Elementy silnika » Dylemat (2.4 V6 czy 2.8 V6) 30V
Odpowiedz do tematu
 Dylemat (2.4 V6 czy 2.8 V6) 30V
Witam!
Niebawem zakończy żywot mój ABC i zastanawiam się nad zmianą na jakąś inną młodszą V6 30V.
Wiem, że silniki 2.6 ABC i 2.8 AAH są olejo-żerne, ale jak ma się sprawa z 2.4 AGA lub 2.8 ACK czy są te same problemy ???
Jak z mocą ???
Czy jest czym jechać w przypadku 2.4 (no bo o 2.8 nie pytam :-P )
Jak ze spalaniem w 2.4???
Czy są jakieś problemy z LPG w tym silniku ???
Dodam, że najbardziej zależy mi na bezawaryjności.

Proszę o opinie osób które miały faktyczny kontakt z tymi silnikami.

Postaw piwo autorowi tego posta
 Re: Dylemat (2.4 V6 czy 2.8 V6) 30V
rtoip_2004 napisał/a:

Wiem, że silniki 2.6 ABC i 2.8 AAH są olejo-żerne, ale jak ma się sprawa z 2.4 AGA lub 2.8

:shock:
Głupota totalna...
Moje byłe ABC z przebiegiem około 250 tyś kilometrów lata aż miło i od wymiany do wymiany oleju nie bierze nic - na bagnecie nie widać zużycia ;-)
Wszystko zależy od tego w jakim stanie jest silnik i jakim olejem jest zalany...

Jeśli chodzi o silniki 30V, posiadałem motor ALG 2.8 30V i mogę śmiało polecić.
Warunek jest jeden - silnik musi być zadbany i dobrej kondycji :!:
Jeśli chodzi o spalanie to w budzie B5 w quattro przy normalnej jeździe po moim miasteczku spalanie oscylowało w granicach 11 litrów (silnik był w dobrej kondycji, miał nowe sondy lambda, odmy itp.)
Kiedy silnik był kręcony pod czerwone pole to spalanie wynosiło około 15 litrów ;-)
Na trasie średnio spalał około 8 litrów.
Jeśli chodzi o spalanie oleju w silnikach 30V to dużo zależy od jego stanu oraz tego jakim olejem jest zalany.
Silnik zalany Mobilem spala około 1 litra na 10 tyś kilometrów a zalany Valvoline-m potrafił wciągnąć 1 litr na 1000 kilometrów ;-)
rtoip_2004 napisał/a:
Czy jest czym jechać w przypadku 2.4 (no bo o 2.8 nie pytam :-P )

Nie miałem okazji latać autkiem z silnikiem 2.4 ale 2.8 30V bardzo dobrze sobie radził z budą B5 :mrgreen:
Wszystko zależy od tego w jakim nadwoziu będzie dany silnik ;-)

witam .posiadam w swojej audiczce silnik 2.4 ACF niewiem czym się różni od AGA ale ja nie narzekam.oleju nie bierze, moc wystarczająca a z gazem też żadnych problemów nie mam już trzy lata. spalanie 10l Pb 12 gazu około.Polecam

moim 2.4 quattro na trasie zszedłem do 9 litrów gazu :-D

w jednym i drugim silniku są bardzo częste wycieki oleju jest kilka słabych punktów tych silników ale jak się o nie dba to potrafją się odwdzięczyc pozdrawiam

2.8 AAH plecam choć "troszki oleju"trzeba mu lać ;-)

Witam!
Ponczo napisał/a:
rtoip_2004 napisał/a:

Wiem, że silniki 2.6 ABC i 2.8 AAH są olejo-żerne, ale jak ma się sprawa z 2.4 AGA lub 2.8

:shock:
Głupota totalna...
Moje byłe ABC z przebiegiem około 250 tyś kilometrów lata aż miło i od wymiany do wymiany oleju nie bierze nic - na bagnecie nie widać zużycia ;-)
Wszystko zależy od tego w jakim stanie jest silnik i jakim olejem jest zalany...

No właśnie chodzi o to, że większość żre olej bo mają grubo ponad 300 tyś i są dokańczane w Polsce, gdzie większość wiadomo jak dba o kondycję silnika.
Policzyłem wszystkie koszty i postanowiłem włożyć 2.8 AAH, który właśnie kupiłem (do remontu co prawda, ale jak zrobię to będę wiedział co mam).

Dzięki za zainteresowanie tematem, pozdrawiam
Mam nadzieję, że nie pożałuje. :-P

Odpowiedz do tematu