|
Naprawa plastiku/zębatki do regulacji reflektora |
Autor |
Wiadomość |
eleszet
..................
Model: A8 D3
Silnik: 4.2 BFM
Zasilanie: PB & LPG
Nadwozie: Limousine
Pomógł: 31 razy Dołączył: 31 Paź 2012 Wszystkie posty: 1655
Piwa: 79/18 Skąd: Dolny Śląśk
|
Wysłany: Czw 19 Lis, 2015 13:27 Naprawa plastiku/zębatki do regulacji reflektora
|
|
|
Biała zębatka która jest na metalowym trzpieniu w regulacji lampy. Szczerze mówiąc to standardowa usterka ale jakoś nigdy nie naprawiłem tego "na amen". Czy jest gdzieś do zakupienia taka zębatka aby nie trzeba było nic kombinować?
A jak nie to jakie macie na to sposoby?
Znalazłem w sieci wiele sposobów. Od tych prymitywnych (złapanie tego na opaskę zaciskową) a skończywszy na metodach rodem ze Związku Radzieckiego (nakręcenie metalowej nakrętki).
Zapraszam do dyskusji. Może ktoś ma w tym doświadczenie. Bo mi w A6 się w lewej lampie lekko obrobiła ta zębatka. Jeszcze działa ale myślę, że to jej ostatnia regulacja była więc z chęcią bym to zreperował |
|
|
|
|
|
|
Wysłany: Czw 19 Lis, 2015 16:29
|
|
|
Samej zębatki nie dostaniesz chyba, że z innego reflektora. Naprawić to można na dwa sposoby. Pierwszy to na gorąco, drugi za pomocą kleju dwuskładnikowego.
Pierwsza metoda ponacinać metalową oś za pomocą iglaka w miejscu kontaktu z zębatką, podgrzać otwór zębatki gorącym powietrzem do momentu aż zacznie "rosnąć" i nasunąć na ośkę.
Druga metoda jest bardzo podobna tylko zamiast gorącego powietrza stosujemy klej oraz dla pewności trzeba dodatkowo zrobić nacięcia wewnątrz zębatki. |
_________________ Gość Witamy serdecznie na forum ATT
Piszę poprawnie po polsku. 🇲🇨 💯
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
lekceważenie mojej prośby skutkowac będzie lekceważeniem użytkownika |
|
|
|
|
|
eleszet
..................
|
Wysłany: Czw 19 Lis, 2015 17:22
|
|
|
A co to? |
|
|
|
|
|
|
Wysłany: Pią 20 Lis, 2015 08:44
|
|
|
Jak to co to? Pilnik. |
_________________ Gość Witamy serdecznie na forum ATT
Piszę poprawnie po polsku. 🇲🇨 💯
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
lekceważenie mojej prośby skutkowac będzie lekceważeniem użytkownika |
|
|
|
|
|
eleszet
..................
|
Wysłany: Pią 20 Lis, 2015 10:07
|
|
|
Aaaa hehe to widzisz jakoś nie zajarzyłem
|
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Losowe tematy » Tapicerka, dywany, plastiki itp. |
|
[ Twoje IP to: 35.173.48.18, używasz: CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/) ] Pamiętaj, że w internecie nikt nie jest anonimowy. | |