Lip, 2012 13:11
|
|
|
| jupik napisał/a: | | Przebieg jest autentyczny osobiście go sam sprowadzałęm od pierwszego właściciela z Holandii,był serwisowany do kńca mam książke serwisową i mają tam coś takiego jakby paszport na auto w którym jest udokumentowany cały przebieg auta. |
tylko jeśli auto jest od znajomego albo masz je od nowości to możesz być pewien co do przebiegu, dla dobrego magika to żaden problem cofnąć przebieg. I nie będzie po tym znaku |
_________________ wiele serc, jedno bicie - tylko AUDI ponad życie
Witam cię Gość
 |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Nie 15 Lip, 2012 10:09
|
|
|
No ja się chyba zdecyduje na wymiane tego łańcuszka wraz z napinaczem znalazłem zamienniki w cenie około 300 zł plus oczywiście jakieś uszczelki.
Powiedzcie mi czy przy wimianie tego łańcuszka jest dużo roboty? |
|
|
|
|
|
 |
itor

|
Wysłany: Nie 15 Lip, 2012 16:45
|
|
|
| jupik napisał/a: | No ja się chyba zdecyduje na wymiane tego łańcuszka wraz z napinaczem znalazłem zamienniki w cenie około 300 zł plus oczywiście jakieś uszczelki.
Powiedzcie mi czy przy wimianie tego łańcuszka jest dużo roboty? |
Kolego do wymiany msz czesc o numerze 06B103741C zmienionym na 06B103741G - kosztuje 1170 zl i jest do kupienia tylko w ASO. Dodatkowo trzeba wymienic lancuszek ktory tez troche kosztuje, uszczelki pod pokrywe zaworow. Pokaz mi gdzie ty masz taka czesc nowa za 300 zl. Za 300 zl kupilbym z 10 sztuk od razu. Myli ci sie chyba z napinaczem rozrzadu. |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Nie 15 Lip, 2012 20:37
|
|
|
http://www.motocentrum.pl...7,pr#numery-oem
W takim razie co to za część?
[ Dodano: Nie 15 Lip, 2012 21:13 ]
ok widze raczej że to nie ta częś znalazłem używki i wyglądają inaczej w takim razie czy to jest może napinacz łańcuszka do pompy olejowej? |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| Losowe tematy » Elementy silnika |
|
[ Twoje IP to: 216.73.217.85, używasz: Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com) ] Pamiętaj, że w internecie nikt nie jest anonimowy. |  |